Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑ"Ελεύθερο" το ιρανικό tanker Lana

“Ελεύθερο” το ιρανικό tanker Lana

To ιρανικό τάνκερ, το φορτίο του οποίου είχε κατασχεθεί από τις ελληνικές αρχές, έχει αφεθεί ελεύθερο, όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr News Agency (MNA).

«Με την ταχεία και έγκυρη δράση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και των αρμόδιων φορέων και παρά την αμερικανική εντολή για κατάσχεση του πλοίου και του φορτίου του, η ελληνική δικαιοσύνη διέταξε τελικά την επιστροφή του φορτίου στον νόμιμο ιδιοκτήτη. Μετά από αυτό, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε τη σχετική εντολή και τώρα βλέπουμε την άρση του την κατάσχεση του πλοίου και την επιστροφή του φορτίου στον ιδιοκτήτη του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιρανικού Οργανισμού Λιμένων και Ναυτιλίας, σύμφωνα με το MNA.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τη λογική συνέχεια της προ ημερών απόφασης του Συμβουλίου Εφετών της Χαλκίδας να ανατρέψει την κατάσχεση του φορτίου του δεξαμενόπλοιου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να επιστραφεί το πετρέλαιο που στο μεταξύ είχε μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy».

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο, το οποίο μετονομάστηκε από «Pegas» σε «Lana» τον Μάρτιο, αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα, ενώ βρισκόταν στη διαδρομή προς τη νότια Πελοπόννησο για να ξεφορτώσει το φορτίο του σε άλλο τάνκερ. Λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, είχε αναγκαστεί να κάνει στάση ανοιχτά της Καρύστου.

Εκεί, το «Lana» είχε δεσμευθεί έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Μετέφερε στις δεξαμενές του 107.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ