Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕνέργεια: Πώς αντιμετωπίζει η Αθήνα τις προτάσεις της Κομισιόν; - Το "κλειδί"...

Ενέργεια: Πώς αντιμετωπίζει η Αθήνα τις προτάσεις της Κομισιόν; – Το “κλειδί” της εξοικονόμησης

Σε θετική κατεύθυνση χαρακτήρισε η ελληνική κυβέρνηση ότι κινούνται τα μέτρα για το ενεργειακό που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άλλωστε κάποια από αυτά είναι στο ίδιο κλίμα με όσα έχει υιοθετήσει η χώρα από τον Ιούλιο ενώ βέβαια μένει να διαφανεί το πώς θα διαμορφωθεί το θέμα με τις διαδικασίες για την εξοικονόμηση.

“Οι σημερινές προτάσεις της Ευρωπαϊκές Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκαν από την Πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κινούνται στο πλαίσιο που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας”, αναφέρει το ΥΠΕΝ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, έπειτα από την ομιλία της επικεφαλής της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο.

“Ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων που πρότεινε η Πρόεδρος της Επιτροπής εφαρμόζεται ήδη από την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας έδρασε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, ενώ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναφερθεί με κάθε ευκαιρία στην ανάγκη καθιέρωσης περισσότερο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου, την ανάγκη διαφύλαξης των όρων ανταγωνισμού και τη γρήγορη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις ΑΠΕ. Όλα τα παραπάνω γίνονται τώρα επίσημες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Μάλιστα ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε λόγο για “μια σημαντική μέρα για την Ενωμένη Ευρώπη, η οποία αναλαμβάνει κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η υιοθέτηση του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της ορθότητας του μηχανισμού που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επίσης καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων προς την Κομισιόν από τον Μάρτιο. Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί ότι αυτές είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης” ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Ο μηχανισμός

Ειδικά για το νέο μηχανισμό που έχει ήδη αποδώσει πάνω από 1,5 δισεκ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης υπάρχει διαφοροποίηση ως προς τα ύψη αποζημιώσεων. Ωστόσο με βάση ΄σοα σημείωσε χθες η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, μιλώντας στα ΜΜΕ, μετά την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ελλάδα θα διατηρήσει τις δικές της τιμές στον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά. Αυτό βέβαια εφόσον τελικά περάσει από τις θεσμικές διαδικασίες της ΕΕ η πρόταση της Κομισιόν για ενιαίο πλαφόν 180 ευρώ/MWh στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής πλην φυσικού αερίου. Κάτι βέβαια που επηρεάζει μεταξύ άλλων και τη ΔΕΗ ειδικά στο όριο αποζημίωσης των λιγνιτών που είναι πιο μεγάλο.

Όπως διευκρίνισε η Κάντρι Σίμσον τόσο ο ελληνικός μηχανισμός, όπως και κάθε εθνικός μηχανισμός που έχει πλαφόν χαμηλότερο από αυτό που εισηγούνται οι Βρυξέλλες θα συνεχίσει. Επίσης αναφέρθηκε ότι εάν μια χώρα εισάγει ηλεκτρισμό από άλλη, τα υπερέσοδα θα πρέπει να αποδίδονται στη χώρα όπου παρήχθη η ηλεκτρική ενέργεια, κάτι βέβαια που προϋποθέτει νέες διακρατικές συμφωνίες.

Η εξοικονόμηση

Κομβικό σημείο πάντως των προτάσεων είναι το πώς θα εφαρμοστεί η “ταρίφα” υποχρεωτικής εξοικονόμησης ενέργειας που ανέρχεται στο 10% της κατανάλωσης και κατά 5% στις ώρες αιχμής

Με βάση πληροφορίες αναμένεται να μπει σε εθελοντική βάση η συνεισφορά των νοικοκυριών λόγω των τεχνικών δυσκολιών με την απουσία “έξυπνων” μετρητών αλλά σε υποχρεωτική βάση σε σχέση με τη βιομηχανία μέσω ενός μηχανισμού «απόκρισης της ζήτησης». υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος

Η βιομηχανία

Η βιομηχανία, πάντως, με βάση στελέχη του κλάδου με πλήρη γνώση των εξελίξεων, είναι έτοιμη και θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας. Βέβαια τονίζεται ότι μια “επιχείρηση εξοικονόμησης ενέργειας” στην βαριά βιομηχανία (αλουμίνιο, τσιμέντο, καλώδια, χάλυβας κτλ) έχει πολλαπλές μεταβλητές, που πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να μη γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά σε έναν κλάδο, που όλα αυτά τα χρόνια πέρασε “δια πυρός και σιδήρου”, κατάφερε να αναδειχθεί διεθνώς και να “κλειδώσει” μια άκρως ανταγωνιστική παρουσία απέναντι σε μεγάλους “παίκτες”, εισφέροντας τα μέγιστα στην ποιοτική απασχόληση και βέβαια συνολικά στην οικονομία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ