Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕμπορικός πόλεμος: Πεκίνο και Ουάσινγκτον σε «μετωπική» σύγκρουση

Εμπορικός πόλεμος: Πεκίνο και Ουάσινγκτον σε «μετωπική» σύγκρουση

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καλά κρατεί, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέους δασμούς σε βάρος της Κίνας που αθροιστικά πλέον αγγίζουν το 125%.

Αντίθετα οι ΗΠΑ προχωρούν σε παύση 90 ημερών στους δασμούς για όσες χώρες δεν προχωρούν σε αντίποινα. Η λίστα περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ στην Ασία, πλην της Κίνας. Ο Λευκός Οίκος διευκρινίζει ότι η ανακοίνωση για πάγωμα 90 ημερών σημαίνει πως «το επίπεδο των δασμών θα μειωθεί στον καθολικό δασμό του 10%» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».

«Κάποια στιγμή, ελπίζω στο εγγύς μέλλον, η Κίνα θα συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες της εξαπάτησης των ΗΠΑ και άλλων χωρών δεν είναι πλέον βιώσιμες ή αποδεκτές. Αντίθετα, και με βάση το γεγονός ότι περισσότερες από 75 χώρες έχουν καλέσει εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών και USTR, για να διαπραγματευτούν μια λύση στα θέματα που συζητούνται σχετικά με το εμπόριο, τα εμπορικά εμπόδια, τους δασμούς, τη χειραγώγηση του νομίσματος, και μη νομισματικούς δασμούς, και ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν προβεί, μετά από έντονη υπόδειξή μου, σε αντίποινα με οποιονδήποτε τρόπο, κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, έχω εγκρίνει μια ΠΑΥΣΗ 90 ημερών και ένα σημαντικά μειωμένο αμοιβαίο δασμολόγιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ύψους 10%, επίσης με άμεση ισχύ. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας στο θέμα αυτό!» γράφει αναλυτικά.

Λίγο νωρίτερα η Κίνα είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 84% σε αμερικανικά προϊόντα με άμεση ισχύ από σήμερα, Πέμπτη 10 Απριλίου, από δασμούς 34% που είχε ανακοινώσει προηγουμένως το Πεκίνο.

Πεκίνο και Ουάσιγκτον οδεύουν σε ολομέτωπη εμπορική σύγκρουση καθώς η κιβεζική κυβέρνηση απαντά στους δασμούς Τραμπ ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Λιν Γιάνγκ, τονίζοντας ότι η χώρα του θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταχρώνται τους δασμούς για να πιέσουν την Κίνα, η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό και δεν θα δεχτεί ποτέ αυτού του είδους τον εκφοβισμό», δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να υιοθετήσουν μια στάση ισότητας, σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους, είπε ο Λιν.

Ο Λιν πρόσθεσε ότι «εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να πολεμήσουν έναν πόλεμο δασμών και έναν εμπορικό πόλεμο, η Κίνα θα πολεμήσει σίγουρα μέχρι το τέλος».

Το υπουργείο Εμπορίου επισήμανε ότι δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα αναγκαστεί να δώσει μάχη με την πρώτη οικονομία του κόσμου, εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίσει να εντείνει τις εμπορικές εντάσεις, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εμπορίου της.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ