Επιστήμονες από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» πραγματοποίησαν, πρόσφατα, επίσκεψη στην Κίνα, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η επίσκεψη διοργανώθηκε με τη στήριξη της Κινεζικής Πρεσβείας, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, το Πανεπιστήμιο Shanghai Jiao Tong και άλλους φορείς.
Όπως σημειώνεται, είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται μια τέτοια αποστολή, αναδεικνύοντας την αμοιβαία επιθυμία σύσφιγξης των σχέσεων των δύο χωρών για τη σύναψη ερευνητικών συνεργασιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Στην αποστολή των Ελλήνων επιστημόνων συμμετείχαν: από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ο Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών και ο Δρ. Κώστας Ελευθεριάδης, εκλεγμένος Διευθυντής στο Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας. Από το ΙΤΕ ο καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του ΔΣ και ο καθ. Γιάννης Βόντας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας ενώ από το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» συμμετείχε ο Μίνως Γαροφαλάκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων (ΙΠΣΥ) και Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Το εξαήμερο πρόγραμμα της ελληνικής αποστολής περιλάμβανε επισκέψεις σε ερευνητικά ιδρύματα στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, που έχουν αναπτύξει συνεργασίες με αντίστοιχους ελληνικούς φορείς όπως το Institute of Scientific and Technical Information of China (ISTIC), το Μουσείο του Παλατιού, το Shanghai Jiao Tong University, τον Οργανισμό NICE, καθώς και επισκέψεις σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες (Huawei, Xiaomi, κ.ά.), με στόχο την ανάδειξη των πολιτισμικών στοιχείων του μοναδικού Πολιτισμού και των καινοτόμων επιτευγμάτων της Κίνας.
Από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ο Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης ανέφερε σχετικά: «ο Δημόκριτος έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, με την υποστήριξη της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, μια σειρά κοινών δράσεων σχετικά με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στο χώρο του πολιτισμού και της φιλοσοφίας. Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του χώρου AiTHERION (https://aitherion.gr/) στο Ωδείο Αθηνών, μια συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δημόκριτου, όπου σχεδιάζονται και υλοποιούνται πολιτιστικές εμπειρίες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις στο χώρο φοιτητών και ερευνητών από την Κίνα, καθώς και επισκέψεις των υπεύθυνων του AiTHERION στο Μουσείο του Παλατιού, και το Shanghai Jiao Tong University. Οι αρχικές αυτές ανταλλαγές οδήγησαν στη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το Shanghai Jiao Tong University για ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, του πολιτισμού και της φιλοσοφίας. Με μεγάλη χαρά επισκεφθήκαμε τόσο αυτούς τους φορείς όσο και άλλους με τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τη δυνατότητα συνεργασίας. Ελπίζουμε να διευρύνουμε τις κοινές ερευνητικές δράσεις τόσο στους παραπάνω τομείς όσο και σε τομείς όπως η ενέργεια, το περιβάλλον στους οποίους δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση».
Από το ΙΤΕ ο καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ανέφερε σχετικά: «Το ΙΤΕ έχει εδώ και χρόνια εδραιώσει μια συστηματική και πολύπλευρη συνεργασία με την Κίνα, μέσα από κοινές ερευνητικές και ακαδημαϊκές δράσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα λέιζερ, η μοριακή βιολογία και η βιοτεχνολογία, καθώς και μέσα από πρωτοβουλίες ανταλλαγής τεχνογνωσίας και κινητικότητας φοιτητών και ερευνητών. Έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας με σημαντικούς πολιτειακούς, ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς της Κίνας, όπως το Πανεπιστήμιο XJTLU, το Ινστιτούτο ISTIC, το Ερευνητικό Ινστιτούτο JITRI, την Εθνική Αναπτυξιακή Βιομηχανική Ζώνη Υψηλής Τεχνολογίας του Qingdao και το Μουσείο του Ανακτόρου της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο. Με ιδιαίτερη χαρά επισκεφθήκαμε κάποιους από αυτούς τους φορείς, καθώς και πολλούς άλλους, με τους οποίους ευελπιστούμε να συνεργαστούμε στο άμεσο μέλλον. Σε μια εποχή όπου οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως οι πανδημίες και η κλιματική αλλαγή, απαιτούν άμεσες λύσεις, η προώθηση της διηπειρωτικής ακαδημαϊκής και ερευνητικής συνεργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική».
Η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε μεταξύ άλλων: την Πλατφόρμα Ψηφιακής Έρευνας και Υπηρεσιών Υγείας του Ομίλου Wanboke του Ινστιτούτου Επιστημονικών & Τεχνικών Πληροφοριών της Κίνας, τα εργαστήρια της Πανεπιστημιούπολης Alibaba στο Πεκίνο, το Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο της Huawei και το Μουσείο του Ανακτόρου, το βασιλικό παλάτι των δυναστειών Μινγκ και Τσινγκ της Κίνας, το Τεχνολογικό Πάρκο Xiaomi στο Πεκίνο, το Κέντρο Έρευνας Αεροδιαστημικών Πληροφοριών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (AIRCAS), το Πανεπιστήμιο Shanghai Jiao Tong, το πάρκο Shougang, το Εθνικό Πάρκο Επίδειξης Γεωργικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών κ.α.