Σε μια ιστορική στιγμή για την παγκόσμια ναυτιλία, η πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, του συλλογικού οργάνου εκπροσώπησης της ισχυρότερης εφοπλιστικής κοινότητας παγκοσμίως, κ. Μελίνα Τραυλού πραγματοποίησε εισήγηση στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η συγκεκριμένη συνεδρίαση με επίκεντρο τη θαλάσσια ασφάλεια έλαβε χώρα υπό την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στη συνεδρίαση που προέδρευσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Μελίνα Τραυλού, με την επιδραστική τοποθέτηση της έθεσε το παγκόσμιο ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας στην πραγματική του διάσταση.
Επισήμανε ότι η ελληνική ναυτιλία κατέχει στρατηγική θέση στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 60% του ευρωπαϊκού. Επιπλέον, τόνισε ότι η θαλάσσια ασφάλεια αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για όλους, ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας, υπογραμμίζοντας τη ζωντανή κληρονομιά της ναυτικής παράδοσης της Ελλάδας.
Η κ. Τραυλού σημείωσε ότι 110.000 πλοία βρίσκονται στις θάλασσες κάθε στιγμή, μεταφέροντας το 90% του παγκόσμιου εμπορίου με μικρό κόστος και αποτελεσματικότητα. Τόνισε επιπλέον ότι περισσότερα από 12 δισ. τόνων αγαθών μετακινούνται συνεχώς – από πρώτες ύλες και καταναλωτικά αγαθά έως φάρμακα. Αναφέρθηκε, δε, και στα θαλάσσια καλώδια.
«Στην καρδιά της βιομηχανίας μας έχουμε 2 εκατ. ναυτικούς που δουλεύουν μέρα-νύχτα» τόνισε και επεσήμανε πως «αν το παγκόσμιο ναυτιλιακό σύστημα σταματούσε, όλος ο πλανήτης μέσα σε 90 ημέρες θα σταματούσε να λειτουργεί, δεν θα υπήρχε εμπόριο». «Η ναυτιλία δεν είναι απλά ένας τρόπος εμπορίου, είναι ένας σιωπηλός φρουρός της παγκόσμιας ευμάρειας, ενώνει τον κόσμο» συνέχισε.
Υπενθύμισε εξάλλου ότι η ναυτιλία διατήρησε την εφοδιαστική αλυσίδα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μεταφέροντας φάρμακα, αν και οι ναυτικοί παρέμεναν χωρίς πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.