Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕνέργεια: Πώς η κυβέρνηση θα στηρίξει ευάλωτους και μεσαία τάξη;

Ενέργεια: Πώς η κυβέρνηση θα στηρίξει ευάλωτους και μεσαία τάξη;

Στενά είναι τα περιθώρια λόγω χρέους και των δημοσιονομικών δεδομένων. Μάλιστα Άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, χτες, τόνισε χαρακτηριστικά ότι “η πατρίδα μας δεν έχει ακόμα πλήρως συνέλθει από τη 10ετή οικονομική κρίση. Δεν φτάσαμε ακόμα στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Και πάντα οι κερδοσκόποι θα καραδοκούν να εκμεταλλευτούν την όποια αδυναμία μας.”

Όπως, παράλληλα, τόνισε οι παρεμβάσεις θα είναι ύψους 1,1 δισ. και  θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, με βάση τις μέχρι τώρα αναφορές, ειδικά, οι επιδοτήσεις στο ρεύμα θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Βασίζονται, δε, στα όσα η χώρα μπορεί να διασφαλίσει είτε από τον προϋπολογισμό είτε από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Συνολικά από την αρχή της κρίσης έως και το τέλος του έτους, όπως έχει αναφέρει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αντ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, θα διατεθούν σχεδόν 4 έως 5 δισεκ δισεκ. ευρώ σε ενέργειες – “αναχώματα”. “Είναι μία πρωτοβουλία η οποία έρχεται σε συνέχεια των 2,6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από το ξέσπασμα της ενεργειακής αναστάτωσης. Και για μέτρα που θα ισχύουν για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης χθες.

Με βάση πάντως όσα ανέφερε στη δήλωσή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης για τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του 2022 δημιουργείται “χώρος” για μέτρα στήριξης.

«Η πορεία των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους ήταν πολύ καλύτερη του αναμενόμενου. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 8.765 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 887 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 300 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μετά την αφαίρεσή του τα έσοδα είναι κατά 587 εκατ. καλύτερα του στόχου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η οικονομία – προ του πολέμου – αναπτυσσόταν με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους στον προϋπολογισμό και διευκολύνει την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης τόσο των νοικοκυριών, προπαντός των ευάλωτων, όσο και των επιχειρήσεων, από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Ομάδες στόχος

Σύμφωνα, με τον Πρωθυπουργό οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: 

-την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους,

– την στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα ενώ μέριμνα ειδική γίνεται για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό στη “φαρέτρα” μπαίνουν τα μέτρα για την ενέργεια αλλά και άλλα εισοδηματικού χαρακτήρα.

Ρεύμα

“Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά θα δουν αυξήσεις στις επιδότηση του ρεύματος από 10% έως 30%», δήλωσε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο OPEN ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, διευκρινίζοντας πως το όριο για την επιδότηση θα παραμείνει στις 300 kWh και πως θα επιδοτούνται ξανά μόνο οι κύριες κατοικίες. Να σημειωθεί ότι με βάση πληροφορίες η αύξηση της επιδότησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 55 ευρώ ανά λογαριασμό καθώς καταγράφεται μια εκτίναξη κατά 48% της χονδρεμπορικής τιμής στο ρεύμα. Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα, η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 312,15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από 211,71 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο.

«Θα διευρυνθούν τα μέτρα στήριξης επειδή καθώς οι τιμές του ρεύματος έχουν αυξηθεί οι τιμές τον Μάρτιο», τόνισε και ανέφερε πως «τις λεπτομέρειες για τις παρεμβάσεις που θα απορροφούν ένα μεγάλο κομμάτι των ανατιμήσεων στην ενέργεια θα τις ανακοινώσει ο πρωθυπουργός»

Με βάση την κυβέρνηση  η κυβέρνηση έχει δώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο και η ΔΕΗ έχει αναλώσει 800 εκατ. ευρώ από την κερδοφορία της,

Καύσιμα

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μάλιστα, θα γίνει η διαδικασία επιδότησης των πολιτών για φθηνότερα καύσιμα κίνησης. Μιλάμε ουσιαστικά για μια επιδότηση ανά λίτρο γύρω στα 20 λεπτά, αλλά βέβαια για μόλις 180 λίτρα που μόλις και μετά βίας φτάνουν για ενάμιση μήνα κίνησης, με δεδομένο ότι κάποιος που μετακινείται και έχει ένα αυτοκίνητο με ντεπόζιτο 45 λίτρων χρειάζεται ένα φουλάρισμα την εβδομάδα.

Βιομηχανία, ΜμΕ και μεταφορές

Ειδικές μέριμνες προωθούνται για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ήδη  η κυβέρνηση στο πλαίσιο περιορισμού του προβλήματος ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα που εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών. Συγκεκριμένα καθορίζεται για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022. Επίσης, καθορίζεται συντελεστής Φ.Π.Α. έξι (6) τοις εκατό (αντί του 13% που ισχύει) στα λιπάσματα.

Παράλληλα η κυβέρνηση προτάσσει και μια σειρά από φορολογικά μέτρα όπως ο νέος χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ αλλά και η σχεδιαζόμενη παράταση του χαμηλού ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση και τουρισμό και για το δεύτερο εξάμηνο.

Επίσης αξιοποιείται και το όπλο της επικείμενης δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και το σχέδιο αντιμετώπισης των εκκρεμών συντάξεων. Όπως είπε πριν λίγες μέρες ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, το 2021, καταγράφηκε αύξηση κατά 83% στην έκδοση συντάξεων σε σχέση με το 2019, κάνοντας λόγο για ρεκόρ όλων των εποχών.  

 Ζεσταίνονται οι εξορύξεις

Τέλος, η κυβέρνηση εντάσσει στην στρατηγική της δομικές παρεμβάσεις όπως το “ξαναζέσταμα” των εξορύξεων, τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια αλλά και την ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος. 

Επίσης στο πλέγμα αυτό εντάσσει προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης των παλαιών συσκευών που αναμένεται στο “μοντέλο freedom pass” να τρέξει τον επόμενο μήνα.

Δριμύ κατηγορώ εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ

“Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός της δικαιολογίας, εμφανίστηκε με διάγγελμα για να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την κοινωνική κρίση. Αποδίδοντας  το πρόβλημα της εκρηκτικής ακρίβειας αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες και στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιχείρησε  να πείσει τους πολίτες ότι το κύμα ακρίβειας που τους σαρώνει ήδη από το καλοκαίρι, εμφανίστηκε μόλις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Να τους πείσει δηλαδή ότι δεν περνάνε τον χειμώνα σε παγωμένα διαμερίσματα, οτι δεν αδυνατούν εδώ και μήνες να καλύψουν λογαριασμούς και στοιχειώδεις ανάγκες. Όλα αυτά για τον κ. Μητσοτάκη οι πολίτες δεν τα ζουν εδώ και καιρό, αλλά τα φαντάζονται” αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που συμπληρώνει:

“Για μία ακόμη φορά κάλυψε απόλυτα τα καρτέλ και τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγών ενέργειας, δεν είπε κουβέντα για επιβολή πλαφόν ούτε στα κέρδη τους ούτε στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου που πληρώνουν οι πολίτες.

Πιστός στο μοτίβο αυτοθαυμασμού, αυτοεπαινέθηκε για την επιστολή του στην ΕΕ όταν στο εσωτερικό της χώρας που κυβερνά δεν έχει λάβει τα στοιχειώδη μέτρα.

Ακόμα και τώρα, τα όσα εξήγγειλε δεν είναι παρά μια επανάληψη της επιδότησης της αισχροκέρδειας για τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, μια ανεπαρκής επιδότηση για κάλυψη μικρού μέρους των αυξήσεων στη βενζίνη για ένα τρίμηνο και ένα επίδομα που δεν μπορεί να καλύψει ούτε στο ελάχιστο την απώλεια αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Και όλα αυτά την ώρα που ο ιδιος, ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους, περιέκοψε  τη μόνιμη επιπλέον σύνταξη που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με συνολικό κονδύλι 900 εκατ.

Τόλμησε, μάλιστα, να μιλήσει για τους μισθούς, με υποκριτική ευαισθησία, όταν με δίκη του επιλογή ο κατώτατος μισθός μένει καθηλωμένος για τρία χρόνια, διαλύοντας συγχρόνως και τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε το διάγγελμα για να δικαιολογήσει τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να το παραδεχτεί κιόλας, μιλώντας ο ίδιος για μέτρα – ψίχουλα, παριστάνοντας ότι δήθεν ακούει εκ των προτέρων την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Επικαλέστηκε βέβαια ως μια ακόμη δικαιολογία την ανάγκη για συνετή δημοσιονομική πολιτική, την οποία βέβαια ξεχνάει όταν είναι να μοιράσει δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, σε μειώσεις φόρων για λίγους και ισχυρούς, αλλά τη θυμάται όταν είναι να πάρει μέτρα για την κοινωνία.

Η κοινωνία δεν ανέχεται άλλο τον εμπαιγμό. Τα μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και μήνες είναι:


– Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα
– Πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου
– Χτύπημα της αισχροκέρδειας
– Μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης
– Αύξηση του κατώτατου Μισθου στα 800 ευρώ”

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ