Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕνέργεια: Με διακυμάνσεις οι αγορές πετρελαίου και αερίου - Αβεβαιότητα για «απόνερα»...

Ενέργεια: Με διακυμάνσεις οι αγορές πετρελαίου και αερίου – Αβεβαιότητα για «απόνερα» στις τιμές στη λιανική

Έντονες διακυμάνσεις καταγράφονται στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου στο φόντο και των γεωπολιτικών ανησυχιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι και πάλι το αργό τύπου μπρεντ ξεπέρασε το φράγμα των 80 δολαρίων/βαρέλι φτάνοντας τα 81,24 το μεσημέρι της Τετάρτης έχοντας, σε εβδομαδιαία βάση, καταγράψει άνοδο 3,67%. Βέβαια σε σχέση με πέρυσι, την ίδια εποχή, η τιμή είναι χαμηλότερα κατά 3,65%. Να σημειωθεί ότι στις 8/8 βρέθηκε στα 76 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα των τελευταίων έξι μηνών.

Στο φόντο αυτό, μικρή αύξηση αναμένεται τις επόμενες μέρες στις χονδρικές τιμές διυλιστηρίων με βάση την ενημέρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων εμπόρων Καυσίμων. Η τιμή αυτή σήμερα στην Αττική είναι στα 1.361 ευρώ/κυβικό μέτρο, δηλαδή περίπου 1,36 ευρώ ανά λίτρο, για την αμόλυβδη των 95 οκτανίων, νούμερο σημαντικό να ξέρει ο καταναλωτής για να εντοπίζει πού οι λιανικές τιμές “κινούνται” κάτω του κόστους. 

Αυτό  την ώρα που όπως καταγράφει το Παρατηρητήριο του ΥΠΑΝ για τις τιμές δίνει ένα μέσο όρο τιμής στα 1,852 ευρώ/λίτρο για  την αμόλυβδη των 95 οκτανίων, για όλη την Ελλάδα έχοντας καταγράψει μια αποκλιμάκωση, περίπου ενός λεπτού, τις τελευταίες μέρες.Βέβαια σε πολλές νησιωτικές περιοχές οι τιμές ξεπερνούν τα 2 ευρώ το λίτρο.

Πάντως,  σύμφωνα με το τελευταία συγκριτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει την τρίτη υψηλότερη λιανική τιμή, καθώς μόνο η Ολλανδία (1,981 ευρώ) και η Δανία (2,107 ευρώ), έχουν υψηλότερες τιμές. Μάλιστα η Ελλάδα είναι 11 λεπτά υψηλότερα κι από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπου βέβαια και η αγοραστική δύναμη είναι μεγαλύτερη. Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα η υψηλή φορολογία των καυσίμων είναι η αιτία γιαυτήν την εικόνα.

Σημειώνεται ότι η  Μάλτα, με 0,359 ευρώ ανά λίτρο, έχει τον χαμηλότερο φόρο στη βενζίνη, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία με 0,363 ευρώ ανά λίτρο και στη συνέχεια την Πολωνία με 0,391 ευρώ ανά λίτρο (1,60 δολάρια ανά γαλόνι). 

 Αντίθετα, η Ολλανδία έχει τον υψηλότερο φόρο βενζίνης στην ΕΕ με 0,789 ευρώ ανά λίτρο (3,23 δολάρια ανά γαλόνι), ακολουθεί η Ιταλία με 0,728 ευρώ ανά λίτρο (2,98 δολάρια ανά γαλόνι) και η Ελλάδα με 0,700 ευρώ ανά λίτρο (2,86 δολάρια ανά γαλόνι). Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο ΦΠΑ, ο οποίος στην Ελλάδα είναι 24%, δηλαδή ανάμεσα στους υψηλότερους.  

Πάντως με βάση παράγοντες της αγοράς στα καύσιμα κίνησης, ενεκα και της τουριστικής περιόδου, η κίνηση είναι ανοδική σε σχέση με πέρυσι με τη κατανάλωση. Ωστόσο και πάλι επισημαίνεται η ανάγκη για προσοχή των πολιτών, καθώς μάλιστα είναι και σε εξέλιξη η περίοδος υψηλής κινητικότητας με τις διακοπές, κατά την προμήθεια καυσίμων. Όπως αναφέρεται θα πρέπει να προσέχουν από πού βάζουν καύσιμα και να προβληματίζονται εάν βλέπουν πολύ χαμηλές τιμές.

Το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα η ζήτηση λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και οι ανησυχίες προκαλούνται και από τη γεωπολιτική στάθεια φέρνουν και πάλι σε τροχιά ανόδου την πορεία του φυσικού αερίου. Οι αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει και στα 50 ευρώ/MWh, μετά την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ και τους φόβους για ενδεχόμενη, πρόωρη διακοπή της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, που τροφοδοτούν τους ανοδικούς κύκλους των τιμών. Στον Ολλανδικό κόμβο TTF η τιμή του φυσικού αερίου κινείται περιξ των 40 ευρώ/MWh έχοντας μια μηνιαία άνοδο που ξεπερνά το 24%.

Στο φόντο αυτό, κλείνει σταδιακά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και παρά τη σχετική “ηρεμία” στη χονδρεμπορική αγορά  η μέση τιμή προδικάζει ότι και τον επόμενο μήνα δε θα υπάρξει κάποια δραματική αποκλιμάκωση των τιμών. Χαρακτηριστικά ο μέσος όρος τιμής στην Αγορά της Επόμενης Μέρας είναι στα 123,48 ευρώ/Mwh. Έτσι η τιμή στην Ελλάδα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία (127,92 ευρώ/MWh). 

Στα επίπεδα αυτά είναι χαμηλότερα κατά 9% από τη μέση τιμή του Ιουλίου που ξεπέρασε τα 133 ευρώ/MWh ωστόσο θα φανεί στην πορεία πώς θα διαμορφωθεί η όλη κατάσταση και αν τελικά η κυβέρνηση θα χρειαστεί να προσφύγει και πάλι στις επιδοτήσεις των λογαριασμών στα νοικοκυριά.  

Πάντως, τις τελευταίες μέρες κινείται η τιμή πάνω από τα 120 ευρώ/MWh. Αξιοσημείωτο είναι ότι Δευτέρα και Τρίτη καταγράφηκε μάλιστα εκτίναξη που αθροιστικά “έγραψε” +80% κι έτσι η χονδρεμπορική αγορά κινήθηκε μια ανάσα από τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ