Αλματώδη αύξηση παρουσιάζει ο καρκίνος του στοματοφάρρυγγα στο δυτικό κόσμο, με δύο υποτύπους του ιού HPV (16 & 18) να σχετίζονται με το 80% των περιστατικών ενώ παράλληλα πάνω από 600.000 γυναίκες, σε όλο τον κόσμο, χάνονται άδικα κάθε χρόνο εξαιτίας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που είναι ο 2ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες 15-44 ετών. Ωστόσο υπάρχει λύση. Ο εμβολιασμός νεαρών κοριτσιών και αγοριών σε ηλικίες 11-12 ετών αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς την αποτελεσματικότερη πρόληψη, ενώ ενδείκνυται και για άτομα ηλικίας έως και 45 ετών αν προηγουμένως δεν είχαν εμβολιαστεί.
Τα παραπάνω ανέφερε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας & Υπεύθυνη του Ογκολογικού Τμήματος του Αττικού Νοσοκομείου κα Αμάντα Ψυρρή, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) σχετικά με την πρόληψη των καρκίνων που προκαλεί ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) με τίτλο: ««Aς δώσουμε τέλος στο καρκίνο που προκαλεί ο ιός HPV».
Το εμβόλιο κατά του HPV σώζει ζωές
Ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Α.Π.Θ. & Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, κύριος Θεόδωρος Αγοραστός στην ομιλία του αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες που μας παρέχονται τόσο στην πρωτογενή (εμβόλια) όσο και στην δευτερογενή πρόληψη (HPVtest) εναντίον των καρκινογόνων τύπων του ιού HPV, καθώς και τα θεαματικά αποτελέσματα που έχουν επιτύχει άλλες χώρες από την εφαρμογή αυτών των μέτρων.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, παρά την ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας από το 2008, ο εμβολιασμός κατά του HPV παραμένει εν πολλοίς ευκαιριακός και συγκυριακός, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να θεωρεί ότι αποτελεί «υποχρέωση» μόνο των κοριτσιών/γυναικών.
Επίσης αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ για την Εξάλειψη του Καρκίνου της Μήτρας έως το 2030 αλλά και στο γεγονός ότι το νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου συμπεριλαμβάνει τον εμβολιασμό νεαρών αγοριών και κοριτσιών κατά του HPV στις βασικές στρατηγικές πρόληψης εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Αλέξανδρος Ροδολάκης τόνισε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποφυγή επαφής των νέων γυναικών με τον ιό, 12 στελέχη του οποίου ευθύνονται για το 70% των λοιμώξεων από HPV.
Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια κάνει ζημιά
Ο καθηγητής Παιδιατρικής & Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, είπε ότι η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα μας, είναι αποτέλεσμα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της κρίσης του κορωνοϊού, της συνεχούς παραπληροφόρησης σχετικά με την ασφάλεια τους, αλλά και της έλλειψης σχετικής εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος, υπογράμμισε την τεράστια αξία των εμβολιασμών κοριτσιών και αγοριών σε προεφηβικές και εφηβικές ηλικίες, κατά τις οποίες επιτυγχάνεται καλύτερη ανοσολογική απόκριση και προφύλαξη σε διπλάσιο βαθμό από ενδεχόμενες μελλοντικές προκαρκινικές καταστάσεις.
Το οικονομικό κόστος του HPV στο ΕΣΥ
Στις σημαντικές επιπτώσεις του HPV στα οικονομικά των συστημάτων υγείας αναφέρθηκε ο Οικονομολόγος Υγείας, κ. Κώστας Αθανασάκης. Ειδικότερα είπε ότι το κόστος θεραπείας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σχετίζεται άμεσα με το στάδιο ανίχνευσης του, ενώ το φορτίο νοσηρότητας του συγκεκριμένου καρκίνου στην χώρα μας παραμένει αξιοσημείωτα υψηλό, με την Ελλάδα να είναι, «απούσα» από ολοκληρωμένα προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων κατά το επιτυχημένο παράδειγμα δεκάδων χωρών του πλανήτη.
Μόλις το 48% είναι εμβολιασμένο κατά το HPV στην Ελλάδα
Η παιδιάτρος-λοιμωξιολόγος και Προϊσταμένη της Διεύθυνση Έρευνας, Μελετών και Τεκμηρίωσης του Ε.Ο.Δ.Υ. Δρ. Έλενας Μαλτέζου, τόνισε ότι το ποσοστό μέσης εμβολιαστικής κάλυψης κατά του HPV είναι μόλις στο 48%, δεκατρία χρόνια μετά την ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Η κυρία Μαλτέζου ανέφερε τις δυσχέρειες και τις επιφυλάξεις μεγάλου μέρους του πληθυσμού σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων, το πρόβλημα της ελλιπούς εκπαίδευσης αρκετών επαγγελματιών υγείας, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στους τρόπους επίτευξης ευρύτερης αποδοχής των εμβολίων (καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τον HPV, καλύτερη εκπαίδευση παιδιών και εφήβων, δυνατότητα παροχής εμβολίου δωρεάν).
Την Ημερίδα έκλεισε η Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ κυρία Καίτη Αποστολίδου η οποία παρουσίασε την πρωτοβουλία της ΕΛΛΟΚ σχετικά με την Πρόσκληση σε Δράση προς την Πολιτεία με στόχο την εξάλειψη των καρκίνων που προκαλεί ό ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, η οποία συμπεριλαμβάνει τις παρακάτω συστάσεις :
- Κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για τον Έλεγχο του Καρκίνου, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδική
μέριμνα για την πρόληψη μορφών καρκίνου σχετιζόμενων με τον ιό HPV
- Πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HPV με ουδέτερα προγράμματα εμβολιασμού
- Έγκαιρη διάγνωση με τεστ HPV, εγκεκριμένο και αποζημιούμενο από τον ΕΟΠΥΥ
- Βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου που προκαλεί ο Ιός HPV
- Βελτίωση της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας
Η ημερίδα ήταν ανοιχτή για το ευρύ κοινό, μεταδόθηκε ζωντανά (livestreaming) μέσω του διαδικτύου από τη σελίδα της ΕΛΛΟΚ στο Facebook και μπορεί να την παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος.
Η επιστημονική ημερίδα για τον Ιό Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα των:
- Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής & Τραχήλου (ΕΕΚΚ&Τ)
- Ελληνική Εταιρεία Έρευνας & Αντιμετώπισης του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)
Και με την ευγενική άνευ όρων Χορηγία και Υποστήριξη της Εταιρείας: Επίσημος Χορηγός : ROCHE Diagnostics (Hellas).
Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για την Ημερίδα της 15ης Απριλίου, με τίτλο «Aς δώσουμε τέλος στο καρκίνο που προκαλεί ο ιός HPV» και την εκστρατεία ενημέρωσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για τους καρκίνους που σχετίζονται με τον Ιό HPV μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ
Ρ.Μελά