Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΝΦΙΑ: Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

ΕΝΦΙΑ: Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα αφορούν περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ ακολούθως και μετά το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023.

Σύμφωνα με το MEGA, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι τα μεν εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είχαν αναρτηθεί μέσα στο τρέχον σαββατοκύριακο και εν συνεχεία θα ακολουθούσε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις φορολογικές δηλώσεις.

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος έχει να κάνει με το γεγονός ότι για την ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών καθώς για την έκδοσή τους απαιτείται η ψήφιση της τροπολογίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή με την οποία παρέχεται απαλλαγή από το φόρο ακινήτων και για το 2024 στους σεισμόπληκτους της Κρήτης.

Δόσεις και εκπτώσεις

Υπενθυμίζεται πως φέτος, για πρώτη φορά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει σε 11 δόσεις, με την πρώτη από αυτές έως 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

Παράλληλα, φέτος, για πρώτη φορά, προβλέπεται επίσης και μια έκπτωση της τάξεως έως 10% για τα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί κατά το προηγούμενο έτος από φυσικές καταστροφές, σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά.

Επιπλέον, προβλέπεται έκπτωση φόρου 3% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, η διάταξη ορίζει πως «όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία (3%) τοις εκατό».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ