Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕκλογές 2023: Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση με το μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Εκλογές 2023: Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση με το μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου αλλά και για το μεταναστευτικό με αφορμή το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου μίλησαν στο MEGA, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης και η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακουπούλου.

Ο κ. Αυγενάκης μίλησε για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, για το μεταναστευτικό και για τις ευθύνες που αναλογούν στην Ελλάδα, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως «όλη η κοινωνία, όλη η Ευρώπη είναι συγκλονισμένη από ένα τραγικό ναυάγιο το οποίο ο αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι σαφής, και ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο ναυάγιο των τελευταίων ετών. Μας έχει συγκλονίσει όλους και δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει συγκλονιστεί από αυτό το συμβάν. Ωστόσο, ήταν σχεδόν αναμενόμενο όταν προσπαθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν τις εκλογές να συνδέσει αυτό το συμβάν, τα οποίο κυρίαρχα απασχολεί την ΕΕ και δευτερευόντως και σωστά την ελληνική πλευρά, να το μεταφέρει στην πολιτική σκηνή του τόπου. Θυμηθείτε πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέτρεψε αυτό το θέμα, το προσφυγικό και όλο αυτό που εξελισσόταν, την περίοδο που μόλις είχε αναλάβει την διακυβέρνηση στον Έβρο και πως ανήγαγε το θέμα που αναπτυσσόταν στα ελληνικά σύνορα, ως ευρωπαϊκό θέμα, διότι είναι και ευρωπαϊκά σύνορα», ανέφερε αρχικά.

«Μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες, τις οποίες αγκάλιασε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, αυτομάτως η χώρας βρέθηκε να στηρίζεται σωστά από την ΕΕ για την δημιουργία του φράχτη και πολλών άλλων πρωτοβουλιών που είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της πολιτικής φύλαξης των ευρωπαϊκών και ελληνικών συνόρων. Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά, τα 4 τελευταία χρόνια, έδωσε μεγάλο βάρος· προσλήψεις συνοριοφυλάκων, ενίσχυση της συνεργασίας με την Frontex, νέες τεχνολογίες και καλύτερη εκπαίδευση. Ταυτόχρονα βλέπουμε τον κ. Τσίπρα, και ξεχωρίζω τις απαράδεκτες και άστοχες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να μεταφέρουν το πρόβλημα, που είναι κατά βάση ευρωπαϊκό, – δηλαδή η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος – σε ελληνικό πρόβλημα», συμπλήρωσε ο κ. Αυγενάκης.

Έχει ευθύνες το ελληνικό Λιμενικό;

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, «να συμφωνήσουμε πως το συμβάν εξελίχθηκε σε διεθνή ύδατα. Μετά τις τοποθετήσεις έγκριτων ειδικών επί των ζητημάτων της θάλασσας, ήταν σαφές ότι δεν μπορούσε να παρέμβει το Λιμενικό στο πλήρωμα. Το Λιμενικό έχει δώσει την ψυχή του, ας μην πυροβολούμε. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη μία έρευνα, πώς ο κ. Τσίπρας βιάστηκε να καταδικάσει τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και προσπαθήσει να συνδέσει τα πάντα με την προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το θεωρώ άστοχο, και δεν βοηθά τη χώρα μας, όπως και οι δηλώσεις των κ.κ. Παπαδημούλη και Κατριβάνου.

«Θα ξεκινήσω από κάτι διαφορετικό. Ακούω τον κ. Αυγενάκη να μας λέει τι έχει κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα. Αισθάνομαι ντροπή για την πλειοψηφία του ελληνικού πολιτικού συστήματος αλλά και για το ευρωπαϊκό. Όταν αφήνουμε πολίτικες ή δεν κάνουμε αυτά που πρέπει για να μην οδηγούμαστε σε ναυτικές τραγωδίες» τόνισε αρχικά.

«Συνολικά 23.000 άνθρωποι έχουν χαθεί από το 2014 έως σήμερα στα νερά της Μεσογείου. Φταίμε όλοι γι΄αυτό, καταρχήν πολιτικά, γιατί ενώ η ευρωπαϊκή Συνθήκη για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων αναφέρει συγκεκριμένα ότι ότι πρώτο μέλημα είναι η αλληλεγγύη και η αποτροπή του κινδύνου απώλειας των ανθρωπίνων ζωών, έχουμε δείξει ότι ως ΕΕ και ως Ελλάδα δεν κάνουμε το βασικό. Επιχειρησιακά δεν μπορώ να μιλήσω εάν δεν έχω τα πλήρη στοιχεία. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός ορίζει ότι η ευθύνη της δύναμης που πρέπει να επέμβει έχει κάποια στοιχεία: να το ζητήσουν οι εμπλεκόμενοι και να ελέγξει ο φορέας εάν υπάρχει κίνδυνος για την απώλεια ζωών», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηγιαννάκης.

Η κ. Γιαννακοπούλου τοποθετήθηκε αναφορικά με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, αλλά και για τις αναλογούσες ευθύνες στην ελληνική πλευρά.

«Είναι μία ανείπωτη τραγωδία και όλοι είμαστε σοκαρισμένοι. Είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στη Μεσόγειο με θύματα μετανάστες, γυναικόπαιδα, όπως ακούμε ότι υπήρχαν κλειδαμπαρωμένοι κάτω. Το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και σίγουρα δεν ενδείκνυται για μικροπολιτική κουβέντα ή εκμετάλλευση. Υπάρχουν οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν χάσει με τραγικό τρόπο τη ζωή τους, ας σκεφτούμε και πόσες άλλες χιλιάδες ανθρώπων έχουν χάσει τη ζωή τους στη Σαχάρα, προσπαθώντας να έρθουν από τη Νιγηρία ή άλλες χώρες της Αφρικής, να περάσουν για να πάρουν ένα σαπιοκάραβο και να έρθουν εδώ. Αυτή τη στιγμή δεν θα κάνουμε λαϊκό δικαστήριο για να αποδώσουμε ευθύνες. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις γιατί γράφονται πολλά και εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι λάθος να κατασυκοφαντούμε και να υβρίζουμε τη χώρα μας, είναι λάθος αυτό που έγινε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο φράχτης είναι και έργο ΠΑΣΟΚ και είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να μπορούμε να απαντάμε σε αυτόν τον υβριδικό πόλεμο και την εργαλειοποίηση των ζωών αυτών από την Τουρκία», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Και επειδή το πρόβλημα θα συνεχίσει και θα γίνει χειρότερο, χρειάζονται 3 πράγματα που πρέπει να τα δούμε και εμείς και η ΕΕ. Πρώτον νησίδες ασφάλειας σε χώρες που βρίσκονται σε Ασία και Αφρική προκειμένου να μπορούν να δέχονται τις μετεγκαταστάσεις των προσφύγων. Δεύτερον είδαμε το σχέδιο για 30.000 μετεγκαταστάσεις, είναι ένα πρώτο βήμα αυτό. Όμως από την άλλη είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Μόνο το 2022 είχαμε 960.000 αιτήσεις ασύλου. Και επίσης σκληρή νομοθεσία απέναντι στους διακινητές».

«Ο κ. Μητσοτάκης παλαιότερα είχε τονίσει στην «Build» την ανάγκη μίας συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Τα νούμερα απαντούν με τον καλύτερο τρόπο στο πώς εφαρμόστηκε η πολιτική επί της ΝΔ σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ και πώς έχουν διαφοροποιήσει σε πολλά τη χώρα μας. το 75% των μεταναστών που έρχονταν παρανόμως στην ΕΕ περνούσε μέσω της Ελλάδας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, με την ΝΔ αυτός ο αριθμός έχει περιοριστεί το 9%. Είχαμε 130 δομές που λειτουργούσαν όπως λειτουργούσαν τότε, βλέπε Μόρια. Σήμερα έχουμε 33 απολύτως οργανωμένες και που ο αερισμός των φιλοξενουμένων ήταν 1 εκατομμύριο επί ΣΥΡΙΖΑ και στην 4ετία της ΝΔ είναι μόλις 46.000», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Αυγενάκης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ