Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα συστάσεων τους, ζητά από τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε αίτημα παροχής πληροφοριών στο YouTube, το Snapchat και το TikTok στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ζητώντας από τις πλατφόρμες να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον σχεδιασμό και τη λειτουργία των συστημάτων συστάσεων που χρησιμοποιούν.
Σύμφωνα με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, οι πλατφόρμες πρέπει να αξιολογούν και να μετριάζουν επαρκώς τους κινδύνους, που απορρέουν από τα συστήματα συστάσεων τους, μεταξύ άλλων, τους κινδύνους, που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των χρηστών και τη διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου, οι οποίοι απορρέουν από αλγορίθμους, που ο σχεδιασμός τους βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των χρηστών.
Το YouTube και το Snapchat καλούνται να παράσχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις παραμέτρους, που χρησιμοποιούν οι αλγόριθμοί τους για τη σύσταση περιεχομένου στους χρήστες. Επίσης, καλούνται να δώσουν αναλυτικές πληροφορίες και σχετικά με τον ρόλο των αλγορίθμων αυτών στην ενίσχυση ορισμένων συστημικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία και τον πολιτικό διάλογο, την ψυχική ευεξία των χρηστών (π.χ. εθιστική συμπεριφορά και λαβυρινθώδες περιεχόμενο) και την προστασία των ανηλίκων.
Περί δυνητικής επιρροής
Τα αιτήματα πληροφοριών αφορούν, επίσης, τα μέτρα που έχουν λάβει οι πλατφόρμες για τον μετριασμό της δυνητικής επιρροής των συστημάτων συστάσεων στη διάδοση παράνομου περιεχομένου, όπως η προώθηση παράνομων ναρκωτικών ή ρητορικής μίσους.
Το TikTok καλείται να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα, που έλαβε για την αποφυγή της χειραγώγησης της υπηρεσίας από κακόβουλους παράγοντες και για τον μετριασμό των κινδύνων, που σχετίζονται με τις εκλογές, την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης και τον πολιτικό διάλογο, οι οποίοι ενδέχεται να ενισχυθούν από ορισμένα συστήματα συστάσεων.
Το YouTube, το Snapchat και το TikTok πρέπει να παράσχουν τις ζητούμενες πληροφορίες έως τις 15 Νοεμβρίου. Βάσει της αξιολόγησης των απαντήσεων, η Επιτροπή θα εξετάσει τα επόμενα βήματα, μεταξύ των οποίων, ίσως, είναι η επίσημη κίνηση διαδικασίας σύμφωνα με το άρθρο 66 της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το άρθρο 74, παράγραφος 2, της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα για ανακριβείς, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, που περιέχονται σε απάντηση σε αίτημα παροχής πληροφοριών. Σε περίπτωση μη απάντησης, η Επιτροπή μπορεί να απευθύνει επίσημο αίτημα κατόπιν έκδοσης απόφασης. Στην περίπτωση αυτή, η μη τήρηση της προθεσμίας απάντησης μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή περιοδικών χρηματικών ποινών.
Η Επιτροπή, από την έναρξη ισχύος της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμόρφωση με τις σχετικές διατάξεις για τα συστήματα συστάσεων. Μεταξύ άλλων, τα συστήματα συστάσεων αποτελούν τον βασικό πυρήνα της επίσημης διαδικασίας μη συμμόρφωσης, που κινήθηκε κατά των πλατφορμών TikTok, AliExpress, Facebook και Instagram.