Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕΕ-Φυσικό Αέριο: Συνέχεια στα μέτρα για μείωση της ζήτησης

ΕΕ-Φυσικό Αέριο: Συνέχεια στα μέτρα για μείωση της ζήτησης

Παρά τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία η ΕΕ συνεχίζει να αναζητά η ΕΕ τρόπους μείωσης των προμηθειών από τον εξ ανατολών γείτονα αλλά και να ενισχύσει τη διαδικασία απανθρακοποίησης, που επιταχύνεται κι λόγω των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έτσι το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ που συνήλθε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή από την Ελλάδα της αρμόδιας Υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου αποφάσισε τι θα πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα για μείωση της ζήτησης στο φυσικό αέριο, της αναζήτησης εναλλακτικών οδών τροφοδοσίας καθώς έληξε και η συμφωνία προμήθειας ρωσικού αερίου μέσω αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία, ενώ συζήτησε και το ενδεχόμενο ολικής απαγόρευσης ροών ρωσικού LNG.  Κάτι που, όμως συναντά σφοδρές αντιδράσεις, και δε φαίνεται να “περπατάει”.

Δεν είναι τυχαίο ότι, η  Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Tinne Van der Straeten, τόνισε ότι στο θέμα των ρωσικών εξαγωγών LNG που έθεσε η Λιθουανία, καταγράφηκαν ενστάσεις από πολλές πλευρές, κάτι που καταδεικνύει τις διαφορετικές ταχύτητες που υπάρχουν εντός ΕΕ. 

Σε σχέση με τη μείωση της ζήτησης, αναμένεται να συνεχιστεί η προσπάθεια, με στόχο τα κράτη μέλη να μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου έως τις 31 Μαρτίου 2025. Όπως προβλέπει, συγκεκριμένα, η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου  τα κράτη – μέλη  συστήνεται  να συνεχίσουν να μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου έως τις 31 Μαρτίου 2025, κατά τουλάχιστον 15 % σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση φυσικού αερίου την περίοδο από 1 Απριλίου 2017 έως 31 Μαρτίου 2022.

Η ποσόστωση αυτή κρίθηκε αναγκαία μέχρι να προχωρήσει ο πράσινος μετασχηματισμός στην ηλεκτροπαραγωγή κι όχι μόνο με την ενίσχυση της ενεργειακής αναβάθμισης υποδομών κτιρίων κτλ αλλά  και την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Η σύσταση αναγνωρίζει συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως ο αποσυγχρονισμός, τα απομονωμένα συστήματα και η περιορισμένη χωρητικότητα διασύνδεσης.

Συνιστά επίσης τη διατήρηση άλλων υφιστάμενων μέτρων στο πλαίσιο του κανονισμού για τη μείωση της ζήτησης, όπως η παρακολούθηση και η αναφορά της μείωσης της ζήτησης αερίου ανά τομέα και η ενημέρωση της Επιτροπής σε περίπτωση έγκρισης νέων μέτρων.

Εναλλακτικές πηγές 

Στο φόντο αυτό, πάντως, ο ρόλος της Ελλάδας ειδικά για τη ΝΑ Ευρώπη εμφανίζεται αναβαθμισμένος καθώς η χώρα λειτουργεί ως πύλη για LNG, αλλά και αναμένεται να αποτελέσει κόμβο διαμετακόμισης “πράσινης” ενέργειας. Ήδη, σε εξέλιξη είναι τα μεγάλα πλάνα επενδύσεων για διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ, αλλά και ο σχεδιασμός για  αύξηση της δυναμικότητας του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP και του ελληνο-βουλγαρικού διασυνδετηρίου αγωγού IGB, δυο υποδομών-κλειδί για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων εξαγωγής μη ρωσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, σε σχέση με τις εναλλακτικές οδεύσεις η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο 10ο Συμβούλιο του Νότιου Διαδρόμου και το 2ο Συμβούλιο Πράσινης Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή (1/3) στο Μπακού. όνισε τον προσανατολισμό της Ελλάδας υπέρ της εμβάθυνσης περιφερειακών συνεργασιών για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, την ενεργειακή μετάβαση και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ