Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕξορύξεις: Πού εστιάζεται το ενδιαφέρον για τον "κρυμμένο θησαυρό";

Εξορύξεις: Πού εστιάζεται το ενδιαφέρον για τον “κρυμμένο θησαυρό”;

Επτά είναι συνολικά οι περιοχές που μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις εστιάζεται το ενδιαφέρον για πιθανά αποθέματα αερίου, δημιουργούν εικόνα αισιοδοξίας για ουσιαστική επανεκκίνηση του όλου προγράμματος. 

Συγκεκριμένα μετά και τις επτά σεισμικές έρευνες (πέντε είχαν  γίνει μέχρι τώρα, από το 2015 – 2020 και δυο αναμένονται τώρα) θα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία αξιολόγησης δεδομένων για να προχωρήσει η διαδικασία. Βέβαια, στο Κατάκολο, αλλά και τα Ιωάννινα, όπου έχει αναπτύξει δραστηριότητα η Energean, υπάρχει πιο σαφής εικόνα για πιθανά κοιτάσματα. Όμως, στο μεν Κατάκολο εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια η απόφαση για την ΜΠΕ, παρά και το ότι υπήρξε στο οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο ισχυρή πλειοψηφία, ενώ για την περιοχή των Ιωαννίνων η Energean αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να καταθέσει την ΜΠΕ για μια περιοχή όπου ήδη έχει πραγματοποιηθεί σεισμική έρευνα. Βέβαια για τα Ιωάννινα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ενώ διαπιστωμένο είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου της τάξης του 1 BCM, που υπάρχει στο Κατάκολο Ηλείας (Energean) και εκτιμάται ότι θα ήταν δυνατό να καλύψει τοπικές καταναλώσεις.

Οι ημερομηνίες

Πάντως από την  ΕΔΕΥΕΠ, Εθνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων κι Ενεργειακών πόρων υπάρχει αισιοδοξία μετά και τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για κάλυψη του εδάφους που είχε χαθεί λόγω της αδρανοποίησης, ουσιαστικά, του προγράμματος.

“Θα έχουμε την ευκαιρία να εκτελούμε έρευνες ταυτόχρονα σε δύο περιοχές της χώρας μας. Η περιοχή η οποία έχει και τη μέγιστη σημασία και ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή είναι τα δύο μπλοκ που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου”, επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Αριστοφάνης Στεφάτος, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε για έρευνες για υδρογονάνθρακες που θα ξεκινήσουν άμεσα νοτίως της Κρήτης και της Πελοποννήσου, εντός των επομένων ημερών.

 “Οι περιοχές τις οποίες ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, είναι οι 4 και 5, που είναι και τα μεγάλα νέα. Είναι αυτό που θέλαμε πάρα πολύ να γίνει”, τόνισε ο ίδιος. 

Επίσης, ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ σημείωσε ότι οι έρευνες εκτιμάται ότι θα κρατήσουν κάποιους μήνες. 

‘Ο ακριβής χρόνος έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες. Aν δεν έχουμε καθυστερήσεις, από τη στιγμή που συλλέξουμε όλα τα δεδομένα. Η διαδικασία είναι η εξής: Τα παίρνουμε στο γραφείο όπου θα υποστούν μια επεξεργασία. Πρέπει να ανασυνθέσουμε αυτή την πληροφορία για να δημιουργήσουμε την εικόνα του υπεδάφους. Είναι μια τεχνική όπως αυτή του υπερήχου. Αφού ανασυνθέσουμε αυτή την εικόνα και προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη διακριτική της ικανότητα, την ευκρίνεια της -κάτι που θα μας πάρει περίπου έξι μήνες- αμέσως μετά ξεκινάμε και γίνονται οι ερμηνείες του τι βλέπουμε”.

Πάντως, με βάση και τη NAVTEX για ένα τετράμηνο αναμένεται να κάνει έρευνες στο βυθό δυτικά της Κρήτης το σκάφος της εξειδικευμένης σε αυτές τις διαδικασίες νορβηγικής PGS, Sanco Swift.

Με βάση, δε,  παράγοντες, της αγοράς με γνώση ενδεχομένως και σε ένα δίμηνο να υπάρχει μια σχετική εικόνα για το εάν υπάρχουν αποθέματα.  

Σημειώνεται ότι μετά από συνεννόηση της Ελλάδας και της Μάλτας, ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης προχώρησε στη Navtex για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών, περιλαμβάνοντας σε αυτή γεωγραφικές συντεταγμένες που αφορούν στο χώρο ευθύνης της Μάλτας, διευρύνοντας το πεδίο των ερευνών.

Όπως αναφέρεται οι νέες γεωγραφικές συντεταγμένες αφορούν σε «EKPOMPH APO MALTA NAVTEX SERVICE». Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη  γνωστοποιεί ότι από 8 Νοεμβρίου μέχρι νεωτέρας θα αναπτυχθεί εξοπλισμός και θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες από το πλοίο Sanco Swift στο Ιόνιο πέλαγος, το δυτικό πέλαγος και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Με την ίδια Navtex προτρέπονται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας.

Ως ημερομηνία έναρξης της δέσμευσης των δύο θαλάσσιων οικοπέδων αναγράφεται η 8η Νοέμβρη. Καλύπτει μια θαλάσσια περιοχή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου. Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 2 χρόνια. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία θα κρίνει εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσει. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.

Το πλάνο ερευνών

Με βάση την

  • 2022- 2024: Σεισμικές έρευνες
  • 2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις
  • 2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος
  • 2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου

Σε μελέτη του,  πάντως, το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκτιμά ότι τα δυνητικά αποθέματα της περιοχής μπορούν να φτάσουν τα 70 με 90 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ενώ ο κ. Στεφάτος τόνισε ότι τα αποθέματα είναι σημαντικά.

“Μιλάμε για κάτι ανάλογο (σ.σ. με τα μεγάλα κοιτάσματα “Ζορ” και “Λεβιάθαν“). Σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Στο παρελθόν έχουμε μιλήσει, έχουμε κάνει κάποιες εκτιμήσεις. Επειδή τα νούμερα μπορεί πολύ εύκολα να φτάσουν σε δυσθεώρητα μεγέθη, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι γιατί προέχει να γίνει όλη η δουλειά μεθοδικά, συστηματικά, να δούμε αν οι επενδυτές μας θα αποφασίσουν να αναλάβουν και την επένδυση, το κόστος των γεωτρήσεων για να το αποδείξουμε. Από εκεί και πέρα εμείς σε μια πρόχειρη εκτίμηση που είχαμε κάνει, αν είχαμε μια συντηρητική επιτυχία σε όλα μας τα μπλοκ, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα σύνολο αγοράς της τάξης των 250 δισεκατομμυρίων. Ξέρω ότι τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα, ξενίζουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι εάν έχουμε μια συντηρητική επιτυχία σε όλες τις περιοχές που δουλεύουμε τότε πράγματι θα μπορούσαμε να μιλάμε για τέτοια νούμερα”.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ