Την καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο του 2023 κατέγραψε η Wall Street, ενώ πολύ σημαντικά κέρδη είχαν σύσσωμοι οι δείκτες σε Ασία και Ευρώπη, με το ελληνικό χρηματιστήριο να κερδίζει 3,51% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, κλείνοντας χθες πάνω από τις 1.430 μονάδες, που σημαίνει ότι κάλυψε όλο το πρόσφατο πτωτικό «ρήγμα».
Η άμεση και ταχύτατη επιστροφή των παγκοσμίων χρηματιστηριακών αγορών είναι μια ακόμη επιβεβαίωση ότι οι συνθήκες «τέλειας καταιγίδας» που φάνηκε πως επικράτησαν στις αρχές Αυγούστου, ήταν (για ακόμη μια φορά) μια αφορμή για… ξεφόρτωμα και αναδιάταξη δυνάμεων αλλά και ένας τρόπος… εκβιασμού των αγορών προς τις κεντρικές τράπεζες.
Η παρατήρηση της πορείας των αγορών το πρώτο μισό του Αυγούστου, μαρτυρά πως ο πανικός που επικράτησε στις αρχές του μήνα ήταν μια ακραία υπερβολή που έφερε πτωτικές στρεβλώσεις, ενώ – για πολλοστή φορά – αποδείχτηκε πως οι πωλήσεις υπό το κράτος πανικού, ποτέ δεν είναι επωφελείς για τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.
Ως γνωστόν, οι αγορές κατά 80% είναι ψυχολογία, κάτι που αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά, καθώς στις αρχές Αυγούστου και κυρίως τη Δευτέρα 5/8 οι επενδυτές ξεπουλούσαν άκριτα τις μετοχές τους, ενώ κατόπιν – οι ίδιοι επενδυτές – προχωρούν σε αγορές σε κατά τεκμήριο υψηλότερα επίπεδα.
Αυτή είναι η αέναη πορεία των αγορών, που διέπονται από τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, όπως φόβο, πανικό, πλεονεξία, απληστία, ανασφάλεια, καχυποψία, ανησυχία, αισιοδοξία κ.λπ.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο οι επενδυτές «σκορπούσαν» τις μετοχές τους πουλώντας ακόμη και στην περιοχή των 1.320 μονάδων στις 5/8, όμως αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης επανήλθε πάνω κατ’ αρχήν από τις 1.400 μονάδες και χθες πάνω και από τις 1.430 μονάδες.
Έτσι, από τη μεγάλη «βουτιά» της Δευτέρας 5 Αυγούστου ο Γενικός Δείκτης ήδη καταγράφει αντίδραση σε ποσοστό 6,76%, ενώ αν ληφθεί υπόψη το ενδοσυνεδριακό χαμηλό εκείνης της «μαύρης» Δευτέρας, τότε η συνολική αντίδραση του Γενικού Δείκτη ξεπερνά το +8,50%.
O δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 καταγράφει αντίδραση 7,11% από τη «μαύρη» Δευτέρα ενώ αν ληφθεί υπόψη το χαμηλό εκείνης της ημέρας, τότε η αντίδραση ξεπερνά το 9%. Ο δείκτης του μεσαίου χώρου Mid Cap καταγράφει αντίδραση 8,51% και από το χαμηλό άνω του 10%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει αντίδραση +10,93%.
Η αλλαγή σκηνικού διεθνώς
Μιλώντας σε διεθνές επίπεδο, οι συντονισμένες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, η αποκλιμάκωση του «πολέμου» του γιεν στην Ασία, η επιστροφή της… καθημερινότητας στην ειδησεογραφία με αποτελέσματα, εταιρικές ανακοινώσεις, αλλά και βελτιωμένα νέα σε μάκρο και μίκρο επίπεδο, έφεραν εξομάλυνση στα χρηματιστήρια απανταχού.
Στην Ασία χθες οι χρηματιστηριακοί δείκτες έκαναν νέο ράλι με τον Nikkei 225 να επανέρχεται πάνω από τις 38.000 μονάδες με ράλι +3,64%, ο Asia Dow κέρδισε 3,27% και ο Hang Seng +1,88%.
Στην Ευρώπη οι δείκτες μετά τη μεγάλη άνοδο στις προηγούμενες συνεδριάσεις χθες ενισχύθηκαν πιο μετριοπαθώς, με τον DAX της Φρανκφούρτης στο +0,77%, τον CAC 40 στο Παρίσι +0,35%, τον ιταλικό FTSE MIB να κάνει ράλι +2,20%, τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 στο +0,59% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 στο +0,31% με κλείσιμο στις 511,45 μονάδες.
Στη Wall Street ο Dow Jones επανήλθε πάνω από τις 40.000 μονάδες έχοντας εβδομαδιαίο ράλι +2,94%, ο S&P 500 κέρδισε 3,93%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά +5,29% το πενθήμερο. Συνάμα, θετικά στην αποκατάσταση των ακραίων πτωτικών στρεβλώσεων και στο ανοδικό ράλι συνέδραμε η μεγάλη υποχώρηση του δείκτη «φόβου» VIX που από το 38,57 της περασμένης εβδομάδας, χθες κατήλθε στις 14,80 μονάδες υποχωρώντας εκ νέου κατά 2,82%, ενώ το πενθήμερο υποχώρησε κατά 27,34%, σε μια από τις πλέον θεαματικές πτώσεις των τελευταίων ετών.
Σημαντικά κέρδη στο Χ.Α. την εβδομάδα
Σε επίπεδο εβδομάδας, το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε επίσης πολύ καλή αντίδραση, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 3,51%, κλείνοντας χθες στις 1.431,88 μονάδες με άνοδο 0,62%. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,78%, ο Mid Cap κέρδισε επίσης 0,78%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωτοστάτησε στην αντίδραση με άνοδο 6,12%.
Οι συναλλαγές, για εβδομάδα Δεκαπενταύγουστου ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές, κάνοντας μάλιστα ρεκόρ πολλών ετών για τέτοια εβδομάδα. Μετά τα 70 εκατ. ευρώ της Δευτέρας, στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις της εβδομάδας οι μέσες συναλλαγές ήταν πάνω από 90 εκατ. ευρώ, ενώ χθες διαμορφώθηκε στα 108,65 εκατ. ευρώ, με τα 102,3 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον Large Cap εκ των οποίων τα 59 εκατ. στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές 5,94 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του Large Cap χθες πρωταγωνίστησαν οι Ελλάκτωρ, Εθνική, Τιτάν, ΟΤΕ, Πειραιώς και Metlen, ενώ απώλειες άνω του 1% είχαν οι HelleniQ Energy, Autohellas και Σαράντης. Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε το +4,65% της Intracom Holdings, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι Lavipharm, Quest Συμμετοχών και AVAX και άνω του 1% οι AustriaCard και Intralot.