Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΔΝΤ: Οι πιο ευάλωτες χώρες στην Αφρική θα πληγούν σκληρότερα από τον...

ΔΝΤ: Οι πιο ευάλωτες χώρες στην Αφρική θα πληγούν σκληρότερα από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ένα επιπρόσθετο «τεράστιο αρνητικό σοκ» στην υποσαχάρια Αφρική με αποτέλεσμα μια αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας και κίνδυνο λιμού για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος για την Αφρική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η κρίση διατροφικής ασφάλειας έχει αυξήσει την πίεση σε χώρες που αγωνίζονταν ήδη να αντιμετωπίσουν μια παρατεταμένη πανδημία της COVID-19, διαταραχές στην εκπαιδευτική διαδικασία, απώλεια εισοδήματος και σοβαρά προβλήματα χρέους, δήλωσε ο Αμπέμπε Αέμρο Σελάσι σε μια συνέντευξη. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολο για τις χώρες αυτές να μετριάσουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, είπε.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν επίσης τις πιθανότητες κοινωνικής αναταραχής, ανέφερε το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις περιφερειακές οικονομικές προοπτικές στην Υποσαχάρια Αφρική, που εκδίδει κάθε δύο χρόνια και δημοσιοποίησε σήμερα.

«Είναι μια συνταγή για πολύ, πολύ δύσκολη χάραξη πολιτικής, αλλά και για το κοινωνικό περιβάλλον», είπε ο Σελασί. «Είναι μια κρίση, που πλήττει έντονα σχεδόν εξ ολοκλήρου τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στις πιο ευάλωτες χώρες».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα αποκαλεί τις ενέργειές της εκεί “ειδική επιχείρηση”.

Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για αύξηση του ΑΕΠ στην υποσαχάρια Αφρική το 2021 από το 3,7% στο 4,5%, αλλά προβλέπει ότι θα πέσει στο 3,8% φέτος.

Μείωσε τις προβλέψεις του για το 2022 για τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα και κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα για μια ομάδα 20 «ευάλωτων κρατών» όπως αποκαλούνται. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη των οκτώ χωρών της περιοχής που εξάγουν πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 0,8%.

Το ΔΝΤ αύξησε την πρόβλεψή του για τον μέσο πληθωρισμό της περιοχής κατά 4 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, που θα ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα από το 2008. Ο πληθωρισμός θα είναι διψήφιος σε 11 χώρες, με σχεδόν τις μισές από αυτές να είναι ευάλωτες.

Η έκθεση αναφέρει πως η διατροφική ασφάλεια είναι ήδη ένα κρίσιμο θέμα στην περιοχή του Σαχέλ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Μαγαδασκάρη με τα τρόφιμα να αποτελούν περίπου το 40% της κατανάλωσης στην περιοχή, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ οπουδήποτε αλλού.

Ανέφερε πως οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στον έλεγχο του πληθωρισμού και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ οι εισαγωγείς εμπορευμάτων ιδιαίτερα έχουν περιορίσει το οικονομικό εύρος ζώνης την ώρα που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με αυξανόμενα δανειακά βάρη.

Ο Σελάσι δήλωσε πως ανησυχεί ιδιαίτερα για κοινωνικές ταραχές σε χώρες στο Σαχέλ και άλλες που πλήττονται ήδη από διατροφική ανασφάλεια και αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας.

«Είναι μια στρώση πάνω όλα αυτά», είπε. «Αυτό που συμβαίνει στο Σαχέλ δεν θα μείνει στο Σαχέλ. Θα μεταφερθεί στα πιο παράκτια κράτη και σε άλλες χώρες.»

Το ΔΝΤ είναι σε εντατικές συζητήσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και το Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ για το ποιες χώρες θα πληγούν πιο πολύ, είπε.

Μερικές χώρες ζητούν ήδη επείγουσα χρηματοδότηση ή επιπρόσθετα κεφάλαια βάση υπαρχόντων προγραμμάτων του ΔΝΤ, καθώς και περισσότερη ελευθερία στις παραμέτρους για την επίτευξη οικονομικών στόχων, είπε ο Σελασί, που αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή από το να διασφαλίσουμε ότι αυτή η πρόκληση διατροφικής ασφάλειας θα αντιμετωπιστεί κατά μέτωπο για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά», είπε.

Οι προηγμένες οικονομίες γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά πρέπει να μεταφράσουν τις ανησυχίες τους σε μια σταθερά αυξανόμενη χρηματοδότηση χωρών σε κίνδυνο, πρόσθεσε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ