Σε φάση έντονου παζαριού μπαίνει, ως φαίνεται, το δίολολο ΕΕ – ΗΠΑ. Tα όργανα της ΕΕ και συγκεκριμένα το Eurogroup και το Ecofin συνεδρίασαν στη Βαρσοβία, ενώ ο Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα για να συζητήσει για τους τελωνειακούς δασμούς με την αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Μάρος Σέφκοβιτς θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ και άλλους παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Κομισιόν προσδοκά να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς, μετά από εβδομάδες αδιεξόδου.
“Η ΕΕ είναι πρόθυμη να βρει αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα, αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες με τους Αμερικανούς ομολόγους μας για να αποφύγουμε τους δασμούς και να αποφύγουμε οποιαδήποτε επιβλαβή κλιμάκωση που θα ήταν επιζήμια και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού”, δήλωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ.
Εκτενείς ήταν, με βάση και ενημέρωση του ΥΠΕΘΟ, οι συζητήσεις που έγιναν στις συνεδριάσεις, αλλά και στο γεύμα εργασίας στο περιθώριο του Eurogroup για τις επιπτώσεις της επιβολής δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Πιερρακάκης εξέφρασε, μάλιστα, την καθαρή θέση της ελληνικής κυβέρνησης: «Κανένας δεν βγαίνει κερδισμένος από τους εμπορικούς πολέμους, για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ με σκοπό την επίτευξη μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Η Ελλάδα, ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο με σταθερούς και προβλέψιμους κανόνες» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ζήτησαν να δοθεί χώρος στην οικονομική διπλωματία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. και να μην υπάρξουν βιαστικές κινήσεις από καμία πλευρά.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει προτείνει τον αμοιβαίο μηδενισμό των δασμών για τα βιομηχανικά αγαθά. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν επί του παρόντος δασμούς 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα της ΕΕ, δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και δασμούς 10% σε όλους τους τομείς.
Πάντως, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρθηκε να μηδενίσει τους δασμούς στα βιομηχανικά προϊόντα των ΗΠΑ, κατά τον Ντόναλντ Τραμπ αυτό δεν ήταν αρκετό. Κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, η Ένωση θα πρέπει να κλείσει το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ αγοράζοντας αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα αξίας 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Αγοράστε την ενέργειά μας -πολύ από την ενέργειά μας- και μπορούμε να ακυρώσουμε τον εμπορικό πόλεμο» διεμήνυσε ο Τραμπ, ζητώντας ένα ποσό σχεδόν ίσο με την αξία του συνόλου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που εισήγαγε η ΕΕ πέρυσι. Κάτι που θα καθιστούσε τις ΗΠΑ κυρίαρχο προμηθευτή ενέργειας της ηπείρου.
«Θα πρέπει να αγοράζουν την ενέργειά τους από εμάς, επειδή την χρειάζονται», αποφάνθηκε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, ενεργοποιώντας το «ρολόι» των 90 ημερών, παύσης των ανταποδοτικών δασμών. Ωστόσο όπως σημειώνει η Wall Street Journal, δεν είναι σαφές πώς προκύπτει το ποσό των 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ για αγαθά με τις ΗΠΑ πέρυσι, ήταν ήταν 161 δισεκατομμύρια δολάρια, 237 αν συμπεριληφθούν και οι υπηρεσίες. Στην περίπτωση που η Ευρώπη αποδεχόταν την πρόταση, θα απαιτείτο πλήρης αναδιάρθρωση του τρόπου με τον οποίο αγοράζει ενέργεια. Το σημαντικότερο, θα συνέδεε την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής με έναν εταίρο που θεωρείται όλο και περισσότερο αναξιόπιστος.
Η ΕΕ έχει ήδη αυξήσει σημαντικά τις αγορές ενέργειας από τις ΗΠΑ και δεν έχει τη διάθεση να αγοράσει περισσότερη, ενώ πιθανολογείται ότι ενδέχεται να χρειαστούν και άλλες παραχωρήσεις –όπως οι αγορές γεωργικών προϊόντων και λιγότεροι μη δασμολογικοί περιορισμοί, για να ικανοποιηθεί ο Τραμπ.