Από τα Τρίκαλα, και το Μουσείο Τσιτσάνη, ξεκίνησε το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021, το ταξίδι ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, για την Ισότητα, με τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα: «Ενημέρωση για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στο χώρο εργασίας».
Πρόκειται για την 1η ημερίδα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων, στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της ΚΕΔΕ, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας.
Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες, και σε άλλους δήμους της χώρας, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι δήμαρχοι, τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων, τα μέλη των δημοτικών επιτροπών ισότητας, τα στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων.
Δημήτρης Παπαστεργίου: «Οφείλουμε να μιλήσουμε ανοιχτά και φωναχτά για να σταματήσουν τέτοιου είδους φαινόμενα»
Πριν από λίγο καιρό με πρωτοβουλία και προτροπή της Επιτροπής Ισότητας και της προέδρου Μαρίας Κακαλή αποφασίσαμε να κάνουμε πιο ενεργή τη δράση της ΚΕΔΕ σε θέματα Ισότητας, τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης.
Είναι δεδομένο ότι, οι φορείς που γνωρίζουν ή οφείλουν να γνωρίζουν καλύτερα τι γίνεται σε κάθε κοινωνία είναι οι Δήμοι και πρόσθεσε: «Όχι μόνο επειδή έχουμε την ευθύνη των κοινωνικών υπηρεσιών στις περιοχές μας, αλλά επειδή κυρίως είμαστε μέσα στις κοινωνίες, εκ των πραγμάτων ζούμε μέσα στις κοινωνίες και οφείλουμε να ενδιαφερόμαστε για μερικά πράγματα παραπάνω».
Αναφερόμενος στη συνεργασία και τις κοινές δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας των φορέων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επεσήμανε ότι στόχος είναι, να δημιουργηθεί ένα κύμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ώστε «να σταματήσουμε τον παραλογισμό που ζούμε κάθε τόσο».
«Οι γυναικοκτονίες – πλέον αναφέρονται ως τέτοιες – και είναι μια πρώτη νίκη» είπε, και πρόσθεσε ότι, πρώτο στάδιο όλων αυτών, είναι το θέμα της ημερίδας, για τη σεξουαλική παρενόχληση και βία στο χώρο εργασίας. «Οφείλουμε να μιλήσουμε ανοιχτά και φωναχτά για να σταματήσουν τέτοιου είδους φαινόμενα».
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, αφιέρωσε την 1η Ημερίδα στα Τρίκαλα, στην Βάια Γκάνια, τη γυναίκα που το 2018, έχασε τη ζωή της, πολύ σκληρά, με 60 μαχαιριές από τον άνδρα της. Η Βάια, ήταν υποψήφια με τον συνδυασμό του Δημήτρη Παπαστεργίου στο Τοπικό Συμβούλιο Γοργογυρίου, στις εκλογές του 2014.
Στην εκδήλωση επίσης, τιμήθηκε για την προσφορά της, από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα.
«Η προώθηση της ισότητας είναι τόσο σημαντική υπόθεση, που δεν θα μπορούσε να είναι θέμα μόνο ενός φορέα ή μιας υπηρεσίας .Η λύση λοιπόν είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε κοινές δράσεις προς την ίδια κατεύθυνση, την επίτευξή της», τόνισε η Λία Ρογκανάκη- πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο χαιρετισμό της, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό. «Με όραμα να ζήσουμε σε μια κοινωνία όπου, η ισότητα θα είναι δεδομένο και όχι ζητούμενο, συνεχίζουμε τον αγώνα, γιατί έτσι μόνο, θα έχουμε το δικαίωμα να λέμε πως ζούμε σε μια ανεπτυγμένη κοινωνία. Η ενημέρωση είναι η βάση για να το πετύχουμε αυτό»,πρόσθεσε.
«Αυτό που κρατάει και διαιωνίζει το πρόβλημα, είναι η σιωπή και ο φόβος των θυμάτων. Αυτό λοιπόν πρέπει να πολεμήσουμε, γι’ αυτό και η σημερινή ημερίδα που αποφάσισε η επιτροπή ισότητας της ΚΕΔΕ και αγκάλιασε το ΔΣ της ΚΕΔΕ, είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί στοχεύει ακριβώς να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τον κόσμο. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί, άνδρες γυναίκες, και θα πρέπει να δείξουμε όλοι μας πραγματικά, μηδενική ανοχή στη βία», τόνισε η Ρένα Καραλαριώτου αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ, και Γενική Γραμματέας της ΠΕΔ Θεσσαλίας, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο Αθ. Νασιακόπουλο.
Στη βούληση που υπάρχει, να αναδειχθεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις των φύλων και στις έμφυλες διακρίσεις και ανισότητες, αναφέρθηκε στην εισήγησή της η Μαρία Κακαλή, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, σημειώνοντας ότι η βούληση αυτή διαπερνά όλο το φάσμα των θεσμών και της διοίκησης, από την κεντρική εξουσία μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Κακαλή, σε πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε από την ActionAid και από την Women on Top, η οποία κατέδειξε ότι το 85% των γυναικών έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως τόνισε, οδήγησε πολύ γρήγορα σε συγκεκριμένες και απτές δράσεις όπως η ημερίδα στα Τρίκαλα, και σειρά άλλων, που θα υλοποιηθούν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, παρέχοντας τη δυνατότητα ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών σε τοπικό επίπεδο.
« Για να έχει η δράση της Επιτροπής συγκεκριμένους στόχους και να παράγει προστιθέμενη αξία για τους Δήμους και τις ΔΕΠΙΣ, αποφασίστηκε η επικέντρωση των προσπαθειών στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των δήμων και των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας γύρω από τα ζητήματα έμφυλης βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης»,πρόσθεσε.
«Οι προκλήσεις που απορρέουν από τις έμφυλες σχέσεις είναι πολυποίκιλες και αφορούν σε όλες τις πτυχές της δημόσιας αλλά και ιδιωτικής ζωής, ενώ η συνολική αντιμετώπισή τους δεν μπορεί να επέλθει μόνο από μεμονωμένους φορείς και μεμονωμένες δράσεις. Παρόλα αυτά, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης υπό τη μορφή των Δήμων, αλλά και υπό τη μορφή των συλλογικών τους φορέων έκφρασης, όπως είναι η ΚΕΔΕ, μπορούν και πρέπει να συμβάλουν στο μέτρο που τους αναλογεί. Σε αυτή την κατεύθυνση, τόσο η Επιτροπή Ισότητας όσο και το ΔΣ της ΚΕΔΕ, δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ούτως ώστε να έχουμε συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα», κατέληξε η κα Κακαλή.
«Η εξάλειψη κάθε μορφής βίας στους χώρους εργασίας και η προστασία των εργαζομένων από κακοποιητικές συμπεριφορές είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στην ημερίδα, και πρόσθεσε ότι: « Με το εργασιακό νομοσχέδιο κυρώσαμε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα».
Όπως ανέφερε η υφυπουργός, «δημιουργούμε ένα πλέγμα προστασίας για κάθε εργαζόμενο, άνδρα ή γυναίκα. Το «δίχτυ» προστασίας καλύπτει όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και διασφαλίζουμε ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκουν τη δύναμη να καταγγείλουν μία βίαιη συμπεριφορά, δεν έρχονται αντιμέτωποι με δυσμενείς επιπτώσεις. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων – θυμάτων βίας, τους βοηθάμε να ξεπεράσουν την τραυματική τους εμπειρία και θεσπίζουμε διαδικασία για την άμεση και ταχεία εξέταση των σχετικών καταγγελιών».
Για την υποστήριξη από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, όλων των δράσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, διαβεβαίωσε, στο χαιρετισμό της, η πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ Παρασκευή Δραμαλιώτη, επισημαίνοντας ότι όλη αυτή η δουλειά που θα πρέπει να γίνει θα πρέπει να περάσει και από την εκπαίδευση και την επιμόρφωση. «Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα είμαι δίπλα σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, για πολύ ενεργητική και ουσιαστική υλοποίησή τους» επεσήμανε.
Η σεξουαλική παρενόχληση συντελείται, όταν το άτομο που την υφίσταται τη βιώνει ως τέτοια. Εφόσον ένα άτομο νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα εκφοβιστικό και εξευτελιστικό περιβάλλον, αυτό και νομικά σηματοδοτεί παρενοχλητική συμπεριφορά που διώκεται, τόνισε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παρσάνογλου, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Ημερίδας. Και έχει μεγάλη σημασία τελικά ο νομικός ορισμός, όπως είπε.
Ο κ. Παρσάνογλου, έκανε λόγο επίσης για μια πολύ σημαντική τομή γύρω από το νομικό μας πολιτισμό, που ενδεχομένως υπάρξει σχετικά με τον όρο γυναικοκτονίες, ο οποίος πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε και από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Προσθέτοντας ότι πλέον όντως η κοινωνία αντιμετωπίζει τα εγκλήματα αυτά ως αυτόνομα και με ειδικά έμφυλα χαρακτηριστικά και όχι απλώς ως ανθρωποκτονίες.
Επεσήμανε επίσης ότι, στα θέματα ισότητας των φύλων πρέπει να συμμετέχουν όλα τα φύλα. Η ισότητα δεν αφορά μόνο τις γυναίκες και δεν καλούνται μόνο αυτές να την διεκδικήσουν και να την πραγματώσουν.