Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕλλάδα-Φινλανδία 3-0: Πρεμιέρα με νίκη στη νέα εποχή Γιοβάνοβιτς

Ελλάδα-Φινλανδία 3-0: Πρεμιέρα με νίκη στη νέα εποχή Γιοβάνοβιτς

Η νέα εποχή της εθνικής Ελλάδας με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο τιμόνι ξεκίνησε με νίκη! Η εθνική μας ομάδα στον πρώτο της αγώνα στη δεύτερη κατηγορία του Nations League επικράτησε 3-0 της Φινλανδίας, παρουσιάζοντας ισορροπημένη εικόνα στις γραμμές της και φυσικά ικανοποιώντας 17.293 φιλάθλους που, στην επιστροφή της στο Γεώργιος Καραϊσκάκης την αποθέωσαν και στο 89΄τραγούδησαν τον εθνικό μας ύμνο.  

Η Ελλάδα στο όχι καλό της διάστημα στο πρώτο ημίχρονο, πέτυχε τα δύο από τα τρία γκολ, ενώ στο πολύ καλύτερο δεύτερο 45λεπτο σκόραρε ένα ακόμη και είχε και δοκάρι. Με πολύ καλούς τους Κουλιεράκη – Μαυροπάνο στην άμυνα, τον Ιωαννίδη στην επίθεση και τον Κωνσταντέλια που πέρασε ως αλλαγή, κατέκτησε το τρίποντο στην πρεμιέρα και θα ταξιδέψει στο Δουβλίνο όπου θα αντιμετωπίσει την Ιρλανδία εκεί την Τρίτη (10/09, 21.45). Χρειάζεται το 2/2 σε έναν δύσκολο όμιλο.

Το σενάριο του πρώτου ημιχρόνου ήταν το ιδανικότερο που θα μπορούσε να συμβεί για την εθνική μας. Καθώς σε αυτό το διάστημα η μέτρια εικόνα της όχι απλά δεν τιμωρήθηκε από τους φινλανδούς αλλά τη βρήκε να προηγείται με 2-0. Χάρη στα γκολ του Ιωαννίδη (23΄) μετά το λάθος του τερματοφύλακα, όπως και την προσπάθεια του Κουλιεράκη (37΄) που με κοντινό πλασέ κατέληξε σε αυτογκόλ του Κάλμαν.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Κωνσταντέλια στη θέση του Χατζηγιοβάννη, και σε 45 δευτερόλεπτα εμφανίστηκε ο πρώτος γρήγορος συνδυασμός ο οποίος απέφερε σουτ στο δοκάρι από τον Ιωαννίδη. Φάνηκε έτσι αμέσως το σκεπτικό του προπονητή, ο οποίος πέρασε στο ματς τον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ περισσότερο για να ενισχύσει την αδύναμη και όχι λειτουργική μεσαία γραμμή, προσθέτοντας παίκτη επί της ουσίας στον άξονα, δίπλα σε Μάνταλο και Μπακασέτα. Σε κάθε περίπτωση ο Πέλκας πήγε δεξιά μπροστά, σε αντίθεση με το πρώτο ημίχρονο που είχε ρόλο πλάγιο στα αριστερά, με τον Χατζηγιοβάννη στα δεξιά.

Ο σέρβος προπονητής μας στη φιλοσοφία του δίνει μεγάλη σημασία στη ανάπτυξη από τον κορμό της ενδεκάδας. Ο προβληματισμός που τον απασχόλησε στο τέλος του πρώτου μέρους τον υποχρέωσε λοιπόν να παρέμβει στον τρόπο ανάπτυξης νωρίς, δηλαδή στο 46ο λεπτό. Πολύ νωρίς μάλιστα για τα δικά του δεδομένα.

Ο Κωνστσαντέλιας άλλαξε το ρυθμό των αντεπιθέσεων και στον τομέα της μετάβασης επιθετικά οι κινήσεις γίνονταν πιο γρήγορα.

Έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα, με την παρουσία νέου προπονητή στον πάγκο, έβγαλε διάθεση και ανταποκρίθηκε στη σημασία του αγώνα. Η απουσία ενέργειας και δυνατών μαρκαρισμάτων πάντως οδήγησε σε νέες αλλαγές, με το Σιώπη να περνάει στη μεσαία γραμμή αντί του Μάνταλου και το Ζαφείρη στη θέση του Μπουχαλάκη.

Με αυτές τις κινήσεις ο Γιοβάνοβιτς άλλαξε τον άξονα, διατηρώντας μόνο τον Μπακασέτα από εκείνους που άρχισαν το ματς. Στο ρόλο του καθαρού αμυντικού χαφ ο Σιώπης, σε ρόλο 8αριού ο Ζαφείρης και στο “10” ο Μπακασέτας. Στην πραγματικότητα ωστόσο ο εξαιρετικός στην αντίληψη κάθε κίνησης, ατομικής και ομαδικής, Κωνσταντέλιας ισορρόπησε τον αγώνα από μόνος του στο δεύτερο ημίχρονο.

Σημαντική η εμπιστοσύνη του Γιοβάνοβιτς στον Ζαφείρη ο οποίος έχει μετρήσει έξι γκολ και οκτώ ασίστ σε 63 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τη Σλάβια Πράγας, στην οποία αγωνίζεται από τον Ιανουάριο του 2023 και επέλεξε να φορέσει τη φανέλα της Ελλάδας αντί της Νορβηγίας (ήταν διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας).

Μετά από εξαιρετικό χτύπημα κόρνερ του Μπακασέτα, ο Ιωαννίδης με κεφαλιά έγραψε το 3-0 στο 76΄. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού ψηφίστηκε MVP του ματς. Είναι πολύ σημαντικό ακόμη ότι βρήκαν χώρο τα νέα παιδιά με τον προπονητή να τους δείχνει ότι τους εμπιστεύεται.

Η Φινλανδία μέτρησε επτά τελικές, καμία εντός εστίας.

Τον Οκτώβριο ακολουθούν οι αγώνες με την Αγγλία στο Λονδίνο (10/10) και την Ιρλανδία στην Αθήνα (13/10).

Η σύνθεση της Ελλάδας: Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (65΄Ζαφείρης), Μάνταλος (65΄Σιώπης), Μπακασέτας (77΄Παυλίδης), Χατζηγιοβάνης (46΄Κωνσταντέλιας), Πέλκας, Ιωαννίδης (77΄Βαγιαννίδης).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ