Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΕξάρχου (Intrakat): Tο πρόβλημα είναι κυρίως οι αυξήσεις τιμών στα οικοδομικά υλικά

Εξάρχου (Intrakat): Tο πρόβλημα είναι κυρίως οι αυξήσεις τιμών στα οικοδομικά υλικά

Στα τεράστια πρόσθετα κόστη που έχουν προκύψει σε δημόσια έργα μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και σε ΣΔΙΤ, τα οποία είτε βρίσκονται σε διαδικασία εκτέλεσης, είτε έχουν ανατεθεί, αλλά οι διαγωνιστικές διαδικασίες είχαν γίνει με όρους προ του πολέμου και πρέπει να οικοδομηθούν με σημερινές τιμές αναφέρθηκε o αντιπρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου.

Τα κόστη αυτά, σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, δεν μπορούν να βαρύνουν τις κατασκευάστριες εταιρείες διότι: 1) θα δημιουργηθεί πρόβλημα βιωσιμότητας σε δεκάδες έργα και 2) αν δεν δοθεί συνολική λύση από τα κράτη μέλη και την ΕΕ κεντρικά, εκατοντάδες εταιρείες του κλάδου, μεσαίες και μεγαλύτερες, θα έρθουν αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα είναι κυρίως οι αυξήσεις τιμών στα οικοδομικά υλικά, καθώς επηρεάζονται από την ενεργειακή κρίση και την επιβάρυνση του κόστους μεταφορών. Ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι αντιμετωπίζει προκλήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε έργα στην Κύπρο, ενώ το πρόβλημα αφορά όλη την Ευρώπη όπου ο κατασκευαστικός κλάδος αντιπροσωπεύει 9% του ΑΕΠ (ΕΕ-27) και απασχολεί 16 εκατ. εργαζόμενους.

Μιλώντας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat σημείωσε ενδεικτικά την κίνηση του ελληνικού Υπουργείου Υποδομών με το παρατηρητήριο τιμών και την πρώτη αναθεώρηση τιμών, την οποία όμως χαρακτήρισε «ασπιρίνη» σε σχέση με το πρόβλημα.

Πρόσθεσε ότι η ανακοστολόγηση ήδη κατακυρωμένων έργων αλλά και η πρόβλεψη με δικλείδες ασφαλείας για όσα θα δημοπρατηθούν είναι μια βάση, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ανάλογη κεντρική ευρωπαϊκή πρόβλεψη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ