Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕπίδομα θέρμανσης: Προ των πυλών το άνοιγμα της πλατφόρμας - Μπαίνει και...

Επίδομα θέρμανσης: Προ των πυλών το άνοιγμα της πλατφόρμας – Μπαίνει και η κατανάλωση ρεύματος στην “περίμετρο”

Εντός του επόμενου 15ημέρου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της AAΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους με την πληρωμή της πρώτης δόσης του επιδόματος να προγραμματίζεται να καταβληθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου. 

Παράλληλα, την Τετάρτη, κατά τα φαινόμενα,αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη η επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και για αυτούς που θα κάνουν χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να ζεσταθούν τον χειμώνα. 

Ουσιαστικά η νέα αυτή κίνηση έχει στόχο να “μαζέψει” το αυξημένο κόστος για ηλεκτρική ενέργεια που καταβάλλει η κατηγορία καταναλωτών, που θερμαίνεται με ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα κατά τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή, κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές. 

Οι τιμές

Ήδη, η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πάνω από το 1,4 ευρώ το λίτρο, αρκετά δηλαδή πιο πάνω από την τιμή που έκλεισε πέρυσι η περίοδος. Επίσης, το φυσικό αέριο από τα 23 ευρώ στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, έχει “σκαρφαλώσει” στα 50 ευρώ και άνω/MWh, ενώ το πετρέλαιο είναι σταθερά στα 90 δολάρια/βαρέλι, σε υψηλά των τελευταίων μηνών. Τέλος “γρίφος” είναι το πώς θα διαμορφωθεί το ρεύμα, καθώς πέφτουν τίτλοι τέλους στις οριζόντιες ενεργειακές επιδοτήσεις, όπως τις γνωρίζαμε  μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, με βάση τη Eurostat, η μέση τιμή για το ρεύμα στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του 2023 διαμορφώθηκε στα 0,2325 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 0,3009 ευρώ στην Ευρωζώνη, Στα 0,1171 ευρώ είναι η τιμή για το φυσικό αέριο έναντι 0,1253 ευρώ στην Ευρωζώνη. Βέβαια, στο α’ εξάμηνο του 2021, η τιμή για καταναλώσεις ως 5.000 κιλοβατώρες ετησίως, δηλαδή για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, ήταν 16,8 λεπτά.

Με τις επιδοτήσεις, βέβαια, που δίνονται για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh και φτάνουν για το Νοέμβριο τα 2,5 λεπτά/KWh, η τιμή πέφτει. Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος πάροχος η ΔΕΗ, έπειτα από πέντε συνεχόμενους μήνες σταθεροποίησης των τιμολογίων τους προχώρησε σε αυξήσεις της τάξης του 10%, αναπροσαρμόζοντας την τιμή για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες στα 16,5 λεπτά/KWh από τα 15 λεπτά του Οκτωβρίου και στα 22,1 λεπτά/KWh από τα 20,6 λεπτά του Οκτωβρίου για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών.  Στα περισσότερα προϊόντα των μεγάλων ιδιωτών παρόχων οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10% έως και 24%, ενώ τις μεγαλύτερες αυξήσεις εμφανίζουν τα τιμολόγια της Watt & Volt τα οποία κινούνται τον Νοέμβριο κατά 31% και 41% αντίστοιχα πάνω από τα επίπεδα του Οκτωβρίου.

Τα επιδόματα

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 το δημοσιονιμό κόστος υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 189 εκατ. ευρώ για το 2023 και τα υπόλοιπα για το 2024. Στη χειμερινή περίοδο 2022-2023 το δημοσιονομικό κόστος ήταν στα 280 εκατ. ευρώ ενώ αν συνυπολογιστεί και η επιδότηση στην αντλία το κόστος έφτασε τα 500 εκατ. ευρώ

Το ύψος ενίσχυσης παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι δηλαδή στα 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμοημέρες. Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος, το οποίο ισχύει ήδη από την χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού  θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο “συντελεστή βαθμοημέρας”.

Παραμένουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια δηλαδή έως 16.000 ευρώ ο άγαμος και 24.000 ευρώ ο έγγαμος ενώ ωφελημένες είναι οι οικογένειες με παιδιά, καθώς αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια. Επιπλέον μπαίνει εισοδηματικό όριο για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τι αλλάζει

•        Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο σε 5.000 ευρώ.

•        Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται και όριο τζίρου στα 80.000 ευρώ ετησίως.

•        Για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου δεν ισχύει η διπλή επιδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το επίδομα ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.

Για τους νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο το επίδομα έφτανε έως και 1.600 ευρώ, κάτι που φέτος δεν θα ισχύσει.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ