Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕνέργεια: Νέο σήμα κινδύνου από τη βιομηχανία - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση;

Ενέργεια: Νέο σήμα κινδύνου από τη βιομηχανία – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση;

Έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) για την πορεία της ακρίβειας καταγράφει εύγλωττα το βαθμό απειλής που αντιμετωπίζει ο κλάδος από το ενεργειακό ράλι. Ο ΣΒΕ, μάλιστα, ζητά ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών με επιδότηση ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία τους, εξόφληση λογαριασμών ρεύματος σε περισσότερες από έξι άτοκες δόσεις, σταθερά τιμολόγια για μικρούς καταναλωτές και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με διμερή συμβόλαια.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας γνώμης, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης ανέφερε ότι «η έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και στην καθημερινή λειτουργία των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων εξ΄αιτίας της αύξησης των τιμών στα τιμολόγια ενέργειας, καταγράφει σημαντικές αυξήσεις από 20% έως και 40% στο κόστος παραγωγής της βιομηχανίας, στις τιμές πρώτων υλών και ενδιαμέσων προϊόντων, καθώς και στο κόστος μεταφοράς.

Μαζί με τη μείωση των εξαγωγών που επίσης καταγράφεται στην έρευνα, είναι προφανής ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών αγορών του εξωτερικού, με αρνητικές συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και φυσικά στη διακράτηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας» τονίζει ο κ. Σαββάκης προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα, που οδηγούν σε μείωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία και σε διατήρηση των θέσεων εργασίας. «Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα ενίσχυσης που θα ληφθούν από την Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά οι σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις τους» καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΒΕ.

Η έρευνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την έρευνα:

1.    Το 88% των επιχειρήσεων έχει δεχθεί αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%.

2.    Οι πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας έχουν αυξήσει σε ποσοστό από 20% έως 40% :

·            Το κόστος παραγωγής για περισσότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις (22%)

·            Τι τιμές των πρώτων υλών για μία στις τρεις επιχειρήσεις (31%)

·            Τι τιμές των ενδιάμεσων προϊόντων για μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25%)

·            Τις δαπάνες μεταφοράς των προϊόντων για μία στις πέντε επιχειρήσεις (19%)

3.    Περισσότερες από τρεις στις δέκα επιχειρήσεις (33%) δεν έχουν μετακυλίσει τις αυξήσεις στους πελάτες τους, ενώ σε μετακύλιση των αυξήσεων έχουν προβεί περισσότερες από τις πέντε στις δέκα επιχειρήσεις. (57%)

4.    Οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις τιμές ενέργειας στο επόμενο εξάμηνο είναι δυσοίωνες:

·            Πέντε στις δέκα (50%) δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με σήμερα,

·            μία στις τρεις (31%) προβλέπουν ότι θα αυξηθούν περαιτέρω, ενώ,

·            μόνο μία στις δέκα (11%) προβλέπει μείωση τιμολογίων ενέργειας.

5.    Τέλος, στην ερώτηση τι θα συμβεί στην περίπτωση περαιτέρω αύξησης των τιμών ενέργειας στο επόμενο εξάμηνο, οι επιχειρήσεις του δείγματος προβλέπουν μείωση από 10% έως 20%:

·            Στις πωλήσεις: μία στις πέντε επιχειρήσεις, (19%)

·            Στις εξαγωγές μία στις τέσσερις επιχειρήσεις, (25%) και,

·            Στα κέρδη μία στις τέσσερις επιχειρήσεις. (25%)

Το ΥΠΕΝ

Μιλώντας πάντως χτες χθες σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) ο υπουργός Περιβάλλντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι  το υπουργείο δρομολογεί ένα πρόγραμμα για ενεργοβόρες βιομηχανίες, για την επιδότηση του κόστους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε συνδυασμό με αποθήκευση (μπαταρίες). «Έχουμε διαθέσει 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να στηρίξουμε με αυτό τον τρόπο τους ενεργοβόρους κλάδους των επιχειρήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Διαθέσαμε 450 εκατ. ευρώ από ταμείο ανάκαμψης προς αυτόν τον σκοπό. Ιδίως για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες ετοιμάζουμε πρόγραμμα επιδότησης του κόστους κατασκευής φ/β και συστήματος αποθήκευσης. Οι πόροι θα φτάσουν τα 90 εκατ. ευρώ από το ταμείο για αυτές τις δράσεις» σημείωσε

Ο κ. Σκρέκας περιέγραψε ότι το πλάνο της κυβέρνησης με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα επιδοτήσεων ωστόσο παραδέχτηκε ότι αυτά μέτρα δεν μπορούν να δώσουν μόνιμες λύσεις. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, το υπουργείο νομοθέτησε πλαίσια για προτεραιότητα των επιχειρήσεων στο net metering, επέκτασή του στις επιχειρήσεις υψηλής τάσης, δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και απευθείας σύνδεση με την επιχείρηση, καθώς και μέτρα στήριξης της υλοποίησης διμερών συμβολαίων μεταξύ ΑΠΕ και καταναλωτών.

Σε σχέση με ένα άλλο θέμα που αφορά τη ρευστότητα των βιομηχανιών, δηάδή την εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ, ο κ. Σκρέκας παραδέχτηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019-2021, ωστόσο τα χρήματα θα δοθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΝ παραμένει ανοικτό στο ενδεχόμενο παράτασης πέραν του Μαρτίου στην αναστολή των ΥΚΩ για την υψηλή και μέση τάση, εφόσον χρειαστεί στην περίπτωση που οι τιμές διατηρηθούν ψηλά.

Τέλος, αναφορικά με τη διακοψιμότητα, τόνισε ότι θα πάμε μέχρι τέλους» στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για επέκταση του μέτρου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ