Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔιττά μηνύματα για την φετινή τουριστική σεζόν

Διττά μηνύματα για την φετινή τουριστική σεζόν

Δύο όψεις φαίνεται να έχει το ισχυρό μέχρι χθες νόμισμα της τουριστικής σεζόν, με κρατήσεις και αφίξεις να αρχίζουν δειλά δειλά να αυξάνουν την ίδια στιγμή που η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα αλλά και εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ευρώπη απλώνουν το θολό πέπλο τους στο φετινό τουριστικό τοπίο.

Ενθαρρυντικό παραμένει μέχρι στιγμής το γεγονός ότι η πρόθεση των τουριστών για ταξίδια παραμένει ισχυρή και οι πτήσεις και οι κρατήσεις αυξάνουν σταδιακά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Το παραπάνω μαρτυρά και η αύξηση των πτήσεων. Να θυμίσουμε ότι κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών πραγματοποιήθηκαν 4.485 πτήσεις (αφίξεις κι αναχωρήσεις), 432 δηλαδή περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ και τον Ιούνιο η κίνηση ήταν βελτιωμένη σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020.

H σημαντική συνεισφορά των Γερμανών, που τον Ιούνιο έφτασαν τις 260.000 αφίξεις σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, αναμένεται να ενισχυθεί τις επόμενες εβδομάδες και από τους Βρετανούς. Ήδη μετά τις ανακοινώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να επιστρέφουν (από 19/7) από το εξωτερικό -πλην των κόκκινων περιοχών- χωρίς να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα, οι κρατήσεις έχουν αυξηθεί. Με σύμμαχο τα εμβόλια και το πράσινο πιστοποιητικό της Κομισιόν αύξηση παρατηρείται στις κρατήσεις για την χώρα μας και από Γάλλους, Κύπριους και Πολωνούς, σε αντίθεση με τους Ιταλούς που η πλειονότητα αυτών φαίνεται να επιλέγει τις εγχώριες μετακινήσεις για διακοπές.

Στον αντίποδα βέβαια η μετάλλαξη Δέλτα αρχίζει να «απειλεί» τις ελεύθερες μετακινήσεις και να επαναφέρει τα σενάρια περί νέου κύματος της πανδημίας, θέτοντας εν αμφιβόλω τον στόχο για ένα «σχεδόν φυσιολογικό» καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ειδικά μεταξύ των ανεμβολίαστων πληθυσμών, παρατηρείται αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, την τελευταία εβδομάδα, σημειώθηκαν 284 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, φθάνοντας τα επίπεδα του Απριλίου – Μαΐου. Στη Γαλλία ο αριθμός των νέων περιστατικών διαμορφώθηκε σε 29 ανά 100.000 κατοίκους ενώ στην περίπτωση της χώρας μας μόλις χθες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων εκτινάχθηκε στις 3.109.

Τον έντονο προβληματισμό για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η αύξηση αυτή των κρουσμάτων, στην Ευρώπη και ειδικά στις χώρες του Νότου σκιαγράφησε πρόσφατα σε έκθεσή της η Bank of America.

Σύμφωνα με την ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας, ο δείκτης Rt, ο οποίος υπολογίζει τη μεταδοτικότητα του ιού, βρίσκεται άνω του ορίου του 1, δείγμα της διασποράς του κορονοϊού στις χώρες της Ευρώπης. Τόσο η Ελλάδα όσο και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου, Ισπανία & Πορτογαλία, βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα – με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στην περίπτωση της Ελλάδας το Rt να υπερβαίνει το 1,8, το υψηλότερο επίπεδο απ’ όλες τις υπό εξέταση χώρες.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει της κυβερνήσεις στην επιβολή νέων μέτρων περιορισμού από τις κυβερνήσεις, γκρεμίζοντας τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα. «Ακόμη μια εκτροχιασμένη χρονιά» μάλιστα θα μπορούσε σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο «να ισοδυναμεί μ’ ένα επίπονο χτύπημα στη Νότια Ευρώπη».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ