Απότομη επιβράδυνση μισθών δείχνει για φέτος το ειδικό εργαλείο της ΕΚΤ «wage tracker», που αποτυπώνει τη μελλοντική αύξηση των μισθών, ενισχύοντας τις ελπίδες για περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού που θα επιτρέψει περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο ανιχνευτής μισθών της ΕΚΤ προβλέπει αύξηση των μισθών κατά 1,5% ετησίως το τέταρτο τρίμηνο του 2025. Αν και αυτό είναι λίγο υψηλότερο από την πρόβλεψη του 1,4% που είδαμε τον Δεκέμβριο, είναι πολύ χαμηλότερο από το υψηλό του 5,3% που καταγράφηκε ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο δείκτης παρέχει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια έγκαιρη ενημέρωση για τους μισθούς, ώστε να τους βοηθήσει να εκτιμήσουν πώς θα προσαρμόσουν καλύτερα το κόστος δανεισμού. Υπενθυμίζεται ότι μείωσαν το επιτόκιο καταθέσεων για πέμπτη φορά σε αυτόν τον κύκλο την περασμένη εβδομάδα, στο 2,75%.
Η ΕΚΤ έχει βασίσει την πρόβλεψή της για πληθωρισμό 2% το 2025 στην προσδοκία ότι η αύξηση των μισθών θα επιβραδυνθεί, μειώνοντας τις πιέσεις σε τομείς όπως οι υπηρεσίες. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είχε επισημάνει μετά τη συνεδρίαση Ιανουαρίου ότι όλοι οι δείκτες συγκλίνουν προς τα κάτω, επιβεβαιώνοντας πως οι αυξήσεις των μισθών θα περιοριστούν περαιτέρω.
Η πρόβλεψη της ΕΚΤ για την αύξηση των μισθών το 2027 είναι 2,8%, μειωμένη από το 4,6% το 2023, αντανακλώντας τη σταδιακή εξομάλυνση των μισθολογικών πιέσεων. Παράλληλα, η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη περιορίζει τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων για υψηλότερους μισθούς.
Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν, καθώς η αναπλήρωση της αύξησης ρεκόρ των τιμών καταναλωτή φαίνεται να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η οικονομία της περιοχής πασχίζει να επεκταθεί. Ορισμένοι μάλιστα ανησυχούν ότι η επιβράδυνση θα μπορούσε να πάει πολύ μακριά.
Ο Jens Eisenschmidt, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της Morgan Stanley και πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι οι διαπραγματευόμενοι μισθοί σε επίπεδα χαμηλότερα του 2% μετά τον Αύγουστο του 2025, όπως προβλέπεται από τον ανιχνευτή της ΕΚΤ, «δεν θα απείχαν πολύ από τη δυναμική της προπανδημικής περιόδου και σαφώς θα ήταν το υλικό από το οποίο θα γινόταν μια υποστροφή του πληθωρισμού».
Προσθέτοντας σε αυτές τις ανησυχίες, ο περσινός διακανονισμός για τους εργαζόμενους στον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας από το συνδικάτο IG Metall κλείδωσε επίσης σχετικά μέτρια αύξηση των μισθών για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ενώ η ΕΚΤ θέλει να επιβραδυνθεί η αύξηση των μισθών, δεν επιθυμεί πολύ απότομη επιβράδυνση, ούτε σαρωτική επιδείνωση της αγοράς εργασίας.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι μια πιο εύρωστη αγορά εργασίας «αυξάνει την πιθανότητα να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού και όχι να βρίσκεται χρόνια κάτω από αυτόν» και ότι «οι αυξήσεις των μισθών θα είναι πιο συνεπείς με τον στόχο τα επόμενα χρόνια» από ό,τι πριν από την πανδημία.
Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, ανησυχούν περισσότερο ότι μέρος των πρόσφατων πιέσεων θα παραμείνει λόγω της στενής αγοράς εργασίας και της χαμηλής ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ – ειδικά αν η αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη αρχίσει να εφαρμόζεται.
«Βλέπουμε την έντονη χαλάρωση των μισθολογικών πιέσεων το 2025 ως προσωρινό φαινόμενο», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg. «Με ανάπτυξη ελαφρώς πάνω από τον ρυθμό τάσης της ευρωζώνης το 2026, οι διαρθρωτικές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό θα έρθουν και πάλι πιο έντονα στο προσκήνιο».
Αναμένει ότι οι αυξήσεις των μισθών θα επιταχυνθούν και πάλι το επόμενο έτος, σε ποσοστό περίπου 4% – ένας λόγος για τον οποίο βλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 2% μεσοπρόθεσμα.