Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕγκλωβισμένο στο γεωπολιτικό ρίσκο το Χ.Α. – Απώλειες 2,29% το 4ήμερο

Εγκλωβισμένο στο γεωπολιτικό ρίσκο το Χ.Α. – Απώλειες 2,29% το 4ήμερο

Εβδομάδα κατακόρυφης συρρίκνωσης της αξίας συναλλαγών απόρροια της μείωσης της διάθεσης ανάληψης νέου ρίσκου από την πλευρά των ισχυρών χαρτοφυλακίων ήταν αυτή που παρήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο, η οποία λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου είχε τέσσερις συνεδριάσεις. Η διάψευση των όποιων προσδοκιών είχαν καλλιεργηθεί για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, κάτι που είχε οδηγήσει σε αντίδραση +4,22% της αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, έφερε πτώση σ’ αυτό το 4ήμερο, με τον πόλεμο να μαίνεται με απροσδιόριστο ακόμη το μέγεθος της καταστροφής.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι αγορές έδειξαν αυτή την εβδομάδα αμηχανία και μειωμένη διάθεση για νέα ρίσκα, με το ελληνικό χρηματιστήριο – ως μικρή, περιφερειακή, αναδυόμενη αγορά – να ξεμένει από δυνάμεις και τζίρο, ο οποίος μειώθηκε κατακόρυφα αυτό το 4ήμερο, απόδειξη ότι οι ισχυροί σταμάτησαν πολλές από τις κινήσεις τους.

Από τα 100 και τα 120 εκατ. ευρώ έως πρόσφατα και τα 95 εκατ. ευρώ που είναι ο μέσος τζίρος του 2022, αυτή την εβδομάδα είχαμε δύο συνεδριάσεις με τζίρο κάτω των 50 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη ο τζίρος έφτασε στα 65,34 εκατ. ευρώ, ενώ την Πέμπτη διαμορφώθηκε στα 62,20 εκατ. ευρώ.

Δε λείπουν οι καλές ειδήσεις σε εγχώριο επίπεδο

Πάντως, σε εγχώριο επίπεδο δε λείπουν οι θετικές ειδήσεις και εξελίξεις που σε ένα διαφορετικό διεθνές περιβάλλον θα μπορούσαν να ωθήσουν εκ νέου προς τις 900 ή 950 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο. Την προηγούμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από BB σε BB (high), μετατρέποντας όμως το outlook της ελληνικής οικονομίας σε σταθερό, από θετικό. Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, η αναβάθμιση της αξιολόγησης έρχεται μετά τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, τη μείωση του χρέους μακροπρόθεσμα και την εκρηκτική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 που έφτασε το 8,3%.

Συνάμα, εξαιρετικές ήταν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των τραπεζικών ομίλων, πολύ καλές επιδόσεις καταγράφονται στη βιομηχανία (ElvalHalcor, Τιτάν, Cenergy Holdings κ.α.), ενώ μεγάλη είναι η ευρύτερη κινητικότητα που καταγράφεται στον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών.

Επίσης δε λείπουν οι θετικές εκθέσεις και αναβαθμίσεις για τον τραπεζικό κλάδο που είναι η ατμομηχανή της αγοράς και ο κλάδος που πρώτος αντανακλά κάθε θετική ή αρνητική εξέλιξη στη λειτουργία της οικονομίας.

Παράλληλα, τα κυοφορούμενα deals και οι συμφωνίες και συνεργασίες κάθε είδους δεν έχουν πάψει, ενώ η ελπίδα επιστροφής στην κανονικότητα, αν και εφόσον υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, θα επαναφέρει στο προσκήνιο όλα τα θετικά που καταγράφονται στην ελληνική επιχειρηματικότητα και είχαν οδηγήσει το Χ.Α. στο πρότερο ράλι προ της εισβολής, που είχαν φέρει την αγορά ανάμεσα στις πρώτες σε απόδοση σε όλο τον κόσμο.

Πωλητές λόγω τριημέρου οι επενδυτές

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης λοιπόν οι δραστηριοποιούμενοι στο Χ.Α. προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, καθώς την Παρασκευή που θα έχει αργία η ελληνική αγορά, τα ξένα χρηματιστήρια θα λειτουργούν, οπότε πολλά μπορούν να συμβούν. Ο Γ.Δ. έκλεισε την Πέμπτη στις 843,11 μονάδες με απώλειες 1,38%, με τον FTSE 25 να υποχωρεί κατά 1,40%, τον Mid Cap στο -0,69% και τον τραπεζικό δείκτη στο -1,23%, με κλείσιμο στις 605,13 μονάδες.

Έτσι, σε εβδομαδιαίο επίπεδο και σε τέσσερις συνεδριάσεις ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 2,29%, o FTSE 25 έχασε 2,15%, ο Mid Cap στο -1,52%, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 2,19%. Από την αρχή του 2022, ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 5,62%, ο FTSE 25 χάνει 5,21%, ο Mid Cap -2,38% και ο τραπεζικός δείκτης 5,25%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ