don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ενισχύεται το Amber Capital στην Intralot, η τράπεζα Κύπρου στο ΧΑ, μια λαμπάδα στον Δημήτρη, οι συμφωνίες Τσινάβου, οι Άραβες του Αστέρα, το σχήμα για το placement (Εθνική), τα bets για τον Jerom, η “σφήνα” Μελόνι

*Διακριτά στο πολιτικό παιχνίδι στις ΗΠΑ η Fed. Αυτή την εβδομάδα, στην σύνοδο στο Jackson Hole θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Jerom Powell. Στην Wall Street τα bets είναι προς τη μείωση των επιτοκίων, αρκετά ποντάρουν στο ενδεχόμενο ακόμη και των 50 μ.β στην συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο (17-18/9).

*Σε δυσχερή θέση η ΕΚΤ, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για την οικονομία της Γερμανίας. Οι αυξήσεις μισθών “πονοκέφαλος” για την Christine Lagarde, την ώρα που σύμφωνα με το ZEW, η προοπτική για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι δραματική. Για το έγκυρο ινστιτούτο, με έδρα το Μανχάιμ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος “βυθίζεται” στο 19,2 από 41,8 με τους αναλυτές να προέβλεπαν υποχώρηση στο 32 ( ! ).

*Σε αυτή την συγκυρία, η Giorgia Meloni, ξανά αλλάζει την τακτική της έναντι της Κίνας. Η Ρώμη συμφωνεί με το Πεκίνο για την παραγωγή ηλεκτροκίνητων κινεζικών οχημάτων στην Ιταλία. Ξεκάθαρη “σφήνα” της Ιταλίδας πρωθυπουργού στο “άδειασμα” της Γερμανίδας επικεφαλής της Κομισιόν. Εν τέλει, αυτοί στο…Βυζάντιο των Βρυξελλών ή παντελώς αδαείς ή στοχευμένα στις συγκεκριμένες θέσεις. Αποτέλεσμα το ίδιο, σταθερή “σμίκρυνση” της Ευρώπης σε όλα τα πεδία. Δυστοπικό το κοντινό μέλλον. 

*Μέσα Αυγούστου και στην κυβέρνηση επιχειρούν να διαχειριστούν τις συνέπειες του πληθωρισμού απληστίας που όλο και θεριεύει. Ισχνά τα αποτελέσματα, δεν αρκούν για την δημιουργία αφηγήματος του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Και ακολουθεί ο Σεπτέμβριος, μήνας που παραδοσιακά- και λόγω έναρξης της σχολικής περιόδου- ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται επιπλέον. Κατά τ’ άλλα το 50% των φορολογουμένων δηλώνει εισοδήματα έως 7.800 ευρώ. Που θα βρει κονδύλια για αποζημιώσεις των πληγέντων της νέας καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική. Εύκολα, μπορεί να επιβάλει έκτακτη εισφορά σε εισηγμένες στο ΧΑ. 

*Το Amber Capital ενισχύει την θέση του στο μ.κ της Intralot. Από την εποχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα (επί Καλλιτσάντση, Κούτρα) το fund “μπαινόβγαινε” εγγράφοντας σημαντικές υπεραξίες επ’ ωφελεία των μετόχων/επενδυτών. Ανάλογο αποτέλεσμα και με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ για το fund των Joseph Oughourlian και Giuseppe di Mino. Στην ελληνική αγορά συνεργάζονται με επιτυχές αποτέλεσμα με τον Αναστάσιο Αστυφίδη του Ambrosia Capital. 

*Επιτέλους και μία εισαγωγή στο ΧΑ, ο λόγος για την Τράπεζα Κύπρου. Πρωτίστως για να διευρυνθεί το free float, να διευκολυνθεί η απο-επένδυση των Gaius, CarVal e.t.c. Έχει αναφερθεί, μία και δύο η DeA σχετικά. Θα έχει ενδιαφέρον. 

*Σε νέα έκδοση εντόκων προχωρά ο ΟΔΔΗΧ. Την προσεχή Τετάρτη, με 6μηνης διάρκειας και δικαίωμα συμμετοχής για ιδιώτες (μέχρι το ποσό των 15.000 ευρώ ανά εγγραφή/κωδικό). Λαμπάδα στο team της Ομήρου και τον Δημήτρη, θα πρέπει να ανάβουν στην πλατεία Συντάγματος. 

*Δεν προχώρησε η συμφωνία για εξαγορά/απορρόφηση της Axel, όμως υλοποιήθηκε τετραπλή συγχώνευση με έτερα σχήματα. Αποτέλεσμα; οι βασικοί μέτοχοι της Med θα έχουν ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 17% του μ.κ άρα θα πληρούνται ένα από τα βασικά κριτήρια για την ένταξη της θεσσαλονικιώτικης εταιρείας στην Κύρια Αγορά.

*Με “όχημα” το Greek Frozen Yogurt η είσοδος της ΚΡΙ ΚΡΙ στην αγορά των ΗΠΑ. Μία-δύο καλές συμφωνίες εάν επιτύχει ο Παναγιώτης Τσινάβος και τα 401 εκατ. ευρώ (αποτίμηση) θα είναι peanuts. Old school ο νουνεχής Σερραίος, από τις υγιέστερες περιπτώσεις διαχρονικά και επενδυτικά /χρηματιστηριακά.  

*Ποιος Έλληνας μεγαλοξενοδόχος προσεγγίστηκε από τους Άραβες του Αστέρα, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο πώλησης ενός από τα πιο εμβληματικά “φιλέτα” της Μεσογείου. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, η επενδυτική εταιρεία JermyStreet Real Estate Fund IV LP, που ελέγχεται από την αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners αποκτά τον Αστέρα, έναντι 393,1 εκατ. για το 88% της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ- θυμίζω, περίοδος που υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών ξεπουλιώνταν τα πάντα έναντι πινακίου φακής. Πολλά είχαν ακουστεί, τότε, και για τη συμμετοχή της Dogus του Ferit Sahenk με 15%. Το fund Apollo Investment HoldCo- θυγατρική εταιρεία της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP. Η ολική ανακαίνιση-υπολογίστηκε στα 140 εκατ.- (για Αρίων και Ναυσικά), η ανάληψη της διαχείρισης από την Four Seasons e.t.c συνέβαλαν στη μεγέθυνση του όλου project. Παράλληλα, από τον Μάιο του 2021 πραγματοποιήθηκαν τρεις γενναίες μειώσεις του μετοχικού κεφαλαίου «με επιστροφή μετρητών στον μοναδικό μέτοχο της εταιρείας» (την Apollo Investment), συνολικού ύψους 317 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, σε συνέχεια της ΑΜΚ, έγινε νέα μείωση κατά 120 εκατ. ευρώ με επιστροφή μετρητών στον μέτοχο. Πρακτικά και για να μην σας κουράζω ο επενδυτής (Αpollo Investment HoldCo) μέσω διαφόρων ενεργειών υπολογίζεται πως έχει βάλει στο “ταμείο” (επιστροφές, μερίσματα, αμκ κ.λ.π) περί τα 800 εκατ. ευρώ. Γιατί όλα αυτά; επειδή είδα (στο radar) πως “τιμολόγησε” στο 1 δισ την αξία πώλησης του εμβληματικού ξενοδοχειακού (αλλά όχι μόνον) συμπλέγματος. Το ενδιαφέρον; φέρεται πως Έλληνας μεγαλοπαράγοντας του χώρου συζητούσε το ενδεχόμενο αγοράς έναντι μισού δισ. Από τα δυνητικά deals που θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα. Οι πηγές της DeA, άρτι αφιχθείσες από το νησί, μας προϊδέασαν και μεις σας τα μεταφέρουμε. Θα σας κρατάμε ενήμερους…

*Η υπεραπόδοση για τη μετοχή της Εθνικής, μπορεί να συνδέεται με την πιθανή ενεργοποίηση της διαδικασίας διάθεσης μέρους (ή όλου) από το 18,39% του μ.κ από το ΤΧΣ. Το σχήμα που θα “τρέξει” το placement θα είναι ίδιο μεν με αυτό του Νοεμβρίου (Goldman Sachs, JPMC, BofA, Morgan Stanley) με πιθανό book runner την πρώτη. Αν και ακόμη είναι νωρίς, χρηματιστές συνεκτιμούν την συγκεκριμένη παράμετρο, θα φανεί από αρχές Σεπτεμβρίου πως θα εξελιχθεί η διαδικασία. Η ακραία μεταβλητότητα στις αγορές αποτελεί από τις κύριες παραμέτρους για τον χρονισμό του placement, και τα συναφή. Προσώρας- αν και πρώιμα- φαίνεται πως θα προηγηθεί η ανακοίνωση μεγεθών τρίτου 3μηνου, χωρίς ωστόσο να είναι κάτι οριστικό.  Το επενδυτικό κλίμα στις αγορές πιθανότατα θα κρίνει το πότε και το πως.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask