Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕντείνονται οι φόβοι για την φετινή τουριστική σεζόν

Εντείνονται οι φόβοι για την φετινή τουριστική σεζόν

Τις αμφιβολίες για την έκβαση της τουριστικής χρονιάς εντείνει το τελευταίο διάστημα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και η μετάλλαξη «Δέλτα», με τους φορείς του κλάδου να φοβούνται ότι οι προσδοκίες που είχαν επικεντρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς θα διαψευθούν.

Τον υποτονικό Ιούνιο, φαίνεται να διαδέχεται ένας αμφίβολος Ιούλιος, αφού ήδη καταγράφονται κάποιες ακυρώσεις σε διάφορους προορισμούς και μάλιστα όχι αποκλειστικά από Βρετανούς τουρίστες, κάτι που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Παράλληλα μάλιστα, η απουσία των Βρετανών παραμένει αισθητή στην τουριστική αγορά, ειδικά σε προορισμούς όπου αποτελούσαν στο παρελθόν την κυρίαρχη μάζα των ξένων επισκεπτών, όπως τα νησιά του Ιονίου. Η εν λόγω απουσία των βρετανών τουριστών, που αποτέλεσαν πέρυσι την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά- τροφοδότη της Ελλάδας, δείχνει να έχει ενταθεί μετά και την απόφαση της TUI να ακυρώσει πακέτα από την βρετανική αγορά για 10 ελληνικούς προορισμούς έως και τις 21 Ιουλίου.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις ήδη περιορισμένες πληρότητες που καταγράφονται όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού και παρά τις αρχικές υψηλές προσδοκίες για τους δύο πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού, οι πληρότητες σήμερα δεν ξεπερνούν το 50%, κι αυτό σε ιδιαιτέρως δημοφιλείς προορισμούς.

Την αμφίβολη κατάσταση αποτυπώνει και η μελέτη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που δημοσιοποίησε πρόσφατα το ΙΟΒΕ στην οποία καταγράφονται δύο σενάρια για τον ελληνικό τουρισμό.

Το αισιόδοξο προβλέπει ανάκτηση του 40%-45% της τουριστικής κίνησης του 2019 υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει έξαρση κρουσμάτων και νέα μέτρα μέσα στο καλοκαίρι και η σεζόν θα επεκταθεί μέχρι και τον Νοέμβριο, άνοδος που αντιστοιχεί σε έσοδα 3,8 δισ. ευρώ από 3 δισ. που εισέφερε η ανάκτηση του 24% του 2019 που σημειώθηκε την προηγούμενη χρονιά.

Στον αντίποδα το απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει ανάκτηση έως και 35% των τουριστικών εσόδων του 2019, δηλαδή διεύρυνση κατά 2,1 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η έξαρση της πανδημίας λόγω των μεταλλάξεων και τα περιοριστικά μέτρα που ενδέχεται να την ακολουθήσουν, θα περιορίσουν την κίνηση.

Φορείς του κλάδου και κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η καλύτερη πορεία του δεύτερου εξαμήνου της χρονιάς είναι αλληλένδετη με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την καλή επιδημιολογική εικόνα δημοφιλών προορισμών, κάτι που δεν εξελίσσεται μέχρι στιγμής σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Μικρές είναι βέβαια και οι προσδοκίες για τον κλάδο και σε παγκόσμιο επίπεδο με πρόσφατη μελέτη να εκτιμά ότι η άπνοια στον τουρισμό από την πανδημία θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία έως και 4 τρισ. δολάρια για το 2020 και το 2021.

Οι απώλειες για τη φετινή χρονιά θα μπορούσαν να κυμανθούν από 1,7 τρισ. έως 2,4 τρισ. δολάρια, παρόλο που τα διεθνή ταξίδια ανακάμπτουν το δεύτερο εξάμηνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, οι οποίες έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, αναφέρει η μελέτη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη η οποία έγινε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ. Στην έκθεση υπογραμμίζεται επίσης ότι η κρίση στον τουριστικό κλάδο θα είναι μακρά, με τις διεθνείς αφίξεις να υπολογίζεται να επιστρέψουν σε προ πανδημίας επίπεδα, όχι νωρίτερα από το 2023.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ