Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕνέργεια: Νέο πακέτο ενισχύσεων φέρνει η κυβέρνηση

Ενέργεια: Νέο πακέτο ενισχύσεων φέρνει η κυβέρνηση

Νέα επιδότηση στο ρεύμα για νοικοκυριά και επαγγελματίες για τη χαμηλή τάση, αλλά και μέτρα για τη μέση τάση και τους καταναλωτές φυσικού αερίου  ανακοινώνει το πρωί της Τετάρτης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα,  σε σχέση με τα νοικοκυριά, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ο διπλασιασμός επιδόματος που ενδεχομένως να φτάσει τα 130 ευρώ  ανά MWh για τις πρώτες 300 Kwh κατανάλωσης ανά μήνα.  Έτσι η κρατική ενίσχυση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 45 ευρώ το μήνα, από 18 που ισχύει σήμερα, για κάθε λογαριασμό χαμηλής τάσης. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ εφαρμόζει μια πολιτική περαιτέρω έκπτωσης από τις 300 Kwh και μέχρι τις 600 Kwh.

Ήδη βέβαια λόγω του ότι οι περισσότεροι λογαριασμοί είναι κυμαινόμενοι, δηλαδή έχουν ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής καταγράφονται επιβαρύνσεις που ξεπερνούν τα 180 ευρώ / Mwh.   Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χονδρική οι τιμή της Kwh είναι στο 0.20 ευρώ  σήμερα ενώ πριν τις αυξήσεις, με πολύ χαμηλές τις τιμές στη χονδρεμπορική οι τιμές που είχαν οι καταναλωτές ήταν έως 0,11 ευρώ / KWh. Έτσι αντιλαμβάνεται κάποιος η ενεργοποίηση της ρήτρας πόσο επιβαρύνει τον λογαριασμό για ένα νοικοκυριό. Δε γίνεται, βέβαια συζήτηση για τη Μέση Τάση, όπου οι λογαριασμοί σε πολλές περιπτώσεις έχουν αυξήσεις 40-60% με βάση όσα έχει αναφέρει και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι όπως είχε πει μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας την Κυριακή 7/11 υπάρχει μια δυναμική διαδικασία στην διαμόρφωση του πλαισίου επιδοτήσεων.

«Είχαμε προϋπολογίσει 150 εκατ. ευρώ επιδότηση και είπαμε ότι κάθε μήνα θα ερχόμαστε και θα βλέπουμε πώς έχουν κυμανθεί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα και θα αυξάνουμε το ποσό της επιδότησης. Όταν κάναμε τους υπολογισμούς τον Αύγουστο η τιμή χονδρεμπορικής ήταν γύρω στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Τώρα έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ. Θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό που έχουμε κατανείμει για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Η ενίσχυση θα είναι οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά, για όλους τους καταναλωτές», αποκάλυψε ο ίδιος.

Οι τιμές

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου η Μέση Τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας κινείται πάνω από τα 200 ευρώ, ενώ η  μέση τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο, έκλεισε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 198,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για σήμερα, δε, η τιμή ξεπερνά τα 212 ευρώ/ Mwh, αν και στο ενεργειακό μείγμα για σήμερα κυριαρχούν οι ΑΠΕ λόγω ανέμου. Έτσι, με βάση το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας,  ο λιγνίτης κατέχει 5,3%, το φυσικό αέριο 32,7% τα υδροηλεκτρικά 2,2% οι εισαγωγές 8,4% και οι ανανεώσιμες 47,3%.

Σε σχέση με τη στήριξη των επιχειρήσεων όπως έχει αναφέρει το finupnews.gr εξετάζεται το μέτρο αναβολής πληρωμών ή πληρωμών με δόσεις των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, των ποσών που καταβάλουν οι καταναλωτές μέσης τάσης για τις Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Κρίσιμο στοιχείο για το όλο πακέτο ενισχύσεων είναι η πηγή των χρηματοδοτήσεων. Όπως και για το ήδη αναγγελθέν αναμένεται, εκτός απροόπτου να προέλθει από το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, που, σύμφωνα με πληροφορίες,  ξεπερνά τα 150 εκατ ευρώ με βάση τα στοιχεία Αυγούστου. Εναλλακτικά, μπορεί να επιλεγεί  και η λύση της στήριξης του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, που ήδη έχει υπολογιστεί να έχει ποσά 470 εκατ., που όμως αφορούν το μέχρι τώρα πλάνο των επιδοτήσεων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ