*Ιανουάριος-Μάρτιος διάστημα “εξαέρωσης” στην Wall Street. DeepSeek, η γνωστή περίπτωση της κινεζικής εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης που ανέδειξε μία…αχίλλειο πτέρνα του συστήματος. Η εν λόγω μικρομεσαίου μεγέθους εταιρεία κατασκεύασε συστήματα ΑΙ με κεφάλαια απείρως λιγότερα από τους κολοσσούς τεχνολογίας των ΗΠΑ, τους περίφημους γνωστούς και ως Magnificent Seven/M7. Η “φούσκα” δεν έσκασε, δεν αφέθηκε προφανώς, πλην όμως με τα μίνι sell offs ξεφουσκώνει πιο ελεγχόμενα. Παράλληλα (χρηματιστηριακό) χρήμα που φεύγει από τις ΑΙ πηγαίνει αλλού, που; σε πιο ασφαλή assets διαβάζουμε, δηλαδή; λ.χ. US Bonds ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ, σε εταιρείες της “παλιάς οικονομίας”, σε παραγωγικές κ.λ.π. Tην ίδια περίοδο με το “ξεφούσκωμα” η νέα διοίκηση της Ουάσιγκτον μεθοδικά ενισχύει το Commodity Exchange με χρυσό, τόνους χρυσού για να είμαστε ακριβείς. Σύμφωνα με στοιχεία των ελβετικών τελωνείων, τον Φεβρουάριο καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη μεταφορά πολύτιμου μετάλλου-από το 2012 που ξεκίνησε η “μέτρηση”- προς ΗΠΑ. Πότε ήταν η πρώτη μεγαλύτερη; ένα μήνα νωρίτερα τον Ιανουάριο. Έτσι, στο πρώτο 2μηνο του 2025, μεταφέρθηκαν 193 και 174,7 μετρικοί τόνοι, αξίας πάνω από 30 δισ$.- Πρόκειται για ελεγχόμενο εξορθολογισμό της τερατώδους αποτίμησης συγκεκριμένων ομίλων αιχμής- με ακριβό κόστος εξυπηρέτησης χρήματος-.
*Ξεκίνησε η αντιπαράθεση Νοτίων και Βορείων για το πως θα χρηματοδοτηθεί η άμυνα της Ευρώπης. Η Κομισιόν μπορεί να έσπευσε να ανακοινώσει την λεγόμενη “Λευκή Βίβλο”- πρωτοβουλία που επισπεύσθηκε δίχως προηγούμενη οικονομοτεχνική προεργασία από την Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για προφανείς λόγους (πολιτικής επιβίωσης της Γερμανίδας)- αλλά το υπόβαθρο είναι γεμάτο “νάρκες” που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να πυροδοτηθούν, είτε από το Παρίσι-είτε από την Ρώμη- δηλαδή από τις δημοσιονομικά πολύ πιο ευάλωτες-.
*Σε αυτή την συγκυρία προτεραιότητα της Αθήνας είναι η επανεπιβεβαίωση της σχέσης με την Ιερουσαλήμ. Το “δείχνει” η επίσκεψη του ΠΘ και πολύ ορθά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ θα γίνει.
*Παρεμπιπτόντως, στο συν 5,11% η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, στα 2,98 ευρώ- νέα ιστορικά υψηλά- με αυξημένες συναλλαγές 699 χιλιάδων μετοχών (στις 28/3). Από την επίσκεψη του ΠΘ στο Ισραήλ ενδιαφέρον έχουν οι συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς εξετάζονται δυνατότητες εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας και οι προοπτικές συμπαραγωγής με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα-. Από αυτή την άποψη καλό θα ήταν να υπήρχε και επενδυτική/χρηματιστηριακή εκπροσώπηση. Πλην όμως, η THEON του Κρίστιαν Χατζημηνά έχει εισαχθεί στο Euronext/Άμστερνταμ, από το μέτωπο του EFA Group “σιγή ασυρμάτου”, η Intracom Defence έχει περάσει σε ισραηλινά “χέρια”.
*Ξάφνιασε την κοινότητα η επιβολή προστίμου στην ΕΧΑΕ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όχι για το ύψος του-των 35.000 ευρώ- αλλά ακριβώς επειδή επιβλήθηκε. Πρωτοφανές, μία Αρχή να βάζει πρόστιμο σε άλλη και μάλιστα μετά από αιφνιδιαστική επίσκεψη/έλεγχο πρωϊ-πρωϊ της επομένης του γνωστού φιάσκου με το blackout. Ακριβώς την “πρώτη” του Κυριάκου Πιερρακάκη στα κεντρικά της πλατείας Συντάγματος να περιηγείται τον Πρωθυπουργού, την πρώτη συνεδρίαση μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s. Κοινός τόπος πως οι της πλατείας Συντάγματος δεν θέλουν (και δεν λένε) “καλημέρα” με τους επιτελικούς και τον επικεφαλής στην Λεωφόρο Αθηνών 110- και πως άλλωστε, μετά από τέτοιο κάζο-. Στην κοινότητα θεωρούν ότι το κλιμάκιο της Ε.Κεφ έκανε τον έλεγχο στην ΕΧΑΕ- προφανώς εν γνώσει του υπ.Οικ- η δε επιβολή του προστίμου (πρωτοφανούς στα χρονικά) δύσκολα να ήταν εν αγνοία της ηγεσίας του. Άλλωστε, σε όσους παρευρεθήκαμε στην εκδήλωση για την εισαγωγή του Fais Group στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μας έκανε εντύπωση πως δεν ήταν (όπως σε όλες τις προηγούμενες φορές) ούτε η Βασιλική Λαζαράκου-Πρόεδρος της Ε.Κεφ- αλλά ούτε η Αναστασία Στάμου- Β’ Αντιπρόεδρος. Τα σημειώναμε στην DeA, πολύ καιρό πριν…
*Σταθερές οι εισροές στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από μεθαύριο (Τετάρτη) σταματά η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.
*Με αυτά και με εκείνα (διάθεση μειοψηφικών ποσοστών) έφθασε τα 100 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της Real Consulting. Καθ’ οδόν προς την Κύρια Αγορά.
*Οικονομικά αποτελέσματα ΕΧΑΕ, Austria Card, ΟΛΠ κ.α. Δύο τινά: οι λειτουργικές δαπάνες και δη τα έξοδα διοίκησης της ΕΧΑΕ. Πολλά βλέπουν τα ματάκια μας, τα τελευταία 2 χρόνια. Όπως και το διακριτό από τα “έμπειρα μάτια”, το μεθοδικό “μάζεμα” που γίνεται στη μετοχή του ΟΛΠ. Πιθανότατα δεν σχετίζεται μόνο με οικονομικά μεγέθη και επιχειρηματικές προοπτικές, αλλά ότι έχει και “γεωπολιτικά” χαρακτηριστικά. Για περισσότερες λεπτομέρειες, μία απλή ματιά στη μετοχική σύνθεση αρκεί. Να δούμε και τα οικονομικά μεγέθη της Motor Oil, την Τετάρτη.
*Την διανομή του 49% των καθαρών κερδών του 2024 πρότεινε η διοίκηση της Autohellas. Πρόκειται για 0,85 ευρώ/μετοχή (μικτό) που σύμφωνα με το “κλείσιμο” της Παρασκευής 12,56 ευρώ αντιστοιχεί σε απόδοση μεγαλύτερη του 6%, διόλου άσχημα. Επίσης ο συντελεστής κερδοφορίας p/e δεν ξεπερνά τις 7,5 φορές, καθιστώντας ελκυστική την εταιρεία στην αποτίμηση των 610,7 εκατ. ευρώ. Σημείο που χρήζει προσοχής η αναφορά του Ευτύχιου Βασιλάκη πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να διευρυνθεί η παρουσία της Autohellas στον κλάδο εμπορίας αυτοκινήτων. Θα πρόκειται για νέα εξαγορά, συμφωνία και για άλλη αντιπροσωπεία, θα δείξει το 2026.
*Στην τελική ευθεία προς την Βουλή το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς. Ο τελευταίος κύκλος διαβουλεύσεων, με την συμμετοχή φορέων της αγοράς και των χρηματιστηριακών αρχών ολοκληρώθηκε πριν δέκα ημέρες και όπως φαίνεται έγιναν αρκετές βελτιώσεις, συμπληρώσεις. Το εάν και κατά πόσον θα είναι επαρκείς θα το γνωρίζει η κοινότητα όταν θα το έχει στην τελική μορφή του. Ωστόσο, η συμμετοχή στις διεργασίες της Ένωσης Θεσμικών (ΕΘΕ), της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ) κ.α. έχει δημιουργήσει συγκρατημένη αισιοδοξία πως το ν/σ θα έχει κάτι ουσιαστικό να προσθέσει στην γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης της αγοράς. Ενθαρρυντικό το γεγονός πως εισακούσθηκαν (θεωρώ ότι συμπεριλήφθηκαν) προτάσεις χρηματιστών για την προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος ιδιωτών.
*Η διοίκηση (Δημήτρης Παπαλεξόπουλος-Marcel Cobuz) ανακοίνωσε αποτελέσματα-ρεκόρ για το 2024, με πωλήσεις 2,644 δισ., κέρδη ebitda 592,1 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 315,3 εκατ. κέρδη ανά μετοχή 4,2 ευρώ, και μέρισμα-έκπληξη 3 ευρώ/μετοχή. Μόλις τον Φεβρουάριο, ο όμιλος ολοκλήρωσε μία σημαντική στρατηγική κίνηση με την εισαγωγή της Titan America στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αντλώντας κεφάλαια ύψους 393 εκατ.$. Ο Marcel Cobuz θεωρεί πως οι προοπτικές είναι ανοδικές με δεδομένες τις υψηλές επενδύσεις σε υποδομές και κατοικίες που προγραμματίζονται σε ΗΠΑ, Ελλάδα και Βαλκάνια, ενώ εκτιμά ότι οι επενδύσεις σε υποδομές θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια και στη Δυτική Ευρώπη, παρά την ανάγκη για διεύρυνση των κονδυλίων για αμυντικές δαπάνες. Ήδη στα κεντρικά σχεδιάζουν την “ημέρα των επενδυτών” προκειμένου να παρουσιασθεί- το φθινόπωρο- το νέο πολυετές business plan. Στο προηγούμενο Investor Day που είχε πραγματοποιηθεί το 2023 οι στόχοι που είχαν ανακοινωθεί αποδείχθηκαν πολύ συντηρητικοί. Ακολούθησε όμως η διάθεση του 15% του μ.κ της θυγατρικής στις ΗΠΑ, με την κοινότητα να μην αποκλείει το ενδεχόμενο και επόμενου/δεύτερου ΙΡΟ για ένα επιπλέον 10%-15% της ΤΙΤΑΝ America σε αγορά του NYSE/Wall Street. Προς τα ιστορικά υψηλά των 45,80 ευρώ οδηγείται η μετοχή της Titan Cement International, καθώς το “μάζεμα” που είναι σε εξέλιξη φαίνεται πως ολοκληρώνεται. Στα 3,387 δισ. η αποτίμηση του Ομίλου.
*Η μέχρι τώρα άνοδος της αγοράς, η αύξηση των αποτιμήσεων είναι αποτέλεσμα εισροών & αγορών κυρίως από ξένα funds και πολύ λιγότερο από εγχώριους διαχειριστές, θεσμικούς αμοιβαίων κ.λ.π. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, παρά το συν 18,10%- από την αρχή του έτους- και τα 121,5 δισ. της συνολικής αποτίμησης, η άνοδος έχει αφήσει εκτός παιδιάς την κρίσιμη μάζα επενδυτών που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν επόμενο ανοδικό κύκλο. Το εγχώριο ενδιαφέρον ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έξαρση, αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία συμμετοχής των Ελλήνων επενδυτών καθώς και οι ως τώρα εισροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού.
*Στα 24,06 δισ. το ενεργητικό των Α/Κ- στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά ακόμη δεν έχει καταγραφεί η εισροή κεφαλαίων που θα κάνει την διαφορά (για τα Ελληνικά Μετοχικά) και κατά κάποιον τρόπο θα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός μακροπρόθεσμου κύκλου, που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιουνίου 2022 (με τον ΓΔ στο εύρος των 870-950 μονάδων).
*Αυτά, για σήμερα. Και καλό μήνα, από αύριο.