Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔιψήφια αύξηση για την ελληνική αγορά cloud

Διψήφια αύξηση για την ελληνική αγορά cloud

Κρίσιμο παράγοντα για την επιβίωση και περαιτέρω ανάπτυξη και των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένεται να παίξουν τα συστήματα και οι λύσεις cloud, με την αγορά των cloud λύσεων να παρουσιάζει ήδη διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό που προωθεί η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από την πρόσφατη έρευνα της IDC η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Oracle σε επιχειρήσεις που εδράζονται σε 8 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η δική μας.

Ειδικότερα η αξία του τομέα των λύσεων που αφορούν τις «δημόσιες» υποδομές cloud, γνωστές κι ως Infrastracture as a Service (IaaS), διαμορφώθηκε το 2020 στα 51 εκατ. ευρώ στην αγορά της Ελλάδας, από τα 40 εκατ. που ήταν το 2019, μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης, αναμένει η IDC να αναπτυχθεί και το τρέχον έτος υπολογίζοντας ότι η αξία του κλάδου θα φτάσει στο τέλος του 2021 τα 64 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά, αλλά με μικρότερα ποσοστά ανάπτυξης κινείται κι ο υποκλάδος των Platform as a Service  (PaaS), δηλαδή των λύσεων για παροχή υπηρεσιών πλατφορμών ως υπηρεσία μέσω cloud. Όπως προκύπτει από την έρευνα της IDC, ο συγκεκριμένος τομέας στην περίπτωση της χώρας κατέγραψε αύξηση 8% το 2020, ανεβάζοντας την αξία του στα 17 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η αύξηση που αναμένουμε στο μέλλον είναι μεγαλύτερη κι εκτιμάται ότι θα φτάσει το 14% την τρέχουσα χρονιά ανεβάζοντας την αξία του στα 20 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζει προκλήσεις που ενδέχεται να κρύβουν μια απειλή για την ανταγωνιστικότητα της, όπως υπογραμμίζει η έρευνα, γι’ αυτό και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα πρέπει να θέσουν συγκεκριμένες επιχειρηματικές προτεραιότητες για να τις αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα αυτές είναι:

  • Βελτίωση της απόδοσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (72%)
  • Μείωση κόστους (71%)
  • Καλύτερη κάλυψη των αναγκών των πελατών (71%)
  • Προστασία της επιχείρησης (ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – 69%)
  • Ενίσχυση των εργαζόμενων (62%)   

Οι προκλήσεις εξειδικεύονται ανά χώρα, με αυτές που κατατάσσονται πιο ψηλά στην λίστα προτεραιοτήτων της χώρας μας να είναι η καλύτερη κάλυψη των αναγκών των πελατών και η προστασία των υφιστάμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ασφάλεια στον κυβερνοχώρο).

Διαφορετικοί κλάδοι, διαφορετικές προτεραιότητες

Στη σημερινή πραγματικότητα, όπου πολλές επιχειρήσεις παλεύουν με τις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19, οι διευθυντές επιχειρήσεων δέχονται αυξανόμενες πιέσεις να αποδείξουν ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα φέρουν πραγματική αξία για τον οργανισμό. Ερωτηθέντες για τις απαιτήσεις τους στο πεδίο του υφιστάμενου ή μελλοντικού ψηφιακού μετασχηματισμού, οι συμμετέχοντες στην έρευνα υπέδειξαν την πιο σημαντική πρωτοβουλία για τον τομέα τους: 

Κυριότερες ψηφιακές πρωτοβουλίες μεταξύ ερωτώμενων στην ΚΑΕ

Εφτά βήματα για πιο ασφαλές μέλλον

Ανάμεσα στους στόχους και τις προτεραιότητες των οργανισμών στην περιοχή της ΚΑΕ και στον ρόλο που παίζει το IT στην υποστήριξη αυτών των στόχων, υπάρχει μια σημαντική παραφωνία.

Υποδομές παλαιού τύπου, δεδομένα διασκορπισμένα σε απομονωμένα τμήματα, αναποτελεσματικές ή χειροκίνητες διαδικασίες, είναι οι λόγοι που μπορούν να εμποδίσουν την καινοτομία. Για να προετοιμαστούν για το μέλλον, οι οργανισμοί πρέπει να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Σύμφωνα με την IDC οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της διοίκησης να μελετήσουν τα παρακάτω βήματα:

  • Οραματισμός του ρόλου της εταιρείας στην οικονομία των πλατφορμών.
  • Αναβάθμιση της μείωσης του τεχνικού χρέους πιο κοντά στην κορυφή της ατζέντας.
  • Προσπάθεια επίτευξης ενός πυρήνα ευφυΐας.
  • Απλοποίηση του εκσυγχρονισμού των διαδικασιών ώστε να μην αυξηθεί η πολυπλοκότητα.
  • Υλοποίηση υποδομών που καλύπτουν τις απαιτήσεις της δυναμικής της επιχείρησης.
  • Έμφαση στη σημασία της εμπιστοσύνης.
  • Ενσωμάτωση εργαλείων ανάλυσης στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ