*Αλλαγή δεδομένων μετά το sell off στην Wall Street. Αυτή την φορά ήταν η ανακοίνωση αδύναμων στοιχείων απασχόλησης που επανάφεραν τις ανησυχίες για τον ενδεχόμενο κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας των ΗΠΑ. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τον Ιούλιο (114.000) ήταν πολύ λιγότερες του Ιουνίου (179.000) και σημαντικά χαμηλότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών (175.000). Ωστόσο, ήταν η εικόνα κατάρρευσης (-26,4%) για τη μετοχή της Intel που επέτεινε τις ανησυχίες. Η ευρύτερη ημερήσια διόρθωση για την συγκεκριμένη από το 1982. Μιλάμε για περίοδο 42ετίας, δεν το λες και αμελητέο.
*Με 8,9% υποχώρησε η μετοχή της Amazon, καθώς τα μεγέθη Q2 ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Όλο και ενεργότερα στο προεκλογικό παιχνίδι εμπλέκεται η Fed. Προφανώς, η νυν υπ.Οικ Τζάνετ Γέλεν είναι ex επικεφαλής της Ομοσπονδιακής-προκάτοχος του νυν Τζερόμ Πάουελ- με τον επικεφαλής να παραμένει στην θέση του ελέω Δημοκρατικών και Τζο Μπάιντεν. Για αυτό και το…παράθυρο για ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο (στις 17-18/9 η FOMC) δεν είναι μακριά. Το μείον 2,35% για τον DAX στις 17.661,22 μονάδες προφανώς και δεν θα πρέπει να ξάφνιασε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Γερμανία, οικονομικές-πολιτικές. Πρόσφατα (28/7) ο Μάρτιν Γουλφ προειδοποιούσε (Financial Times) πως η Γερμανία είναι και πάλι ο μεγάλος “ασθενής” της Ευρώπης. Ο νουνεχής Άγγλος αρθρογράφος θεωρεί την εχθρότητα που δείχνει η Γερμανία έναντι του χρέους είτε ανοησία, είτε υποκρισία. Προτρέπει δε να καταργηθεί το παράλογο “φρένο χρέους” στο (γερμανικό) Σύνταγμα.
*Μην σας κουράζουμε Δευτεριάτικα αλλά, με Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες και Κριστίν Λαγκάρντ στην Φρανκφούρτη απλά ΔΕΝ βγαίνει. Οι 2 κυρίες επιμένουν στην εφαρμογή πολιτικών που…σκοτώνουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Με αυστηρό Σύμφωνο Σταθερότητας και άτεγκτους δημοσιονομικούς κανόνες (για χρέος/ελλείμματα) και λιγότερο/ακριβότερο κόστος χρήματος απλά είναι σαν να…πυροβολούν τα πόδια τους. Συν το ότι η συνέχιση της οικονομικής (αλλά όχι μόνον)…αιμορραγίας λόγω Ουκρανίας, της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν ευρέα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, ικανών να συμβάλουν στην τόνωση της ασθμαίνουσας ευρω-οικονομίας.
*Με γνώμονα καθαρά οικονομικά, σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει για ορισμό επιτρόπου με πρόσβαση σε “κεφάλαια”. Από αυτή την άποψη θα είναι επ’ ωφελεία της Αθήνας εάν θα “κλειδώσει” η θέση του επιτρόπου Μεταφορών. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ενδιαφέρει την χώρα μας επειδή συμπεριλαμβάνεται η ναυτιλία και διαχειρίζεται σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Βοηθά και η ανάδειξη της γαλάζιας ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζενμπεργκ ως προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου.
*Με γνώμονα πολτικό/κομματικό ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να μην επανέλθει στο “ενεργειακό” – στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου απολογισμού του κυβερνητικού έργου, που ανάρτησε στο Facebook. Εύλογα υπεραμύνεται της στάσης για το θέμα, επαναλαμβάνοντας τα περί “ουρανοκατέβατων κερδών” των εταιρειών ρεύματος. Είχε προηγηθεί η διύλιση θυμίζω. Η στοχοποίηση όμως των “ενεργειακών”- στο ευαίσθητο σημείο που αφορά στην τσέπη των καταναλωτών- τον βγάζει από την δύσκολη θέση για μη λήψη ανάλογων μέτρων σε κλάδους όπου επιβεβαιωμένα κυριαρχεί ο “πληθωρισμός απληστίας”. Κρατά εκτός κάδρου λ.χ. τον τραπεζικό κλάδο, δεν αναφέρεται στην παραγωγή-μεσάζοντες- προϊόν στο ράφι. Εκεί όπου έχει χαθεί-κυριολεκτικά- το τόπι, σιγή ασυρμάτου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι πρότινος η κυβέρνηση πανηγύριζε για τη μείωση του πληθωρισμού, σωρηδόν οι ανακοινώσεις από την πλ. Συντάγματος. Θυμίζω τι έλεγε ο Π.Θ στο υπουργικό συμβούλιο (Τρίτη) “… στο πρώτο μέτωπο, της ακρίβειας, έχουμε ενθαρρυντικές ειδήσεις, βελτιωμένη εικόνα πληθωρισμού, μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ, τα μέτρα αρχίζουν και αποδίδουν…”. Για να έρθει, την αμέσως επομένη η ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώσει πληθωρισμό στο 3%, εκτίναξη από 2,5% όταν για την ευρωζώνη η αύξηση/επιβάρυνση ήταν οριακή στο 2,6% από 2,5%. Το συμπέρασμα- και μάθημα, εάν έχουν διάθεση να ακούσουν στο οικονομικό επιτελείο, μέλημα της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η διαμόρφωση όλων εκείνων των θεσμικών προϋποθέσεων για να λειτουργούν σωστά οι αγορές και ο ανταγωνισμός. Αυτή είναι μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, που θέλει χρόνο και σοβαρότητα και πολύ λιγότερα/έως καθόλου επικοινωνιακά πανηγύρια.
*Κατά γενική εκτίμηση θετικά τα αποτελέσματα των τραπεζικών ομίλων, προφανώς ουδεμία σχέση με την προ 5ετίας (ή 10ετίας) κ.λ.π κατάσταση. Όμως, όχι και αποθέωση, όταν παραμένει το “αγκάθι” του DTC, όσο τα NPLs απλά έχουν αλλάξει parking, επειδή τα spreads των επιτοκίων είναι στην…στρατόσφαιρα κ.ο.κ. Σεμνότης και χαμηλά η μπαλίτσα, γιατί στην (υποθετική) περίπτωση που διεξαγόταν ενδελεχής έλεγχος της ΕΒΑ σε αμοιβές, μπόνους, ελαφρύνσεις, φοροδώρα κ.α. η τελική γραμμή θα ήταν πολύ πιο συντηρητική. Τώρα, γιατί εγώ επιμένω να εστιάζω στην τελική γραμμή είναι ένα άλλο θέμα. Γίνομαι συγκεκριμένος, κοιτάζω την λεγόμενη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων των 4+1 τραπεζών. Των 4 συστημικών και της 1 μη συστημικής. Τι σημειώνω; Eurobank στο 16,50%, Πειραιώς, Εθνική στο 16% και Alpha Bank στο 13,5%. Για την Optima Bank ο συγκεκριμένος λόγος είναι στο 26,7% ( ! ) το πρώτο 6μηνο του έτους. Θεωρώ ότι αυτό εξηγεί και το συν 50,51% για τη μετοχή (από την αρχή του έτους) έναντι 18,18% του Τραπεζικού Δείκτη και 10,65% του Γενικού Δείκτη.
*Σωστά το επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) πως “…η συνεχής υποχώρηση των χρηματιστηρίων έχει οδηγήσει το δείκτη μεταβλητότητας (VIX) σε επίπεδα που συνιστούν συναγερμό, την τελευταία φορά που ο δείκτης είχε υπερβεί το επίπεδο των 29 μονάδων ήταν τον Οκτώβριο του 2023 ωστόσο αυτή την φορά η αύξηση του δείκτη συνοδεύεται από την αύξηση των τιμών του χρυσού, μια σχέση που ιστορικά έχει παρατηρηθεί σε περιόδους που υπάρχει οικονομική επιβράδυνση…”.
*Αναφερόμουν τελευταία στην διακριτή κινητικότητα (στο παρασκήνιο) που σχετίζεται με προσπάθειες αναβάθμισης λ.χ. της Χριστίνας Θεοφιλίδη στα διοικητικά της Εθνικής, την φιλοδοξία του Ηλία Ξηρουχάκη να αναλάβει καίριο πόστο-καθώς κλείνει ο κύκλος του ΤΧΣ- κ.λ.π. Για το εκτελεστικό μέλος του δ.σ της Εθνικής έχω την καλύτερη γνώμη, πλην όμως για τον διευθύνοντα σύμβουλο την ακόμη καλύτερη.
*Μου έκανε εντύπωση η contrarian θέση του Carlyle, με τον Marcel van Poecke να εμφανίζεται bullish για μετοχές πετρελαϊκών ομίλων και επιχειρήσεις φυσικού αερίου. Ο Ολλανδός είναι expert στα ενεργειακά- άλλωστε από το 2013 που ανέλαβε στον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο μετρά- σχεδόν- μόνον επιτυχείς αναλύσεις/επενδύσεις. Σε μία συγκυρία που ονόματα όπως των BlackStone, Apollo e.t.c αποφεύγουν τα ορυκτά καύσιμα η Carlyle/International Energy Partners ανακοινώνει τη μία συμφωνία μετά την άλλη.
*Και μια ο λόγος, πρόσφατα η Carlyle απέκτησε από την Energean τα assets της εταιρείας-που διευθύνει ο Μαθιός Ρήγας- σε Αίγυπτο, Κροατία, Ιταλία. Και για να μιλήσουμε με την γλώσσα των «πετρελαιάδων», η Energean αγόρασε στα 1,2 δολάρια ανά βαρέλι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και το πουλάει τώρα 5,4 δολάρια ανά βαρέλι βεβαιωμένου αποθέματος ισοδυνάμου πετρελαίου. Θυμίζω ότι η Energean εισήχθη στο City, Μάρτιο του 2018. Άντλησε τότε, μέσω του ΙΡΟ στο Λονδίνο 450 εκατ $.
*Θα άξιζαν όλα τα μπόνους στην διοίκηση της ΕΧΑΕ, εάν είχε καταφέρει να προσελκύσει τέτοια IPOs στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με εννοείτε…
*Συνεχίζεται η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων και αυτή την εβδομάδα. Αύριο, Τρίτη η ΔΕΗ- περιμένω τα καλύτερα, από τον Γιώργο Στάσση και το team του-. Ακολουθούν ΟΤΕ- εύλογο το ενδιαφέρον για το τι θα δηλώσει ο Κώστας Νεμπής-. Την ίδια μέρα- Τετάρτη- η Coca Cola HBC. Την Πέμπτη, η σειρά της Ideal Holdings.
*Και να κλείσουμε με τα ευχάριστα, ολόθερμες ευχές της DeA στον Κωνσταντίνο για την έλευση του διαδόχου. Υγιής και καλότυχος ο υιός, φίλε.