Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΚΤ: Προβλέψεις για νέα μείωση επιτοκίων το Δεκέμβριο

ΕΚΤ: Προβλέψεις για νέα μείωση επιτοκίων το Δεκέμβριο

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμούν ότι μια νέα μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο είναι πολύ πιθανή, σύμφωνα πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Μια κίνηση κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ το 2024 θα βοηθούσε στην προστασία της παραπαίουσας οικονομίας και θα εξασφάλιζε μια ήπια προσγείωση, πρόσθεσαν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τη μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις, την τρίτη διαδοχική μείωση μέσα στο έτος, η πρόεδρος Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ λαμβάνει τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής βάσει των δεδομένων και ότι δεν ακολουθεί κάποια προκαθορισμένη οδό. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως δήλωσε η ίδια, η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τα δεδομένα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Τον Δεκέμβριο, συνεπώς, που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, θα αποφασιστεί αν θα μειωθούν ξανά τα επιτόκια, με βάση τα νεότερα στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες έξι εβδομάδες.

Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε ως παράδειγμα για την προσέγγιση που ακολουθεί, τη προχθεσινή απόφαση, καθώς τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είχαν όλα καθοδική κατεύθυνση, είτε αφορούσαν τις τιμές είτε την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό, είπε, ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των μελών του ΔΣ ότι ο πληθωρισμός είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, οδηγώντας στην ομόφωνη απόφαση για μείωση των επιτοκίων.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε στη μείωση του πληθωρισμού στο 1,7% τον Σεπτέμβριο από 2,2% τον Αύγουστο και στην αρνητική έκπληξη για την οικονομική δραστηριότητα τον περασμένο μήνα, με βάση στοιχεία έρευνας.

Μετά την απόφαση της Πέμπτης, οι αγορές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων, της τάξης των 25 μ.β. η κάθε μία, στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις της ΕΚΤ, δηλαδή τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Θεωρούν επίσης ότι θα υπάρξει μία ακόμη μείωση το καλοκαίρι, με την οποία το επιτόκια καταθέσεων θα μειωθεί στο 2%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ