Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΔυναμική η παρουσία του ΕΒΕΑ στην 88η ΔΕΘ

Δυναμική η παρουσία του ΕΒΕΑ στην 88η ΔΕΘ

Δυναμική ήταν η παρουσία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) στην έναρξη της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκη, με τη διοργάνωση και τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις που στόχο είχαν την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων, την καινοτομία και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, καθώς και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προς όφελος των επιχειρήσεων – μελών του.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει απολογιστική ανακοίνωση του επιμελητηρίου, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου υπέγραψε δύο σημαντικά Μνημόνια Συνεργασίας, με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (NBG Business Seeds) και την Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Β. Ιρλανδίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της δέσμευσης του επιμελητηρίου να ενισχύσει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, προωθώντας συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και φέρνοντας νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το πρώτο μνημόνιο υπογράφηκε με τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μ. Βρετανίας και της Β. Ιρλανδίας στην Ελλάδα, Μάθιου Λόντζ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των νεοφυών επιχειρήσεων μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Η πρόεδρος, κατά την υπογραφή του μνημονίου, δήλωσε ότι «το μνημόνιο σηματοδοτεί την έναρξη μιας κοινής προσπάθειας να διευκολύνουμε και να ενισχύσουμε την ένταση της διασύνδεσης των επιχειρήσεων και των οικοσυστημάτων καινοτομίας των δύο χωρών. Σκοπός μας είναι να ανοίξουμε νέους δρόμους για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διάδοση καινοτόμων μεθόδων και διαδικασιών που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη πιο ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΑ/Θ.Ε.Α. και του NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Το μνημόνιο υπέγραψαν η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, Γκίκας Χαρδούβελης, επισημοποιώντας με αυτό τον τρόπο την συνεργασία τους για την περαιτέρω ανάπτυξη, ενδυνάμωση και χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτόμου δράσης τους. Στην υπογραφή του μνημονίου, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ είπε ότι «στόχος της συνεργασίας των δύο φορέων είναι η από κοινού προώθηση δράσεων που θα διευκολύνουν τη χρηματοδότηση, την επιτάχυνση και την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και επιχειρήσεων, ειδικά στον τομέα της μεταποιητικής βιομηχανίας».

Το μεσημέρι του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: “ESG 2.0: Προκλήσεις και Ευκαιρίες”, την οποία συνδιοργάνωσαν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το ΕΒΕΑ, το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, η ΕΑΤΕ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η NBG-Seeds, η BAYER, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το ΟΚ! Thess. Στην εκδήλωση μέσα από τρία πάνελ συζήτησης αναλύθηκαν οι άξονες του ESG και στην ομιλία της η πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε ότι σκοπός του επιμελητηρίου με αυτές τις δράσεις είναι να εκπαιδεύσει τις επιχειρήσεις – μέλη του να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα και εντεινόμενες προκλήσεις και να διευκολύνει την ομαλή και γόνιμη μετάβασή τους σε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

Τη δεύτερη μέρα της Έκθεσης, στις 8 Σεπτεμβρίου, το ΕΒΕΑ και το Ε.Β.Ε. Ουκρανίας, με την υποστήριξη του Enterprise Europe Network Hellas (EEN-Hellas 2025), διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Ελλάδα – Ουκρανία: Επιχειρηματικές Ευκαιρίες» και υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας. Στην εκδήλωση, απηύθυναν χαιρετισμό η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και ο πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Σκβίρα Γιέβγεν, ενώ παρέμβαση έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η οικονομία της Ουκρανίας, καθώς και οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας. Ακολούθησαν, περίπου, πενήντα Β2Β επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και ουκρανικών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως το εμπόριο, η βιομηχανία και οι υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των logistics. Μιλώντας στην εκδήλωση, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συγκεκριμένη συνεργασία που αναμένεται, όπως είπε, να έχει και συνέχεια.

Το μεσημέρι της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε το Pitching Session των startup εταιρειών που υποστηρίζονται από τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας – Θ.Ε.Α. του ΕΒΕΑ. Την παρουσίαση της Θ.Ε.Α. έκανε η διευθύντρια Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων του ΕΒΕΑ, Ελένη Φώτη.

Στη συνέχεια το ΕΒΕΑ και το Envolve συνδιοργάνωσαν εκδήλωση για την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στον χώρο της υγείας με θέμα: «Η Επόμενη Μέρα στην Υγεία: Καινοτομία, Startups και συνεργασίες», στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Ακόμη, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, επισκέφτηκε το περίπτερο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στο οποίο συμμετέχουν 47 Επιμελητήρια με 263 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και  επιχειρήσεις – μέλη του ΕΒΕΑ, και συνομίλησε με προέδρους και επιχειρήσεις – μέλη των επιμελητηρίων για καίρια ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και τις προτάσεις των επιμελητηρίων.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στην 88η ΔΕΘ, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ συμμετείχε σε συναντήσεις και εκδηλώσεις και άλλων φορέων. Ειδικότερα, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, η κυρία Εφραίμογλου πήρε μέρος στην 6η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας με θέμα, μεταξύ άλλων, τις προτεραιότητες του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας έτους 2025. Στη συνάντηση, ενημέρωσε τα μέλη του συμβουλίου για τις επιχειρηματικές αποστολές και τις δράσεις που έχουν ήδη πραγματοποιήσει το ΕΒΕΑ και η Θ.Ε.Α., καθώς και αυτές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ συμμετείχε, επίσης, στην κεντρική εκδήλωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με θέμα «Η καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Συγκεκριμένα, πήρε μέρος στη θεματική ενότητα «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», όπου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ζητούμενο στην Ευρώπη είναι η σύνδεση μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και αγοράς εργασίας και υπογράμμισε την συστηματική προσπάθεια του ΕΒΕΑ προς την κατεύθυνση αυτή, τόσο με τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων όσο και με το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων του ΕΒΕΑ. «Η πρόσφατη ένταξη του ΕΒΕΑ στο European Business and Innovation Center Network αποτελεί αναγνώριση της προσπάθειας μας και παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της δραστηριότητάς μας», κατέληξε στην ομιλία της η πρόεδρος.

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου η κυρία Εφραίμογλου συμμετείχε στην εκδήλωση του ELEVATE GREECΕ, στο περίπτερο του υπουργείου Ανάπτυξης, με θέμα «Startups: Η σύνδεση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας» ενώ, στο περιθώριο της ΔΕΘ, η κυρία Εφραίμογλου συμμετείχε στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής που διοργανώθηκε προς τιμήν του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών με θέμα: «Η γυναίκα στη Δημόσια Σφαίρα: Κοινωνίες, Επιχειρηματικές Ανισότητες και Ευκαιρίες».

Τέλος, σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του επιμελητηρίου περιλαμβάνεται, για το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, η διοργάνωση της εκδήλωσης «Γυναίκες και Ηγεσία 4.0: Εκπαίδευση, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα» και ο «Διαγωνισμός Καινοτομίας Γυναικείων Startups», που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Intracom Telecom και με την υποστήριξη του Εlevate Greece, του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του NBG Seeds, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του OK!Thess και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ