Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔύσκολο το α' εξάμηνο για την παγκόσμια αγορά του fintech

Δύσκολο το α’ εξάμηνο για την παγκόσμια αγορά του fintech

Οι πρώτοι έξι μήνες του 2024 υπήρξαν δύσκολοι για την αγορά fintech παγκοσμίως, εν μέσω ενός περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων και σημαντικής παγκόσμιας γεωπολιτικής αβεβαιότητας, αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Οι συνολικές παγκόσμιες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αξίας συναλλαγών των επιχειρηματικών (VC) και ιδιωτικών κεφαλαίων (PE), καθώς και των εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A), έπεσαν από τα $62,3 δισ. μέσω 2.287 συναλλαγών το 2ο εξάμηνο του 2023, στα $51,9 δισ. μέσω 2.255 συναλλαγών το 1ο εξάμηνο του 2024.

Σύμφωνα με την Έρευνα της KPMG “Pulse of Fintech”, οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων μειώθηκαν σε όλες τις βασικές περιοχές, με την Ευρώπη να μην ξεφεύγει από αυτήν την τάση. Η μείωση της αξίας των συναλλαγών οφείλεται εν μέρει στη μείωση των μεγάλων συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές fintech ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις επενδύσεις τους.

Οι επενδύσεις στο fintech στην αμερικανική ήπειρο έφθασαν στα $36,7 δισ. το 1ο εξάμηνο του 2024 – ελαφρώς μειωμένες σε σύγκριση με τα $38,5 δισ. το 2ο εξάμηνο του 2023. Στο μεταξύ, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψε το χαμηλότερο τρίμηνο επενδύσεων από το 3ο τρίμηνο του 2017. Οι επενδύσεις Fintech στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μειώθηκαν από τα $4,6 δισ. το 2ο εξάμηνο του 2023, στα $3,7 δισ. κατά το 1ο εξάμηνο του 2024.

Η χρηματοδότηση στο fintech στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής μειώθηκε κατά 40%, από $19 δισ. το 2ο εξάμηνο του 2023 σε μόλις $11,4 δισ. το 1ο εξάμηνο του 2024. Η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα, με τις εκλογές στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, σε συνδυασμό με το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων, διατήρησαν τις επενδύσεις αρκετά υποτονικές. Το Ηνωμένο Βασίλειο συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μερίδιο επενδύσεων fintech στην περιοχή της ΕΜΕΑ.
Οι εκτιμήσεις για το 2ο εξάμηνο

Οι επενδύσεις στο fintech αναμένεται να παραμείνουν υποτονικές το 2ο εξάμηνο του 2024, δεδομένου του περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων και του υψηλού κόστους κεφαλαίου που προκύπτει ως αποτέλεσμα, ενώ πλησιάζουν και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα προσελκύσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις, καθώς οι startups εργάζονται για να προσαρμόσουν λύσεις ΑΙ, ειδικά στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

“Υπάρχει κάποια αισιοδοξία ότι ο όγκος των συναλλαγών θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά τα μέσα μεγέθη των συναλλαγών πιθανότατα θα παραμείνουν χαμηλά, σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα. Η πραγματικότητα είναι ότι το σύνολο των επενδύσεων κατά το 1ο εξάμηνο του έτους ενισχύθηκε από μια σειρά από μεγάλες συμφωνίες, αρκετές από τις οποίες ήταν εξαγορές τύπου “take private”, με στόχο την αποφυγή σημαντικής ή περαιτέρω απώλειας αποτίμησης”, αναφέρει η έρευνα.

“Παρά τη μείωση των συνολικών επενδύσεων, ο όγκος των συναλλαγών, ανά περιοχή, δίνει μια νότα αισιοδοξίας. Ενώ ο όγκος των συναλλαγών παγκοσμίως σημείωσε ελαφρά πτώση, η μείωση αυτή οφείλεται εξ ολοκλήρου στη μείωση του όγκου των συναλλαγών στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, από 804 το 2ο εξάμηνο του 2023 σε 689 το 1ο εξάμηνο του 2024”.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ