Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Εξοικονομώ-Επιχειρώ»: Εν αναμονή παράτασης στο πρόγραμμα

«Εξοικονομώ-Επιχειρώ»: Εν αναμονή παράτασης στο πρόγραμμα

Προς παράταση βαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες,  το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» που λήγει σήμερα καθώς ο ρυθμός κατάθεσης αιτήσεων είναι αργός. Κι αυτό την ώρα που στόχος είναι, με βάση τα “προαπαιτούμενα” για την κατάθεση του επόμενου αιτήματος χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης η κατάθεση 9.700 αιτήσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί οριστικά στο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων δεν ξεπερνούν τις 5.000. Για αυτό τον λόγο εκτιμάται ότι θα δοθεί παράταση στην προθεσμία που λήγει σήμερα Τετάρτη 15 Μαΐου. Ακόμη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και βελτιώσεις στα τεχνικά στοιχεία του προγράμματος, όπως για παράδειγμα η πρόβλεψη για απλή υπεύθυνη δήλωση αίτησης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, αντί για την κατάθεσή που καθυστερεί τις διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα Εξοικονομώ- Επιχειρώ συνολικού προϋπολογισμού 176,5 εκατ. ευρώ επιλέξιμες είναι επιχειρήσεις των κλάδων του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού. Για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες δεν ξεπερνούν τις 200 κλίνες.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000 €) για τον κλάδο του Τουρισμού, διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000 €) για τον κλάδο του Εμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών. Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας) αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά. Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει έως και το 65%. Εξαρτάται από το είδος αυτών, καθώς και από το μέγεθος της επιχείρησης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ