Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕπένδυση 8 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε η Alfa Wood στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας

Επένδυση 8 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε η Alfa Wood στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας

Μια νέα και πολλά υποσχόμενη επένδυση αξίας 8 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε πρόσφατα ο όμιλος Alfa Wood – ηγέτης στο χώρο της βιομηχανικής και επεξεργασμένης ξυλείας στην Ελλάδα – που αφορά τη νέα γραμμή παραγωγής μελαμίνης και MDF που ανεβάζει κατά πολύ τη δυναμικότητα του εργοστασίου.

Τα εγκαίνια της νέας γραμμής έγιναν το περασμένο Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας και το παρών έδωσαν κορυφαίοι επιχειρηματίες της Λάρισας και των πέριξ περιοχών, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, που ως υπουργός Ανάπτυξης είχε συμβάλει στο ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων της Alfa Wood από το 2019 και ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Χρήστος Κέλλας.

Η εν λόγω επένδυση αποτελεί τμήμα των συνολικών επενδύσεων έως 40 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η Alfa Wood από το 2021 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, με νέες γραμμές παραγωγής ξυλείας, είσοδο σε νέα προϊόντα που αφορούν τη διακόσμηση σπιτιού και άλλες κατηγορίες παρεμφερών προϊόντων. Οι δύο νέες γραμμές δεν στοχεύουν μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά έχουν και έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς η εταιρεία στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών της.

Ο όμιλος Alfa Wood Group βρίσκεται σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά, με πολύ καλά μεγέθη και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Διαθέτει τέσσερις εργοστασιακές μονάδες, κάνει κύκλο εργασιών άνω των 80 εκατ. ευρώ, απασχολεί 480 εργαζόμενους που σύντομα μετά τη νέα επένδυση θα φτάσουν τους 540, ενώ εξάγει το 40% της παραγωγής της σε 40 χώρες.

Φέτος, ο όμιλος αναμένει κύκλο εργασιών περί τα 85 εκατ. ευρώ, ενώ η διαρκής άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις και στην Ελλάδα, την ώρα που οι εξαγωγές διατηρούν εξαιρετική δυναμική.

Άδ. Γεωργιάδης: Οι επενδύσεις στην επαρχία είναι πολύ κρίσιμες

«Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε μια εταιρεία που κάνει 50 εκατομμύρια ευρώ εξαγωγές ετησίως, δίνει θέσεις εργασίας και αξία στον τόπο. Δείχνει ότι η Ελλάδα έχει και παραγωγή, όχι μόνο τουρισμό. Τέτοιου είδους επενδύσεις που δίνουν δουλειά στην επαρχία, που κρατούν ανθρώπους στον τόπο τούς έχουν πολύ μεγάλη αξία».

Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, τονίζοντας πως «τα τέσσερα χρόνια που είχα την τιμή να είμαι Υπουργός Ανάπτυξης της χώρας, κάναμε και πάρα πολλά πράγματα μαζί με τη διοίκηση της Alfa Wood, την οικογένεια του κ. Αντώνη Αδαμόπουλου. Ένα από αυτά ήταν η προσπάθεια να ξεκινήσει η γραμμή παραγωγής που σήμερα εγκαινιάζουμε. Χαιρετίζω όλες τις επενδύσεις της οικογένειας, που σε μια συγκυρία κρίσιμη για την ελληνική επαρχία, δίνουν αναπτυξιακό προφίλ, κάνουν μεγάλες εξαγωγές και κρατούν τους ανθρώπους στον τόπο τους».

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην πολύ καίρια επένδυση που έκανε η Alfa Wood το 2023 όταν απέκτησε μέσω πλειστηριασμού το χρεοκοπημένο εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή, «μια ιδιαίτερα νευραλγική περιοχή», τονίζοντας ότι ήταν κίνηση και με πατριωτικά χαρακτηριστικά, καθώς η μονάδα θα μπορούσε να περάσει σε… ετερόκλητα χέρια, με ό,τι μπορεί να συνεπάγονταν αυτό.

Από την πλευρά του, ο εκ των ιδρυτών και κύριων μετόχων της Alfa Wood κ. Αντώνης Αδαμόπουλος, επισήμανε ότι «είμαστε η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που παράγουμε MDF, έχοντας τέσσερις μονάδες. Παράγουμε νοβοπάν και μελαμίνες. Οι νέες γραμμές παραγωγής είναι μοναδικές στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχες. Έως σήμερα εισαγάγαμε τα συγκεκριμένα προϊόντα, τώρα πλέον θα τα παράγουμε εδώ, με ελληνικά χέρια και ελληνικό ξύλο».

Στην κυκλική οικονομία μέσω παραγωγής βιομάζας

Εδώ και περίπου μια οκταετία η Alfa Wood έχει μπει στο χώρο της κυκλικής οικονομίας, μέσω παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, αξιοποιώντας τα απόβλητα των εργοστασίων της, αλλά και απόβλητα τρίτων. Η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017, ενώ η δεύτερη μονάδα με έδρα τη ΒΙΠΕ Λάρισας ξεκίνησε το 2020.

Το 2021 ξεκίνησε την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα το εργοστάσιο που βρίσκεται στους Μαυραναίους Γρεβενών και ήταν μια επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ. Έτσι, η συνολική ισχύς όλων των εργοστασίων του ομίλου φτάνει στα 4 ΜW, φέρνοντάς τον ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα.

Με την έναρξη της λειτουργίας της 3ης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, διευρύνθηκε ο κύκλος λειτουργίας των μονάδων του Alfa Wood Group ως παραγωγός «πράσινης» ενέργειας, καθιστώντας τον όμιλο έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στον ελλαδικό χώρο, στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (βιομάζα).

Οι τέσσερις μονάδες παραγωγής της Alfa Wood

Εργοστάσιο Λάρισα: Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη βιομηχανική περιοχή της Λάρισας καλύπτουν έκταση 73.000 τμ, εκ των οποίων οι στεγασμένες αποτελούν τα 35.500 τ.μ. Τα προϊόντα που παράγει το εργοστάσιο είναι, επενδεδυμένα φύλλα μοριοσανίδας, φύλλα ινοσανίδας, πάνελ με επιφάνειες μελαμίνης, εσωτερικές πόρτες, πάγκοι εργασίας/κουζίνας, ακουστικά πάνελ κ.α.

Εργοστάσιο Γρεβενά: Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις στα Γρεβενά βρίσκονται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 107.000 τ.μ., με τις κτιριακές εγκαταστάσεις να καλύπτουν τα 27.200 τ.μ. Τα προϊόντα που παράγει το εργοστάσιο είναι ινοσανίδα MDF, πυράντοχο MDF, ανθυγρό MDF, δάπεδο Laminate, λακαριστή ινοσανίδα και παραγωγή ρεύματος 1MWH με χρήση βιομάζας και 0.5MW με χρήση ηλιακής ενέργειας.

Εργοστάσιο Νευροκόπι: Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Νευροκόπι αναπτύσσονται σε μια έκταση 228.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 15.300 τ.μ. είναι στεγασμένα. Η μονάδα του Νευροκοπίου δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιοκαυσίμων και στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Τα προϊόντα που παράγει το εργοστάσιο είναι πέλλετ ξύλου (συσσώματα ξύλου – wood pelletts), μπρικέτες ξύλου, βιομηχανικό πέλλετ – πέλλετ ηλίανθου (Agro pellet), ξυλοτεμαχίδια εδαφοκάλυψης – wood chips, αλλά και παραγωγή ρεύματος 2MWH με χρήση βιομάζας και 3.5MW με χρήση ηλιακής ενέργειας.

Εργοστάσιο της Shelman – Κομοτηνή: Το 2023 η Alfa Wood απέκτησε μέσω πλειστηριασμού το εργοστάσιο παραγωγής της Shelman (ΕΛΠΑΝ) στην Κομοτηνή, με σκοπό να ενισχύσει την δυναμικότητά της στον συγκεκριμένο τομέα. Κίνηση που καθετοποίησε πλήρως την παραγωγή της επιχείρησης. Το εργοστάσιο της Κομοτηνής βρισκόταν σε αδράνεια τα τελευταία χρόνια, ενώ σταδιακά το τελευταίο 15μηνο έχει τεθεί σε λειτουργία, πλέον υπό την ομπρέλα της Alfa Wood. Απασχολεί περίπου 60 εργαζόμενους, ενώ εντός του 2025 θα διπλασιάσει το εργατικό δυναμικό, καθώς υπάρχει στόχος να προστεθούν δύο νέες γραμμές παραγωγής προϊόντων μελαμίνης και μια γραμμή νοβοπάν.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ