don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

“Εάν δεν βρούμε άκρη ούτε με τον Σκυλακάκη…”, σήμερα η Coca Cola, ο πληθωρισμός της απληστίας, το ΧΑ και το…Nammos, ξεκινούν οι εγγραφές για Trade Estates, στο συν η Wall και η Ideal Holdings

*Από τα χαμηλά 5 μηνών ανακάμπτει η Wall Street. Με απώλειες 2,1% ο DJIA την περασμένη εβδομάδα διορθώνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Μαρτίου. Στο 2,5% η διόρθωση για τον S&P500 σε περιοχή διόρθωσης την Παρασκευή, προσπάθεια αντίδρασης χθες, Δευτέρα. Το γεγονός πως, μέχρι τώρα δεν έχουν εμπλακεί κι άλλες χώρες στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς δικαιολογεί την συγκρατημένη αντίδραση των traders στις αγορές. Η προσοχή στρέφεται περισσότερο στην συνεδρίαση της Fed, τις αποφάσεις της FOMC και τις δηλώσεις Πάουελ-αύριο Τετάρτη- και λιγότερο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σε αναμονή ανακοίνωσης και των αποτελεσμάτων της Apple. Κατέρρευσαν οι συνομιλίες ΕΕ- Αυστραλίας, στα υπόψη.

*Ουσιαστική η χθεσινή συνάντηση του ΣΕΒ με τον υπ. Ενέργειας. Η Επιτροπή Ενέργειας του Συνδέσμου με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί κοινός τόπος. Τουλάχιστον σε ότι αφορά στο “κόστος διέλευσης” φ/α μέσω Βουλγαρίας. Μας έλεγε εκπρόσωπος μίας εκ των εισηγμένων που παρέστη στην χθεσινή συνάντηση πως, “…εάν δεν βρούμε άκρη ούτε με τον Σκυλακάκη…”, καθώς τόσο η εταιρεία του, όσο και των άλλων προσβλέπουν στον νυν υπ.Ενέργειας. Χωρίς να γνωρίζω, είμαι της ίδιας άποψης. Όλα τα “πρώτα” ονόματα στο υπ.Εν: Mytilineos, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Viohalco, Helleniq Energy κ.α. Επιτακτική ανάγκη να εξευρεθεί λύση ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική η εγχώρια παραγωγή. Μετρημένοι άλλωστε-πλέον- οι όμιλοι…με χιλιάδες θέσεις εργασίας, επενδύσεις και εξαγωγές. Ας υποστηριχθεί-λοιπόν- η εγχώρια παραγωγή, να παραμείνει ενεργή και ανταγωνιστική. Στα συν του υπουργείου και η παρουσία της Αλεξάνδρας Σδούκου. Οι του κλάδου την αναφέρουν ως ενδελεχή γνώστη των προβλημάτων του κλάδου.

*Σήμερα, πριν τη συνεδρίαση ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα η Coca Cola/3E. Ξεκάθαρη, από την Παρασκευή η DeA, όταν καλπάζει ο πληθωρισμός απληστίας, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρεμβαίνει και εσύ ως διοίκηση του ομίλου προχωράς σε δεύτερο κύμα ανατιμήσεων μέσα στο 2023, δεν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι περισσότερο. GreedFlation και δυστυχώς όπως τα προβλέπαμε… παραινέσεις και λόγια των κυβερνώντων που μερίδα επιχειρηματιών γράφει στο “χιόνι”.

*Για όσους δεν κατάλαβαν το νόημα των δηλώσεων Λαγκάρντ την Πέμπτη, να το επαναλάβουμε: κατ’ αρχήν όλο το 2024 τα επιτόκια θα παραμείνουν πολύ ψηλά. Και βλέπουμε. Compromesso Storico μεταξύ “γερακιών” και “περιστεριών”, για να τα λέμε ως έχουν: οι μεν έδωσαν την “παύση” στο γαϊτανάκι αυξήσεων, οι δε συμβιβάστηκαν με το ότι το κόστος χρήματος θα τιμολογείται-στην καλύτερη με βασικό το 3,5%- και όποιος αντέξει. Στις 6-9 Ιουνίου οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πως να διαψευστούν οι… Κασσάνδρες.

*Επανέρχομαι στα των συνομιλιών Ε.Ε-Αυστραλίας. Η επόμενη προσπάθεια προσέγγισης μετατίθεται για μετά τις ευρωεκλογές, υπό άλλη σύνθεση της Κομισιόν. Οι ρυθμοί…χελώνας φαντάζουν υπερηχητικοί μπροστά στην…ακινησία των Κομισιονάριων. Το ωραίο, για να έχουμε ευκρινέστερη εικόνα όσων διαδραματίζονται στις Βρυξέλλες. Καμία απάντηση δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε σχέση με την υπόθεση «Pfizergate» και τα μηνύματα που φέρεται να αντάλλαξε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, πριν πέσουν οι υπογραφές για τη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων κατά του κορονοϊού μεταξύ ΕΕ και Pfizer…Στις αρχές του 2024 αναμένεται να έρθει μια απάντηση, καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης θα αποφανθεί επί της αγωγής που άσκησαν οι New York Times κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επειδή δεν παρείχε πρόσβαση στα SMS… Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://parallaximag.gr/epikairotita/diethni/den-ypochoroyn-oi-new-york-times-kryvoyn-skandalo-me-ta-emvolia-ta-sms-tis-fon-nter-laien-me-ton-mpoyrla . Θα πει κάποιος πως οι ΝΥΤ κόπτονται για την συγκεκριμένη υπόθεση, λόγω των αμερικανικών συμφερόντων. λ.χ. της Moderna. Ε, και;

*Εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων λόγω κλιματικής αλλαγής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, το νέο τεύχος της σειράς μελετών «Τάσεις του Επιχειρείν» της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ εστιάζει στην πορεία και τις προκλήσεις των ελληνικών εξαγωγών. Βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης είναι ότι, παρά τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση, η Ελλάδα διατηρεί τα μερίδιά της έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της, με ισχυρές επιδόσεις στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας. Υπό την πίεση του διεθνούς περιβάλλοντος, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών (εκτός πετρελαίου) υποχωρούν για πρώτη φορά μετά την πανδημία καταγράφοντας ετήσια μεταβολή της τάξης του -1% σε αποπληθωρισμένους όρους το τρίμηνο Ιούνιος-Αύγουστος 2023 (-2,7% σε ονομαστικούς όρους).

*Στα 58 εκατ. η αξία συναλλαγών χθες (τα Nammos με τον Πέτρο Στάθη περισσότερο τζίρο κάνουν…) σε μόλις 3 μετοχές Alpha Bank, Mytilineos, Εθνική τα 23 εκατ. Αυτό δεν είναι χρηματιστήριο κε Κοντόπουλε, κ.κ της κυβέρνησης και λοιποί υπεύθυνοι. Κατά τ’ άλλα σήμερα πραγματοποιείται στην Φρανκφούρτη το road show της ΕΧΑΕ για τα mid caps. Δεν λέω, καλές οι παρουσιάσεις, τα ταξίδια σε Γενεύη, Παρίσι και τα συναφή, αλλά απολογισμό για το αποτέλεσμα θα κάνουν στην ΕΧΑΕ; Μου θυμίζουν τα μεγαλοστελέχη των τραπεζών, που διπλασίασαν τις αμοιβές τους μεσοκαλόκαιρα.

*Μιας που το φέρνει η κουβέντα περί ακαταδίωκτου των μελών του δ.σ του ΤΧΣ, γιατί δεν ανοίγουν τη συζήτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ τούμπαλιν… για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

*Τον καταλαβαίνω τον πρωθυπουργό που tweetάρει υπερθεματίζοντας το deal Alpha Bank-Unicredit, ΟΚ αλλά με αποτίμηση 3,275 δισ. στο ταμπλό τα 280 εκατ. της Unicredit…Non sei avaro, ma non sei certo l’ ultimo degli spendaccioni…που θα λένε στην Piazza Gae Aulenti. Έχω επισκεφθεί το Torre Unicredit, παλιές αμαρτίες…

*Τουλάχιστον, αύριο ξεκινούν οι εγγραφές για την Trade Estates-μέχρι και Παρασκευή- Κάτι είναι και αυτό. Προσωπικά θα εμπιστευόμουν τον Βασίλη Φουρλή και τον Ευτύχη Βασιλάκη. Για τον πρώτο τα έχω πει και άλλη φορά πως, εν έτει 2001 έπειθε τον “πολύ” Ingvar Kamprad να φέρει τα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα. Θα ανατρέξω λοιπόν: Βρισκόμαστε στο 2001. Στη Στοκχόλμη, την πόρτα του λιτού γραφείου του ιδρυτή του παγκόσμιου κολοσσού της Ikea, Ingvar Kamprad, καταφέρνει να περάσει ένας νεαρός Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος έχει «κάτι πολύ ενδιαφέρον» να του περάσει. O Σουηδός, με το παγωμένο βλέμμα, το σκοτεινό παρελθόν και τη μνημειώδη τσιγκουνιά για την οποία ήταν… διάσημος, ακούει με αδιαφορία τον 41χρονο Έλληνα, ο οποίος του εξηγεί πως ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με συντροφιά τη βαλίτσα που έχει στα χέρια του, αναζητώντας μια καλή συμφωνία για την οικογενειακή επιχείρηση. «Ίσως να την ξέρετε την επιχείρησή μας, τον Όμιλο Φουρλή», του λέει ο Bασίλης Φουρλής. Tου προτείνει να αναλάβει το άνοιγμα των Ikea στην Ελλάδα. O Kamprad του απαντά «όχι» και του ζητά να φύγει. O Bασίλης Φουρλής το κάνει, αλλά επιστρέφει την επόμενη. Kαι τη μεθεπόμενη. Κάθε μέρα, ο Σουηδός βλέπει τον επίμονο Έλληνα έξω από το γραφείο του, να τον περιμένει, μέχρι να πεισθεί να του εμπιστευθεί το τεράστιο project. Ήταν η εποχή-τότε- 1999-2001 που άλλοι επιχειρηματίες του κλάδου λ.χ. Ανδρέας Κορασίδης έκαναν turbo τις μετοχές των εταιρειών τους κ.λ.π ο Βασίλης Φουρλής εκεί… Fast Forward 1η Νοεμβρίου η Trade Estates επιχειρεί την είσοδο στο ΧΑ, σε μία περίοδο που το real estate δεν είναι και στα πάνω του διεθνώς. Έχει ενδιαφέρον το εγχείρημα.

*Δεν υπάρχει πιο “σιγουράκι” αυτή την περίοδο από τη μετοχή της ΕΧΑΕ. Από road show σε road show προετοιμάζοντας το μέγα show της Morgan Stanley, στο Λονδίνο. Με Alex Patelis, με ομιλητή Κυριάκο Μητσοτάκη…σιγά μην μείνει στα χαμηλά των 4,5 ευρώ το “χαρτί”. Ήδη, ένα πρώτο 5,45% το “τσίμπησε” χθες, στα 4,84 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές.

*Έχει και ένα άλλο η DeA, AEGEAN αποτιμάται στα 917,9 εκατ. στόχος η επαναφορά πάνω από το όριο του 1 δισ. Τα ευκόλως εννοούμενα.

*Κι άλλο η στήλη, το 6άρι που θα γράψει οσονούπω η Ideal Holdings. Στην Φρανκφούρτη το team Παπακωνσταντίνου, συμμετέχοντας στην ημερίδα για τα mid caps. Όχι για πολύ, η Ideal Holdings στα mid caps εννοώ. Παρά 19 εκατ. και πιάνει το όριο των 300 εκατ. το μοναδικό εισηγμένο private equity fund.

*Άκουσα κάποια κακεντρεχή σχόλια για το μείον 7,89% της Intralot στα 0,70 ευρώ. ΟΚ να τα ξαναπούμε μετά την προσεχή Τρίτη-Τετάρτη, από 7-8 Νοεμβρίου (ανήμερα των Ταξιαρχών…) εδώ θα είμαστε…

*Mας έστειλε υλικό ο φίλος από Wall Street- τακτικός αναγνώστης της DeA…το μεταφέρω ως έχει: … Το XRP(0,578$ +3,5%), έχει αρχίσει και εμφανίζει ξανά έντονα σημάδια ανάκαμψης, μέσα σε ένα μοτίβο, όπως διαβάζω, υψηλότερων χαμηλών σε ημερήσιο γράφημα με ταυτόχρονα σημαντική αύξηση του όγκου. Αναμένουμε νέα ανοδική κίνηση μετά την γενικότερη άνοδο των τελευταίων ημερών στα κρύπτο. Η θέση μας είναι σταθερή και ακλόνητη. Πάντως και στο εβδ. γραφ. δείχνει ότι το ΧRP φορτίζει! Επίσης TSLA,DAL από χθες είναι σε ζώνη αγορών, ειδικά η ΤSLA που βρίσκεται στα 197$ είναι oversold!  Η DAL στα 31,14$(έκανε χαμ.30,60$)να υπενθυμίσω ότι μόνο σε ολικό shutdown επί covid βρέθηκε 30$< και ανέκαμψε άμεσα. ΝΑΤ,ΙΜΡΡ σε αναμονή. Μέχρι τώρα, έχει “δώσει” στην DeA 5 στα 5. Το team τον ευχαριστεί, θα τα πούμε σύντομα Νέα Υόρκη…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask