Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕκλογικό θρίλερ στην Τουρκία: Το προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου και ο επιφυλακτικός Ερντογάν

Εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία: Το προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου και ο επιφυλακτικός Ερντογάν

Προς ένα εκλογικό θρίλερ οδεύει η Τουρκία την Κυριακή στις εκλογές που θα διεξαχθούν για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Εκατομμύρια πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της χώρας, οι οποίες, βάσει των εκτιμήσεων και αναλύσεων που προηγήθηκαν θα αποτελέσουν την πιο σκληρή δοκιμασία στην 20ετή θητεία του Ερντογάν.

Η απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από την υποψηφιότητα για την προεδρία φαίνεται να γέρνει ακόμη περισσότερο την πλάστιγγα προς τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φαίνεται να προηγείται σταθερά αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αφήνει αιχμές ακόμη και για απόπειρα πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση, την ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερίζουν για το ποια ξένη κυβέρνηση παρεμβαίνει στα εσωτερικά της.

Με αλεξίσφαιρο ο Κιλιτσντάρογλου

Υπό το φόβο των απειλών, με αλεξίσφαιρο γιλέκο εμφανίστηκε χθες σε προεκλογική του συγκέντρωση ο υποψήφιος για την Προεδρία και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς υπήρχαν «πληροφορίες ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος επίθεσης», όπως ανέφερε κομματική πηγή του CHP. Μια πηγή προσκείμενη στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) είπε ότι ο 74χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης φόρεσε το αλεξίσφαιρο και η ασφάλειά του ενισχύθηκε καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος επίθεσης.

Επιφυλακτικός ο Ερντογάν

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε τις τελευταίες ημέρες να συσπειρώσει τη βάση του αν και παραδέχεται ότι δυσκολεύεται να πείσει τους νέους να τον ψηφίσουν.

Σε ομιλία του προειδοποίησε ότι η χώρα «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» εάν κερδίσει τις εκλογές η αντιπολίτευση, μια εξακομματική συμμαχία που διψά για «εκδίκηση», όπως είπε. «Σαν δεν ντρέπεται ο Κιλιτσντάρογλου να κατηγορεί την Ρωσία για εμπλοκή στις εκλογές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, η δημοτικότητα του οποίου διαβρώθηκε από την οικονομική κρίση στην Τουρκία, εμφανίστηκε ασυνήθιστα επιφυλακτικός το βράδυ της Πέμπτης αναφερόμενος στα αποτελέσματα. «Θα μας το πουν οι κάλπες την Κυριακή», απάντησε σε μια δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν πιστεύει ότι θα νικήσει. Παραδέχτηκε επίσης ότι δυσκολεύεται να πείσει τους νέους (5,2 εκατομμύρια Τούρκοι θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά) οι οποίοι, όπως είπε, δεν έχουν βιώσει το χάος και τη διαφθορά των κυβερνήσεων συνασπισμού. «Υπάρχει μια γενιά στη χώρα μας που δεν γνώρισε καμία σκοτούρα από εκείνες που μας έκαναν να υποφέρουμε», είπε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ