Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕν αναμονή της νέας Ευρωπαϊκής "εργαλειοθήκης" για την αγορά ενέργειας - "Θολός...

Εν αναμονή της νέας Ευρωπαϊκής “εργαλειοθήκης” για την αγορά ενέργειας – “Θολός ορίζοντας” για την κοινή δράση

Μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά ενέργειας “θέλει δουλειά πολύ” ακόμη, με βάση τα όσα συζητήθηκαν χτες στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.   

 «Οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτούν συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, που παρουσίασε την ελληνική πρόταση για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, μέσω του οποίου οι χώρες μέλη θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΤΕπ για τη λήψη μέτρων προστασίας των καταναλωτών και δη των ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Ωστόσο, παρά το ότι η Ελληνική πλευρά ανέδειξε το όλο ζήτημα μια και για τη χώρα μας είναι “καυτό” το όλο ζήτημα, δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις για τη  σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης, ούτε για μια αλλαγή δομής στο υφιστάμενο μοντέλο χονδρεμπορικής που έχουν ζητήσει ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που αναδείχθηκε ως προτεραιότητα ήταν η διατήρηση της υφιστάμενης δομής της αγοράς ηλεκτρικής με συνέχιση της παροχής στήριξης στους καταναλωτές αλλά και επιτάχυνση της μετάβασης στις ΑΠΕ αλλά και σε μια νέα ενισχυμένη διαδικασία προμηθειών LNG ώστε να καλυφθεί μέρος της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. 

Βέβαια αναμένονται κωδικοποιημένες προτάσεις για την επικαριποίοηση της σχετικής “εργαλειοθήκης” από την Κομισιόν ενώ για το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς αναμένεται έκθεση των ευρωπαϊκού φορέα των ρυθμιστών ενέργειας, του ACER, εντός εβδομάδων.

Σε γενικές γραμμές πάντως οι υπουργοί θέλησαν να καθησυχάσουν την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. 

  «Τα σενάρια ανάλυσης κινδύνου που έχουμε τρέξει δείχνουν ότι η Ευρώπη μπορεί να “βγάλει” τον χειμώνα και ακόμα και αν υπάρξει πλήρης διακοπή των ροών από τη Ρωσία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμπσον τονίζοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν ακόμα πιο επείγουσα την απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.

Οι υπουργοί Ενέργειας συζήτησαν επίσης την επίσπευση της διασύνδεσης του συγχρονισμού του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας με το ευρωπαϊκό καθώς και την τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από την Ε.Ε. 

Οι τιμές

Στο μεταξύ σε υψηλά επίπεδα κινούνται και σήμερα οι τιμές ενέργειας με το φυσικό αέριο χτες να καταγράφει έντονη μεταβλητότητα. Ενδειτικά η τιμή του φυσικού αερίου χθες στο διεθνές hub TTF στην Ολλανδία χτεςαπό 126 ευρώ/MWh στις πρωινές συναλλαγές υποχώρησε το βράδυ στα 97,6 ευρώ (με ημερήσια μεταβολή 4,5%), εν μέσω νέων διαβεβαιώσεων από την Gazprom για πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών των Ευρωπαίων πελατών της. Ανοδικά κινήθηκαν οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στις περισσότερες χώρες. Σε Ιταλία, Σερβία και Γαλλία η μέση τιμή ξεπέρασε τα 270 ευρώ/MWh. Στην Ελλάδα, ο Μάρτιος ξεκινά με μέση τιμή τα 255,41 ευρώ/MWh (+13%) και με ποσοστό 49,35% φυσικού αερίου στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ