Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΕκτίναξη του ενεργειακού κόστους για τον κλάδο HORECA - Δίλημμα οι ανατιμήσεις

Εκτίναξη του ενεργειακού κόστους για τον κλάδο HORECA – Δίλημμα οι ανατιμήσεις

Τουλάχιστον κατά 30% έχουν επιβαρυνθεί τα συνολικά λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων του κλάδου HORECA λόγω των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και ενέργειας,  οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό. Μάλιστα κατά την παρουσίαση που έκαναν τη Δευτέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, η Ένωση Bartenders Ελλάδος και ο θεσμός Athens Bar Show της Συμμαχίας “Στηρίζω Horeca” ανέφεραν ότι  πλέον η κατάσταση είναι οριακή καθώς ειδικά στην ενέργεια η εκτόξευση είναι σε δυσθεώρητα ύψη ενώ αντίστοιχα οι τζίροι είναι “προσγειωμένοι”.

“Από 2600 ευρώ λογαριασμός ρεύματος έχει πάει για μια επιχείρηση που γνωρίζω στα 8900 ευρώ. Πώς θα ανακάμψει λοιπόν ο κλάδος” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ.

Όπως τόνισε ο ίδιος, “το κόστος ενέργειας διπλασιάστηκε το β εξάμηνο του 2021, το κόστος των πρώτων υλών αυξήθηκε κατά 44%” Ωστόσο όπως είπε “το  8/10 των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης κράτησαν τις τιμές τους μέχρι τώρα. Αλλά με βάση τα πρόδρομα στοιχεία της νέας εξαμηνιαίας έρευνας του ΙΝΕ ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Καββαθάς σημείωσε, ότι για το επόμενο διάστημα μια στις δυο επιχειρήσεις στην εστίαση θα προχωρήσουν σε αύξηση τιμών. Βέβαια ο ίδιος παραδέχτηκε ότι “σε άδεια τραπέζια δεν μπορείς να κάνεις αυξήσεις” σημειώνοντας ότι οι όποιες ανατιμήσεις θα είναι άκρως αναγκαστικές.

“Όλοι ζητάμε να μειωθεί στο 6% το ΦΠΑ για την εστίαση” υπογράμμισε ώς ένα μέτρο άμεσης ρευστότητας που  μπορεί να δώσει κάποια ανάσα. Βέβαια όπως είπε για την εστίαση η κατάσταση είναι δύσκολη. “Ο χαμένος τζίρος δεν αναπληρώνεται. Ημέρα που πέρασε δε γυρνά. 4 δισ. τη διετία ήταν απώλειές που δεν ξανάρχονται” ανέφερε με νόημα.

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της ΠΟΞ, τόνισε ότι ανάλογη εικόνα υπάρχει και στα ξενοδοχεία, όπου βέβαια μια μετατόπιση της σεζόν, (όπως και φέτος) προς τον Οκτώβριο θα επιβαρύνει έτι περαιτέρω τα κόστη ενέργειας για τα καταλύματα. Μάλιστα ο κ. Τάσιος ανέφερε ότι ήδη καταγράφεται μια συνολική αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 30% στα ξενοδοχεία. Κάτι, που αναπόφευκτα, “κουρεύει” την όποια κερδοφορία και οδηγεί σε πιέσεις αυξήσεων καθώς μάλιστα οι τιμές των ξενοδοχείων και της εστίασης παραμένουν στα ίδια περίπου επίπεδα. 

Σε σχέση με τις τιμές και τις κερδοφορίες, ειδικότερα,  ο κ. Τάσιος επεσήμανε ότι τα ξενοδοχεία, παρά την εκτίναξη του κόστους λειτουργίας, σε  μεγάλο ποσοστό, άνω του 60% των προγραμματισμένων αφίξεων,  δεν μπορούν να μετακυλήσουν τις αυξήσεις καθώς αφορούν  κλειδωμένα συμβόλαια που πραγματοποιούνται με τιμές του 2019. Παρότι μάλιστα “δεν αποκλείεται να υπάρξουν αυξήσεις σε μεμονωμένες κρατήσεις, η σύσταση που έχουμε απευθύνει στα μέλη μας είναι οι όποιες αυξήσεις να παραμείνουν μονοψήφιες – να μην ξεπεράσουν το 10%- γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να βγούμε εκτός αγοράς” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος. 

Από την πλευρά του ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, Σωματείο BAREC ανέφερε ότι ο κλάδος εστίασης είναι από τους πλέον πληττόμενους. “Πολλές επιχειρήσεις ζουν στο χείλος χρεοκοπίας λόγω των επιδοτήσεων που πήραν. Σε αυτό το πλαίσιο προστίθεται και η ενέργεια και ο πληθωρισμός. Σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων θα φέρει τη χαριστική βολή.

Το περισσευούμενο εισόδημα τα νοικοκυριά θα το δώσουν για να ζεστάνουν σπίτι και όχι για την εστίαση” σημείωσε τονίζοντας ότι: “Δεν είχαμε μάθει να ζητάμε αλλά πλέον είναι απαραίτητα για να βγούμε από την εντατική. Επιβάλλεται η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση ΕΦΚ, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση μη επιστρεπτέων ποσών, η πάταξη του παράνομου ανταγωνισμού σε βίλες και διαμερίσματα όπως τα παράνομα airbnb. Επίσης ζητάμε μείωση δημοτικών τελών και παράταση των αδειών μουσικής και εξορθολογισμός στο κόστος πνευματικών συγγενικών δικαιωμάτων.

Πραγματικά βοήθησε το κράτος αλλά τώρα στο τελευταίο χιλιόμετρο είναι κρίμα να χαθούν όλα με το κύμα πληθωρισμού.Είναι παράλογο να μιλάμε με οικονομικά μεγέθη όταν κάποιοι πλήττονται από πόλεμο.”

Τέλος ο Διονύσης Ζάππας από την  Ένωση Bartender σχολιάζοντας το ζήτημα ελλείψεων στην αγορά εργασίας έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας  σε τουριστικές περιοχές με καταλύματα αξιοπρεπή για το προσωπικό, αλλά και αυξήσεις αμοιβών. “Χάνουμε καλούς εργαζόμενους από τον χώρο. Να δούμε πώς θα στηρίξουμε ξενοδοχεία να φιλοξενούν προσωπικό και να μη στοιβάζονται, Να δώσουμε βαρύτητα στην εκπαίδευση, είδαμε ότι στρέφονται οι νέοι πχ γιατί το θεωρούν εύκολα και επειδή είναι σε πολλές περιπτώσεις  μαύρο  το χρήμα. Όμως να δούμε σωστά την όλη αγορά εργασίας να δώσουμε επιδότηση, απαλλαγές και έμφαση στην ποιοτική απασχόληση”.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ