Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕκτόξευση στις τιμές φυσικού αερίου

Εκτόξευση στις τιμές φυσικού αερίου

Με άνοδο στον δείκτη TTF σε εβδομαδιαία βάση πάνω από 46% για το φυσικό αέριο κλείνει το επταήμερο σκορπώντας ανησυχία και προβληματισμό στην αγορά, για τι τι μέλλει γενέσθαι στα μέτωπα του ενεργειακού κόστους.

Συγκεκριμένα, στο πεδίο των 53 ευρώ/MWh κινούνται οιι τιμές του φυσικού αερίου, ευρισκόμενες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, καθώς οι traders ανησυχούν ότι οι παγκόσμιες προμήθειες ενέργειας θα πληγούν από διαταραχές στη λειτουργία αγωγών και τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το ολλανδικό φυσικό αέριο, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκε έως και 14,2% στα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανεβάζοντας τη συνολική άνοδο από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο σε πάνω από 30%.

Όπως αναφέρεται, οι τιμές έχουν πέσει από το υψηλό των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022 και η Ευρώπη έχει γεμίσει σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματά της ενόψει του χειμώνα, το οποίο την προστατεύει από περαιτέρω αναταραχή.

Πάντως, προς ώρας η αγορά παραμένει ψύχραιμη αναμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή και καταγράφει πιθανότητες ολικής ανάφλεξης με την εμπλοκή τρίτων.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν λόγω της χαμηλότερης προσφοράς, αλλά, αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό, λόγω των κινδύνων για την προσφορά», δήλωσε ο Έντουαρντ Γκάρντνερ, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics, σε σημείωμα την Πέμπτη. «Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ θα μπορούσε να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση».

Πάντως, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι εικόνες με το σαμποτάζ σε αγωγό στη Βαλτική, σταθερά απειλούν να “δώσουν” νέο καύσιμο στο σπιράλ ακρίβειας, ειδικά, εάν γίνουν πράξη οι απειλές της Χεζμπολάχ για χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές, σε περιπτώσεις εμπλοκής των ΗΠΑ στη σύρραξη στη Γάζα. 

Εάν υπάρξει πλήγμα, με βάση αναλυτές, η αναστάτωση θα είναι μεγάλη και θα προκαλέσει ντόμινο επιπτώσεων. Άλλωστε, η Chevron έχει αποκτησει μερίδια σε δύο μεγάλα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου, με την εξαγορά της Noble Energy το 2020 έναντι περίπου 4 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, η Ταμάρ, μία από τις πλατφόρμες παραγωγής που λειτουργεί από τη Chevron βρίσκεται μόλις 15 μίλια μακριά από την Ashkelon, μια πόλη στο νότιο Ισραήλ, και θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ευάλωτη σε επιθέσεις από τη Γάζα. Ήδη εδώ και μερικές μέρες, η Chevron έχει γνωστοποιήσει ότι έχει διακοπεί, για λόγους ασφαλείας, η παραγωγή από το κοίτασμα Ταμάρ. Αντίθετα, η Chevron συνεχίζει να παράγει από το κοίτασμα Λεβιάθαν. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ