Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕλληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων: Πρώτη δημόσια παρουσίαση των προδιαγραφών για τα σχέδια...

Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων: Πρώτη δημόσια παρουσίαση των προδιαγραφών για τα σχέδια αστικής ανθεκτικότητας

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση των προδιαγραφών για τα σχέδια αστικής ανθεκτικότητας έγινε σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε χθες, Πέμπτη, το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων, με τη συμμετοχή Δημάρχων, εκπροσώπων του ΥΠΕΝ, του Πράσινου Ταμείου, επιστημονικών φορέων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, τονίζοντας ότι το Δίκτυο έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα, ωστόσο η υλοποίηση των τεχνικών μελετών και των έργων απαιτεί στήριξη από το κράτος, τόσο σε θεσμικό όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο.

Στη συνέχεια, στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Γιάννης Ανδρουλάκης, στάθηκε στη σημασία υιοθέτησης μιας βιώσιμης περιφερειακής πολιτικής, τονίζοντας ότι η ενίσχυση της αστικής και τοπικής ανθεκτικότητας αποτελεί ζήτημα υπέρτατης σημασίας και λειτουργεί ως θεματοφύλακας του περιβαλλοντικού τομέα.

Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, παρουσίασε για πρώτη φορά στρατηγικά και τεχνολογικά εργαλεία που θα τεθούν για την υλοποίηση του νέου εθνικού πλαισίου για την Ανθεκτικότητα. Μεταξύ αυτών, αναφέρθηκε στη νέα μέθοδο για τη διάγνωση της τρωτότητας και του βαθμού διακινδύνευσης των πόλεων και των περιοχών, βάσει του οποίου θα σχεδιαστούν οι ειδικοί και ιδιαίτεροι για κάθε περιοχή επιχειρησιακοί στόχοι, οι προτεραιότητες πολιτικής και οι διατομεακές συνεργασίες για την ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας. Ο υπολογισμός του δείκτη ανθεκτικότητας θα γίνεται με βάση ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια, ενώ θα συντεθεί κάθε φορά πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και αναπροσαρμογής του συνολικού σχεδίου ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, καθορίζεται ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο χωρικών παρεμβάσεων και δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση τόσο των υπαρχόντων προβλημάτων όσο και των μελλοντικών. Ο κ. Μπακογιάννης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με την παρουσίαση του μηχανισμού έγκρισης και χρηματοδότησης των Σ.Α.Α. από το Πράσινο Ταμείο.

Στο πλαίσιο της στρογγυλής τράπεζας, με θέμα τις κρίσιμες συνιστώσες της αστικής ανθεκτικότητας, οι διακεκριμένοι επιστήμονες Γιώργος Τσακίρης (Ομότιμος Καθηγητής Τομέα Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης, Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών-Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Κωνσταντίνος Σπυράκος (Ομότιμος Καθηγητής Τομέα Δομοστατικής, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), και Θάνος Βλαστός (συγκοινωνιολόγος – πολεοδόμος, Ομότιμος Καθηγητής Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών-Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) ανέλυσαν επιμέρους διαστάσεις της αστικής ανθεκτικότητας: την ανθεκτικότητα του φυσικού περιβάλλοντος, την νέα φιλοσοφία στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων (με τον εσωτερικό και εξωτερικό για τις πόλεις πλημμυρικό κίνδυνο), την κλιματική ανθεκτικότητα κτιρίων-δομικών έργων σε περιπτώσεις σεισμών και ακραίων φυσικών φαινομένων, καθώς και τις δυνατότητες προσαρμογής των δασικών οικοσυστημάτων. Επεσήμαναν, επίσης την καθοριστική συμβολή της βιώσιμης κινητικότητας, και των στρατηγικών ΣΒΑΚ που έχουν εκπονηθεί από τους δήμους.

Στις ομιλίες τους οι δύο Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος που συμμετείχαν στο πάνελ, Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων και Ευστάθιος Σταθόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δασών, τόνισαν ότι το Υπουργείο στέκεται ενεργά στο πλευρό των Ο.Τ.Α. προσφέροντας τεχνολογικά εργαλεία, εξειδικευμένες προδιαγραφές και καθοδήγηση, καλώντας ωστόσο τους Δήμους να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων.

Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Ειδική Σύμβουλος του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων Εύη Τατούλη.

Η ημερίδα επιβεβαίωσε τον κρίσιμο ρόλο του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων ως καταλύτη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση βιώσιμων, ρεαλιστικών και κοινωνικά δίκαιων πολιτικών, που θωρακίζουν τις πόλεις απέναντι στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Πρόκειται για ένα δυναμικό και εξελισσόμενο δίκτυο, το οποίο δεν περιορίζεται στην κλιματική ατζέντα, αλλά επεκτείνεται σε κρίσιμους τομείς όπως το δημογραφικό θέμα, η κοινωνική συνοχή, η ενεργειακή αυτάρκεια και η διαχείριση φυσικών πόρων. 

Όπως υπογραμμίζεται από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, με όραμα, τεκμηριωμένες στρατηγικές και ισχυρές διαδημοτικές και διατομεακές συνεργασίες, το Δίκτυο λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την ενίσχυση της αστικής ανθεκτικότητας και την προσαρμογή των πόλεων σε ένα περιβάλλον διαρκών μεταβολών.

Στην ημερίδα συμμετείχαν δια ζώσης Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων και συγκεκριμένα: Αγίας Παρασκευής, Αθηναίων, Αιγιαλείας, Αλεξανδρούπολης, Αλμωπίας, Αργιθέας, Ασπροπύργου, Β. Κέρκυρας, Βελβεντού, Βιάννου, Βύρωνα, Γορτυνίας, Δάφνης – Υμηττού, Δελφών, Διονύσου, Ελληνικό – Ανέλιξη Α.Ε. Αναπτυξιακός Οργανισμός Ο.Τ.Α., Ελληνικού- Αργυρούπολης, Επιδαύρου, Ερυμάνθου, Ηλιούπολης, Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Θέρμης, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Κηφισιάς, Κορινθίων, Κρωπίας, Κω, Λαμιέων, Λοκρών, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννας, Μεγαρέων, Μετσόβου, Μήλου, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Κυνουρίας, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Νέας Ιωνίας, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Νισύρου, Ξηρομέρου, Οινουσσών, Π. Φαλήρου, Παιανίας, Πλατανιά, Πολυγύρου, Ραφήνας – Πικερμίου, Σιντικής, Σκοπέλου, ΣΠΑΥ, Τεμπών, Χερσονήσου, Χίου, Σητείας, Ήλιδας, Καρπενησίου, Εορδαίας, Αμαρουσίου, Ιλίου, Ρεθύμνης, Καισαριανής, Παύλου Μελά, Φιλοθέης – Ψυχικού, και Αρταίων.

Η ημερίδα μεταδόθηκε διαδικτυακά και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=TqMlO3o22IA

LIDL
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ