Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΕΑ: Ντιμπέιτ για οικονομία με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων

ΕΕΑ: Ντιμπέιτ για οικονομία με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων

Ο σχεδιασμός των κομμάτων στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας αποτέλεσε το αντικείμενο debate που διοργάνωσε χθες Κυριακή, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), με την συμμετοχή των κκ ‘Αδωνι Γεωργιάδη, υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Δραγασάκη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και πρώην υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη.

O κ.Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας και ιδιαίτερα από την περίοδο της πανδημίας και μετά, επισημαίνοντας ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πρωτοφανή, σε σύγκριση και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στην επιστρεπτέα προκαταβολή, στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω επιδοτήσεων στην ενέργεια και σε άλλες πρωτοβουλίες.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνον άντεξαν και δεν έκλεισαν, αλλά αυξήθηκαν σε αριθμό ανάφερε ο κ.Γεωργιάδης, απαντώντας και σε όποιους είχαν εκτιμήσει ότι ο κλάδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινδυνεύει με καταστροφή. Υπεραμύνθηκε επίσης του μέτρου του καλαθιού του νοικοκυριού που έχει μέχρι σήμερα καταφέρει να πετύχει το σκοπό του και να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες του πληθωρισμού σε νοικοκυριά.

Η Ελλάδα το 2022 έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την ευρωζώνη, το λιανεμπόριο πέτυχε ρεκόρ, όπως και οι άμεσες ξένες επενδύσεις και οι εισπράξεις από Τουρισμό, ενώ ο πληθωρισμός είναι σε πολύ χαμηλότερο σημείο από άλλες χώρες της Ευρώπης, ανέφερε ο κ.Γεωργιάδης.

Μιλώντας για την πρόσβαση των μμε στο τραπεζικό σύστημα και στις χρηματοδοτήσεις επισήμανε ότι περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις που είναι σήμερα αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό αποκτούν πρόσβαση στις τράπεζες με το νέο εργαλείο «Know your customer» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB).

Πρακτικά, όπως ανέφερε, μέσω του προϊόντος αυτού η HDB θα κάνει, αντί για τις τράπεζες, την αξιολόγηση των μικρών επιχειρήσεων και θα εγγυάται στις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων προς αυτές. Δεν πρόκειται, όπως επισημάνθηκε για επιχειρήσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια οικονομικής υγείας αλλά για περιπτώσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα λόγω μικρού μεγέθους.

Με το νέο προϊόν, όπως τόνισε ο υπουργός, θα επιτευχθεί ο στόχος της δανειοδότησης 100.000 επιχειρήσεων που αποτελεί αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ. Έχει ήδη γίνει η πρόσκληση συμμετοχής προς τις τράπεζες και σε 27 περίπου μέρες θα ενταχθούν και τα υπόλοιπα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, πέρα αυτού που ήδη πιλοτικά έγινε με την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας.

Τι είπε ο Δραγασάκης

Από την πλευρά του ο κ.Δραγασάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές θα έχει να αντιμετωπίσει βαριά κληρονομία, δίνοντας έμφαση στην μεγάλη αύξηση κατά 50 δισ.ευρώ περίπου του χρέους της χώρα μας καθώς και στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών.

Το μοντέλο ανάπτυξης της χώρα δεν βελτιώθηκε ενώ ταυτόχρονα η Δημοκρατία βγαίνει πολλαπλά τραυματισμένη από την διακυβέρνηση της ΝΔ επισήμανε ο κ.Δραγασάκης.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης ο κ.Δραγασάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τις μμε επιχειρήσεις και μέχρι σήμερα επέτρεψε στις μεγάλες επιχειρήσεις να γίνουν πιο κερδοφόρες. Τάχθηκε υπέρ μιας ολιστικής εθνικής πολιτικής για τις μμε που θα προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με εξειδικευμένα μέτρα και δομές υλοποίησης τους.

Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα ο κ.Δραγασάκης επισήμανε ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα διεθνώς όπου η χρηματοδότηση των μμε να εξαρτάται μόνον από 4 συστημικές τράπεζες, κάνοντας λόγο για εικονικό τραπεζικό σύστημα. Τάχθηκε υπέρ του ρόλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που αποτελεί πρωτοβουλία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να διευρυνθεί ο ρόλος της και οι παρεμβάσεις της προς όφελος της δυνατότητας πρόσβασης των μμε στις χρηματοδοτήσεις.

Ο κ.Δραγασάκης τάχθηκε επίσης υπέρ του θεσμού των μικροπιστώσεων, ενώ σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναβαθμίζει το ζήτημα αυτό με συγκεκριμένες προτάσεις.

Τοποθετήσεις Σκανδαλίδη

Ο κ.Σκανδαλίδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει πλουσιοπάροχα εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης , το ΕΣΠΑ, την ποσοτική χαλάρωση δεν κατάφερε τελικά να αλλάξει το ξεπερασμένο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρα μας και να οικοδομήσει μια οικονομία ανθεκτική και κοινωνικά δίκαιη.

Έκανε λόγο για κρεσέντο δημόσιου λαϊκισμού από μέρους της κυβέρνησης χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα, ευνοώντας ταυτόχρονα με αδιαφανή τρόπο τους μεγάλους και τους ισχυρούς. Για τις μμε ο κ.Σκανδαλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι συμπιέζονται καθώς δεν διαθέτουν τα εργαλεία των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος τους.

Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα ο κ.Σκανδαλίδης επισήμανε ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα κερδοσκοπούν από το μεγάλο άνοιγμα των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων που χαρακτήρισε κραυγαλέο, επισημαίνοντας επίσης ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα πρέπει να απορροφήσουν μέρος των επιτοκίων.

Είναι θέμα πολιτικής βούλησης να παρέμβει κάποιος νόμιμα στο τραπεζικό σύστημα, όπως να επιβάλει φορολόγηση των υπερκερδών από το άνοιγμα της ψαλίδας επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, είπε ο κ.Σκανδαλίδης. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι δανειολήπτες, με προτεραιότητα σε εκείνους που είναι ευάλωτοι καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε με καταιγίδα νέων «κόκκινων» δανείων, είπε ο κ.Σκανδαλίδης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ