Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΕπέτειος 25ης Μαρτίου: Η στρατιωτική παρέλαση με τα Rafale

Επέτειος 25ης Μαρτίου: Η στρατιωτική παρέλαση με τα Rafale

Πλήθος κόσμου βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας για να παρακολουθήσει τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά μετά την πανδημία που την παρέλαση μπορούν να παρακολουθήσουν ξανά οι πολίτες με φυσική παρουσία. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, όσοι έχουν προσέλθει στην παρέλαση για να την παρακολουθήσουν θα πρέπει να φορούν τη μάσκα τους, παρά το γεγονός ότι πλέον δεν είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους, λόγω της συνάθροισης αρκετών πολιτών.

Για πρώτη φορά θα πετάξουν στον αττικό ουρανό τα προσφάτως ενταχθέντα στην Πολεμική Αεροπορία ελληνικά Rafale, προβλέπεται να πετάξει το θρυλικό αεροσκάφος Supermarine SPITFIRE MJ755, θα παρελάσουν τα επίσης νεοαποκτηθέντα θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian που προμηθεύεται ο Στρατός Ξηράς από τις ΗΠΑ ενώ συμμετέχουν και γαλλικά Rafale για δεύτερη χρονιά.

Κατά τη διάρκεια παρέλασης αντιπροσωπευτικά μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα διέλθουν μπροστά από το χώρο διεξαγωγής της στην πλατεία Συντάγματος ενώ στον αττικό ουρανό θα πετάξουν σχηματισμοί αεροσκαφών και ελικοπτέρων διαφόρων τύπων των Τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Παρόντες στο Σύνταγμα, o υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Προηγουμένως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των ηρωικών πεσόντων κατά τους αγώνες του Έθνους, έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και στη συνέχεια η Πρόεδρος επιθεώρησε το μεικτό τιμητικό άγημα των τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακολούθως χαιρέτισε την παρευρισκόμενη πολιτική, θρησκευτική, δικαστική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Νωρίτερα τελέσθηκε πανηγυρική δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με 21 χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού, ακολούθησε η επίσημη έπαρση της σημαίας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, η πανηγυρική δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό Αθηνών και η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

«Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία. Οι αγωνιστές το 1821 έγραψαν ιστορία, καθώς αποελευθέρωσαν την πατρίδα μας από τους κατακτητές. Οι ένοπλες δυνάμεις αναβαθμίζονται διαρκώς, ενισχύοντας τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, πριν την έναρξη της παρέλασης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ