Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔιοργανώσεις UEFA: Η μεγάλη ευκαιρία του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Διοργανώσεις UEFA: Η μεγάλη ευκαιρία του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Η ολοκλήρωση των προκριματικών γύρων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων έφερε δύο εκ των τριών ελληνικών ομάδων που ξεκίνησαν την πορεία τους τον Ιούλιο να φτάνουν στη League Phase. Ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός πέτυχαν στους στόχους τους στο Europa και το Conference League. Οι θεσσαλονικείς προκρίθηκαν στη φάση όπου είχε ήδη εξασφαλισμένη την παρουσία του ο Ολυμπιακός, μετά την κατάκτηση του Conference League.

Η εκτίμηση των βαθμών που μπορούν οι ομάδες μας να συλλέξουν για τη θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της UEFA, μπορεί να γίνει εξετάζοντας τη δυναμική των αντιπάλων τους.

Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει: Ρέιντζερς, Πόρτο, Μπράγκα, Λιόν, Καραμπάγκ, Μάλμε, Τβέντε και Στεάουα Βουκουρεσατίου. Ο ΠΑΟΚ: Σλάβια Πράγας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Φερεντσβάρος, Σοσιεδάδ, Βικτόρια Πλζεν, Γαλατάσαραϊ, Στεάουα και RFS Ρίγας και ο Παναθηναϊκός: Τσέλσι, Τζουργκάρντεν, Ελσίνκι, Νιου Σεντς, Μπόρατς Μπάνια Λούκα και Ντινάμο Μινσκ.

Εφόσον συγκεντρώσουν διψήφιο αριθμό πόντων που πιθανότατα εξασφαλίζει μίνιμουμ τη 24η θέση, άρα και την πρόκριση στα νοκ άουτ, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ καλούνται να ψάξουν 3+ νίκες για να είναι σε μεγάλο βαθμό βέβαιοι. Που σημαίνει ότι τα εντός έδρας ματς είναι πιο κρίσιμα, με τους αντιπάλους να είναι βατοί.

Στο Conference League, ο Παναθηναϊκός κάνει ντεμπούτο στον θεσμό με ανεβασμένη ψυχολογία μετά τη μεγαλοπρεπή πρόκριση επί της Λανς. Από την ώρα που είχαν κλειδώσει τα 36 εισιτήρια ήταν σαφές πως η ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο είχε καλές πιθανότητες για μια καλή κλήρωση και αυτό επιβεβαιώθηκε μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Πλην του ραντεβού στο ΟΑΚΑ με την Τσέλσι, οι εντός έδρας αγώνας με Ελσίνκι και Ντινάμο Μινσκ αφήνουν υποσχέσεις για 2/2, ενώ τα ταξίδια σε Ουαλία, Σουηδία και Βοσνία κρύβουν ασφαλώς κινδύνους αλλά δεν είναι απαγορευτικά για νίκες.

Και φυσικά, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι οι διοργανώσεις της UEFA παύουν να αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία μετά το πέρας των προκριματικών. Που σημαίνει ότι στο Europa και στο Conference δεν υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν μεγάλες ομάδες.

Κάπως έτσι το “τριφύλλι” φιγουράρει στην τέταρτη θέση των φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Γιατί μετά τις Τσέλσι, Μπέτις και Φιορεντίνα, τίποτα δεν αποτελεί φόβητρο. Με την άπειρη Χάιντενχαϊμ να εκπροσωπεί τη Γερμανία και ομάδες όπως η Μπασακσεχίρ, η Κοπεγχάγη, η Ραπίντ Βιέννης, ο ΑΠΟΕΛ και η Γκιμαράες να αποτελούν τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα.

Συνολικά, μαζί με τα 16 ματς Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ και τα 6 του Παναθηναϊκού, ως ελληνικό ποδόσφαιρο έχουμε τουλάχιστον 22 αγώνες μπροστά μας, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου που θα ολοκληρωθεί και η League Phase στο Europa League.

Οι 500 βαθμοί που μας χάρισαν ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός το βράδυ της Πέμπτης (29/08) έφεραν την εκ νέου προσπέραση της Δανίας στη 15η θέση του πίνακα, με τη μεγάλη πρόκριση του “τριφυλλιού” βέβαια να εξασφαλίζει στην Ελλάδα μίνιμουμ επιπλέον έξι ματς.

Ενδεικτικά, το 13ο Ισραήλ και η 16η Δανία έχουν από μία και δύο ομάδες αντίστοιχα, συνεπώς λιγότερες ευκαιρίες να πάρουν βαθμούς. Τρεις, όπως και η χώρα μας, έχει η 14η Ελβετία αλλά και η 17η Σκωτία, με τις χώρες αυτές να είναι που θα μας απασχολήσουν.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ