Σε εγρήγορση βρίσκεται η κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας στο φόντο της ουκρανικής κρίσης.
Ήδη σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκι Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και άλλων φορέων εξετάστηκαν όλα τα εναλλακτικά σενάρια αλλά και τρόποι που θα διασφαλίσουν την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας σε περίπτωση έντασης της κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα βασίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο για τις συνολικές της ανάγκες, σε ποσοστό 35- 40% ενώ η ηλεκτροπαραγωγή εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 40% από τις ροές από Ρωσία. Άρα εύκολα συνάγεται το πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρχει πρόβλημα στην τροφοδοσία σε φυσικό αέριο της χώρας.
Για αυτό εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια σε περιπτώσεις κλιμάκωσης της έντασης και αποκοπής της ροής από Ρωσία κάτι που ωστόσο φαντάζει δύσκολο.
Σενάρια
Τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται αφορούν είτε την ενίσχυση των προμηθειών από υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω της Ρεβυθούσας με αγορές στην σποτ αγορά, κάτι βέβαια που ενέχει δυσκολίες, κυρίως από άποψη κόστους και τιμών, αλλά και αποθήκευσης, είτε την ενίσχυση των προμηθειών μέσω του ΤΑΡ όπου βέβαια υπάρχουν πεπερασμένες δυνατότητες.
Σε ότι αφορά ειδικά τη Ρεβυθούσα με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό εντός του Φεβρουαρίου προβλέπονται δυο φορτία LNG από τη ΔΕΠΑ με 73.855 κυβικά μέτρα το καθένα, ένα φορτίο από την Elpedison με 36.930 κ.μ. και ένα από τη ΔΕΗ με 147.710 κμ. Για τον Μάρτιο είναι προγραμματισμένα ένα κοινό φορτίο 147.710 κ.μ. από τη Μυτιληναίος και την Elpedison, ένα από την ΔΕΠΑ 73.855 κ.μ. και ένα από την Elpedison39.882 κ.μ.
Επιπλέον εξετάστηκε η αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών, των λιγνιτών και του πετρελαίου ως καυσίμου στη θέση φυσικού αερίου στις μονάδες που μπορούν να αντεπεξέλθουν με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας. Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4», τις δύο μονάδες της Elpedison και την μονάδα του Ήρωνα, όπως βέβαια και της Κρήτης και άλλων νησιών που ως διασυνδεδεμένα μπορούν να εισφέρουν στο σύστημα με έκχυση ενέργειας σε κρίσιμες ώρες.
Επίσης στη χθεσινή σύσκεψη ζητήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, που συμμετείχε όπως και άλλα κορυφαία στελέχη ενεργειακών δημοσίων φορέων και αρχών στη σύσκεψη, η επιχείρηση να έχει σε πλήρη διαθεσιμότητα όλες τις λιγνιτικές μονάδες που λειτουργούν, ώστε σε περίπτωση μείωσης των ροών αερίου να μην κινδυνεύσει και η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.
Επιπλέον αποφασίστηκε, ο διευθύνων σύμβουλος τη ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς να έρθει σε επαφή με την αλγερινή Sonatrach,με την οποία διαθέτει μακροχρόνια συνεργασία και να διερευνήσει τη διαθεσιμότητα επιπλέον ποσοτήτων LNG εφόσον παραστεί ανάγκη.
Πάντως ήδη η πίεση στις τιμές του πετρελαίου είναι εμφανής με το μπρεντ να κινείται πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι ή ακόμη Και κοντά στα 100 $ το βαρέλι. Βέβαια κρίσιμο είναι να δούμε πόσο θα διαρκέσει η κρίση καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μια πιθανή πολεμική σύρραξη θα εκτινάξει τις ενεργειακές τιμές που ήδη όντας στα ύψη κουρεύουν τα εισοδήματα στα νοικοκυριά και οδηγούν σε ασφυξία πολλεσ Επιχειρήσεις.