Την τοποθέτηση της Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις υψηλές τιμές ενέργειας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αναδεικνύει η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) με ανακοίνωσή της.
Όπως τονίζει η Ένωση ανάμεσα σε άλλα, η Επίτροπος ανέδειξε τη σημασία των ΑΠΕ στην επίλυση του ενεργειακού ζητήματος της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα Επίτροπος τόνισε:
«Πρέπει να είμαστε σαφείς. Η τρέχουσα αύξηση των τιμών έχει ελάχιστη σχέση με τις πολιτικές μας για το κλίμα αλλά σχετίζεται πολύ με την εξάρτησή μας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και τις ασταθείς τιμές τους.
Η Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) παρέχει τη μόνη διαρκή λύση στην ενεργειακή πρόκληση της Ευρώπης: περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια συνεχίζουν να παράγουν τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες και δεν είναι εκτεθειμένες στη μεταβλητότητα των τιμών.
[….]
Η καλύτερη απάντηση στην πρόκληση των τιμών είναι να προχωρήσουμε ταχύτερα προς τον στόχο μας, το 65% της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.
[….]
Πέρυσι, τα κράτη μέλη με το υψηλότερο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα τους είχαν τις χαμηλότερες τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, με αρκετές περιπτώσεις αρνητικών τιμών στην αγορά της επόμενης ημέρας.
[…]
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα μια εργαλειοθήκη μέτρων που μπορούν να λάβουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα.
Η παροχή στοχευμένης υποστήριξης στους καταναλωτές, οι άμεσες πληρωμές σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο από την ενεργειακή φτώχεια, η μείωση των ενεργειακών φόρων, η μεταφορά των τελών στη γενική φορολογία, είναι μέτρα που μπορούν να ληφθούν πολύ γρήγορα, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.
[…]
Πρέπει να επενδύσουμε στην ευελιξία και την αποθήκευση ενέργειας ώστε να ενσωματώσουμε πιο πολλές μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (δηλαδή αιολική και ηλιακή) στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
[…]
Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας τη σημασία της γεωπολιτικής της ενέργειας και να αναπτύξουμε μια πιο στρατηγική προσέγγιση στην εξωτερική ενεργειακή πολιτική. […]»