Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε δασμούς περίπου 21 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα, ως αντίποινα για τους δασμούς 25% που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Ειδικότερα, τα εμπορικά αντίμετρα της ΕΕ, απαντούν στους δασμούς 25% που επιβλήθηκαν στον χάλυβα και το αλουμίνιο από την Ουάσιγκτον στα μέσα Μαρτίου, συνολικής αξίας 26 δισ. ευρώ. Τα αντίμετρα της ΕΕ είναι χαμηλότερης αξίας, συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ και επιβάλλουν δασμούς έως 25% σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων (γεωργικά προϊόντα, οικιακές συσκευές, γυαλιά, μοτοσικλέτες, διαμάντια κ.ά. – ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η λεπτομερής λίστα των προϊόντων αυτών). Οι δασμοί της ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα θα τεθούν σε εφαρμογή σε τρία στάδια: 15 Απριλίου, στις 16 Μαΐου οι περισσότεροι εξ αυτών οι υπόλοιποι έως την 1η Δεκεμβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, «σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο διαπραγματευτικό αποτέλεσμα».
Η κίνηση εντάσσεται στον εντεινόμενο διατλαντικό εμπορικό πόλεμο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν επίσης εφαρμόσει καθολικό δασμό 20% σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και ξεχωριστό δασμό 25% στα αυτοκίνητα και ορισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ο Τραμπ είπε ότι θα ανακοινώσει πρόσθετους δασμούς σε ξυλεία, μικροτσίπ και φαρμακευτικά προϊόντα. Όλοι οι νέοι δασμοί του Τραμπ σε αγαθά της ΕΕ θα ανέλθουν σε περίπου 380 δισ. ευρώ.
Από αυτό το πρώτο πακέτο αντίμετρων της ΕΕ, εξαιρούνται το μπέρμπον, τα αμερικανικά κρασιά και τα γαλακτοκομικά. Το μπέρμπον και τα κρασιά, εξαιρέθηκαν κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας που φοβούνται τα αντίποινα των ΗΠΑ, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ έχει απειλήσει με δασμούς 200% στα ευρωπαϊκά οινοπνευματώδη ποτά και κρασιά.
«Η ΕΕ θεωρεί τους δασμούς των ΗΠΑ αδικαιολόγητους και επιζήμιους, προκαλώντας οικονομική ζημιά και στις δύο πλευρές, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη βούλησή της να βρεθεί μια «ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελής» λύση, μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.