Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔύσκολη η εξίσωση της επανεκκίνησης του τουρισμού

Δύσκολη η εξίσωση της επανεκκίνησης του τουρισμού

«Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται η επανεκκίνηση του τουρισμού με τα «απαγορευτικά» με μορφή ακορντεόν να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο για τις μεγάλες αγορές του ελληνικού τουρισμού και το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εμβολιασμού να αναστέλλει για μερικούς μήνες την αισιοδοξία που θα ενέπνεε.

Το σίγουρο είναι πώς η εικόνα κατά τις πρώτες ημέρες του έτους είναι απογοητευτική, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Ο χειμώνας ενόψει και τους δεύτερου lockdown, που διαρκεί παραπάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις, δεν αφήνει περιθώρια στον χειμερινό τουρισμό την ίδια στιγμή που οι προκρατήσεις παραμένουν ανύπαρκτες, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που τέτοιους μήνες μπορούσαν να δώσουν το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η σεζόν.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου στο finupnews.gr, οι ελάχιστες στον αριθμό προκρατήσεις αφορούν τον Αύγουστο ή ακόμα και τον Σεπτέμβριο, και πραγματοποιούνται όλες υπό την προϋπόθεση της ευέλικτης πολιτικής ακυρώσεων, κάτι που σύσσωμος ο τουριστικός κλάδος προσφέρει.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι και τα τελευταία στοιχεία του βασικού αεροδρομίου της χώρας, όπου το 2021 βίωσε την χειρότερη χρονιά στην ιστορία του. Να θυμίσουμε ότι η πτώση του προηγούμενου έτους άγγιξε το -68%, διακινήθηκαν δηλαδή 8,08 εκατ. επιβάτες σε σχέση με τα 25,57 εκατ. που διακινήθηκαν την χρονιά ρεκόρ του 2019. Κι αυτό παρά τις θετικές επιδόσεις που καταγράφηκαν στο ξεκίνημα του προηγούμενου έτους – το 2020 ξεκίνησε με μικρή άνοδο που έφτασε το +5,7% και +2,8% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αντίστοιχα –  προτού δηλαδή ο κορονοϊός κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη. 

Οι χαμηλές προσδοκίες για την τρέχουσα χρονιά απορρέουν σίγουρα από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, ο οποίος βαίνει αυξανόμενος όλο το τελευταίο διάστημα. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου περίπου 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν θετικοί στα στα τεστ για τον Covid-19, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου. 

Την ίδια στιγμή ο εμβολιασμός ενός επαρκούς αριθμού Ελλήνων ώστε να επιτευχθεί μια κάποια ανοσία πριν χαθεί και η νέα χρονιά μοιάζει να αργεί. «Βασικό ζητούμενο είναι ο χρόνος διάθεσης των εμβολίων» επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter o επικεφαλής του Ομίλου ΙΚΟS και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης τονίζοντας ότι «σε αυτό το ζήτημα ανυπολόγιστης σημασίας σε απώλειες ανθρώπινων ζωών αλλά και ως οικονομικό διακύβευμα αξίας εκατοντάδων δισ. ευρώ η ΕΕ έκανε «οικονομία» διαθέτοντας 4 δισ. € αντί για ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό. Θα ήταν η καλύτερη επένδυση της ΕΕ ever!». Αξίζει να σημειωθεί ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τον ελληνικό ρυθμό εμβολιασμών αλλά και με αυτόν που θα ακολουθήσουν οι βασικές χώρες τροφοδότες της Ελλάδας όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες.

Αντίστοιχη είναι και η άποψη του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιου ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΚΑ-Business.gr αναφέρει πως «όλοι οι διεθνείς αναλυτές, συνεκτιμώντας και τους ρυθμούς του εμβολιασμού, συμφωνούν πως στην καλύτερη περίπτωση μόνο μετά τον Μάιο θα μπορούμε να δούμε μια ανάκαμψη στα ταξίδια. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού είναι ακόμη πιο αυστηρός στην πρόβλεψή του, τοποθετώντας την ανάκαμψη του τουρισμού στο τρίτο τρίμηνο του 2021. Συνεπώς έχουμε μια δύσκολη μάχη, πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας, πρέπει να αντέξουμε ώστε να μπορούμε να μιλάμε για επιτυχίες από το 2022 και μετά» προσθέτει ο κ. Τάσσιος.

Όπως όλα δείχνουν μικρές είναι οι ελπίδες και για μια ενιαία πολιτική ταξιδιών στο σύνολο των χωρών της Ένωσης, προϋπόθεση που, εδώ και καιρό χαρακτηρίσουν ως απαραίτητη για την αναθέρμανση του κλάδου, οι φορείς του τουρισμού.

Όπως τονίζουν μάλιστα παράγοντες της αγοράς, η σημερινή κατάσταση με τα εμβόλια – να θυμίσουμε ότι η Ρωσία εμβολιάζει τον πληθυσμό της αποκλειστικά με το δικό της εμβόλιο το οποίο δεν έχει πάρει έγκριση ακόμα από την ΕΕ – δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη «εθνικών» κανόνων ταξιδιού, κάτι που θα λειτουργήσει αρνητικά σε μια ήδη δύσκολη συνθήκη.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ