Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕλληνικός Χρυσός: Μια μεγάλη επένδυση για την Ελλάδα της αποβιομηχάνισης

Ελληνικός Χρυσός: Μια μεγάλη επένδυση για την Ελλάδα της αποβιομηχάνισης

Σε μια χώρα που κυριαρχεί η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, σε μια χώρα που η παραγωγική διαδικασία βρίσκεται εδώ και τέσσερις δεκαετίες υπό διωγμό, η επένδυση της Eldorando Gold και της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, μπορεί να φέρει ισχυρή προστιθέμενη αξία τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και ευρύτερα.

Σε μια συγκυρία που η Ευρώπη «ψάχνει» την αυτάρκεια σε πρώτες ύλες όπως χαλκό και άλλα μέταλλα, τα μεταλλεία Κασσάνδρας μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα την τρίτη τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη, με 6,7 τόνους ανά έτος, όχι μακριά από τη Σουηδία (8,1 τόνους) και την Φινλανδία (7,7 τόνοι).

Στην πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση θα ξεκλειδώσει σημαντικά οφέλη για τη χώρα και την τοπική κοινωνία, αποτέλεσμα της ήδη πραγματοποιθείσας επένδυσης ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, αλλά και των πρόσθετων επενδύσεων 1,9 δισ. δολαρίων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 3.000 μόνιμων άμεσων θέσεων εργασίας.

Επίσης θα φέρουν εκτιμώμενα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 2 δισ. ευρώ, καθώς και σημαντικών πρόσθετων επενδύσεων σε τοπικά έργα κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 80 εκατ. δολαρίων, που μάλιστα θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή με σκοπό να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής.

Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων χθες στη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα της Ελληνικός Χρυσός, όπου ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Eldorando Gold, Χρήστος Μπαλάσκας, ανέφερε επίσης πως «στα μεταλλεία της Χαλκιδικής δεν εξορύσσουμε μόνο χρυσό. Εξορύσσουμε πλην του χρυσού και ασήμι, μόλυβδο, άργυρο και ψευδάργυρο σε μεγάλες και ανταγωνιστικές ποσότητες».

Επίσης τόνισε πως «η σημερινή παραγωγή χαλκού παγκόσμια είναι είκοσι εκατομμύρια τόνοι. Λόγω της στροφής στην ηλεκτροκίνηση, οι απαιτήσεις έως το 2035 θα διπλασιαστούν. Άρα, η Ελλάδα μπορεί να παίξει πολύ σημαίνοντα ρόλο σε όλο αυτό». Γενικότερα οι Σκουριές αποτελούν κοίτασμα παγκόσμιου κλάσης.

Το έργο των Σκουριών

Στο μεταλλείο των Σκουριών έχουν γίνει επενδύσεις 550 εκατ. δολαρίων, ενώ πλέον εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης διάρκειας περίπου δυόμισι ετών και αξίας 845 εκατ. δολαρίων, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άμεσα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στις κατασκευές και επιπλέον 1.400 κατά την πλήρη λειτουργία του μεταλλείου.

Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού. Το έργο πλέον εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης 2,5 ετών μέσω πρόσθετων επενδύσεων 845 εκατ. δολαρίων, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άμεσα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στις κατασκευές.

Συνολικά η Eldorado Gold έχει δρομολογήσει να επενδύσει 1,9 δισ. δολάρια σε νέες επενδύσεις στην χώρα μας οι οποίες θα προστεθούν στα ήδη επενδεδυμένα 1,3 δισ. δολάρια έως σήμερα. Στόχος είναι το 2026, που όπως αναφέρθηκε εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη χρονιά πλήρους λειτουργίας και της νέας μονάδας ο κύκλος εργασιών να ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ. Σημαντική εκτιμάται ότι θα είναι και η συμβολή στον τομέα των εξαγωγών οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια έναντι μόλις 1 δις. ευρώ που είναι έως σήμερα.

Το έργο της Ολυμπιάδας

Στην Ολυμπιάδα συνεχίζεται ο μετασχηματισμός του μεταλλείου, με έμφαση στη σταδιακή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, που βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα και ενισχύουν περαιτέρω τα επίπεδα ασφάλειας. Ήδη η παραγωγή τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης των 470 χιλ. τόνων ανά έτος και το 2022 ανήλθε στις 56.333 ουγγιές χρυσού, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μέχρι σήμερα, η Ολυμπιάδα είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ