Με καλούς – τηρουμένων των αναλογιών – οιωνούς ξεκινά το 2023 για το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έβγαλε το 2022 με άνοδο 4,08% που μολονότι ποσοστιαία δεν είναι εντυπωσιακή, εντούτοις είναι μακράν καλύτερη από τη συντριπτική πλειονότητα των διεθνών αγορών. Το Χ.Α. σε μια χρονιά εξαιρετικά έντονων κλυδωνισμών, άντεξε, έδειξε ανθεκτικότητα, πιστοποιώντας ότι κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε να δώσει πολύ καλύτερες αποδόσεις.
Πλέον, το 2023 έχει ξεκινήσει, οπότε η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο με τους αναλυτές να… σκανάρουν τις εξελίξεις και τα δεδομένα για το μέγεθος του ενδεχόμενου πολιτικού ρίσκου. Θυμίζουμε πως – συνήθως – οι εκλογικές χρονιές είναι χρονιές θετικής απόδοσης για το χρηματιστήριο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Το 2019, με αφορμή την πολιτική αλλαγή, το Χ.Α. έδωσε κέρδη 50% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +101% σε επίπεδο τραπεζών.
Για το 2023, εκλογές και επενδυτική βαθμίδα είναι οι σημαντικότερες παράμετροι που θα κρίνουν την πορεία του Χ.Α., πέραν βεβαίως του διεθνούς κλίματος. Πάντως, τουλάχιστον έως τώρα, οι περισσότεροι αναλυτές και οι οίκοι, μεταξύ των οποίων και η JP Morgan, κρίνουν ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι χαμηλό.
Βεβαίως, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι δύσκολο να αυτονομηθεί εντελώς από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, οι οποίες εισέρχονται στο 2023 εν μέσω χαμηλής ορατότητας και υψηλών αβεβαιοτήτων. Και τούτο διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, το ενεργειακό πρόβλημα διατηρείται, ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα με τις κεντρικές τράπεζες να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις αυξήσεις στα επιτόκια.
Παράλληλα, η πανδημία δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί και μολονότι είναι σε ύφεση συγκριτικά με τα προ ενός έτους δεδομένα, εξακολουθεί να ταλανίζει σημαντικές περιοχές και οικονομίες, με πρώτη την Κίνα. Πληθωρισμός και υψηλά επιτόκια είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις για το πόσο θα παραμείνουν υψηλά. Αυτό είναι και η κύρια ερώτηση, στην απάντηση τι θα κάνουν οι αγορές.
Τα στηρίγματα
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, υπάρχουν κάποιοι καταλύτες που μπορούν να στηρίξουν το Χ.Α. και το 2023.
Κατ’ αρχήν η χώρα έχει αυξημένες πιθανότητες να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, είτε πριν τις εκλογές ή μετά από αυτές. Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί σημαντική παράμετρο και για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς θα συμβάλει και στην αναβάθμιση όλης της αγοράς και στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων.
Η είσοδος των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα θα επιτρέψει επίσης τη συμπερίληψη σε ευρέως χρησιμοποιούμενους δείκτες αναφοράς ομολόγων, ενώ θα επιτρέψει σε πολλούς μεγάλους θεσμικούς επενδυτές επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Η υψηλότερη κρατική διαβάθμιση θα επιτρέψει την αναβάθμιση σημαντικών ελληνικών εταιρειών, όπως οι τράπεζες.
Η αναπτυξιακή προοπτική
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα θα έχει εφέτος διπλάσιο αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης από τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ του χρόνου, μία πιο δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, η Ελλάδα θα έχει τριπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Σημειώνεται πως το 2022 ήταν χρονιά ιστορικού ρεκόρ για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, όσο και για τις εξαγωγές.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2022-2024 σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων. Η αύξηση των επενδύσεων λόγω των αυξημένων ροών ευρωπαϊκών κονδυλίων (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ κυρίως).
Τα αποτελέσματα – ρεκόρ των εισηγμένων
Ένας άλλος σημαντικός καταλύτης είναι τα αποτελέσματα ρεκόρ των εισηγμένων, όπου 120 μη τραπεζικές εταιρείες κατέγραψαν αυξημένα καθαρά κέρδη κατά 67,3% με επιπλέον σημαντικές χρηματικές διανομές, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων θα ξεπεράσει το ρεκόρ του 2007, όταν είχαν καταγράψει καθαρά καθαρά κέρδη 7,9 δισ. ευρώ!